a
b
b

TÜRKİYE İLE KOSOVA GÜMRÜK İŞBİRLİĞİNİ DERİNLEŞTİRİYOR

huruglica-altunyaldız

Resmi bir ziyaret için Kosova’ya gelen  Türkiye Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız,  beraberindeki heyet ile birlikte bugün Kosova Gümrük Müdürü Naim Huruglica ve gümrük yetkilileriyle görüşmede bulundu. Görüşmenin ardından  düzenlenen basın toplantısında,  iki ülke gümrükleri arasındaki işbirliğinin derinleş vurgulandı.

Görüşmeyle ilgili açıklamada bulunan Kosova Gümrük Müdürü Naim Huruglica, Türkiye’nin Kosova’da ihracatı olan beş ülke arasında bulunduğunu, bu sebepten 2010 yılında daha anlaşmanın imzalanmasıyla başlatılan Kosova ile Türkiye Gümrükleri arasında işbirliği için önem taşıdığını belirtti. Huruglica, bu işbirliğinin gelecekte gümrüğün değişik sistem ve işlemleriyle devam edeceğini, amacın sınırlar arası suçların önlenmesi ve sınırların yönetilmesinde tecrübe değişiminin yapılması olduğunu söyledi.

Kosova Gümrük Başkanı bugünkü görüşmede iki ülke arasında ticari işbirliğinin nasıl daha kolay gerçekleşmesi olanaklarından bahsedildiğini, gümrüğün engel değil, kolaylaştırıcı bir etmen olarak görülmesi ve Türk yatırımcılarının Kosova’da yatırım yapmasının teşvik edilmesi gereğine işaret edildiğini belirtti. Türkiye’nin ekonomisi güçlü bir ülke olduğunu ve Kosova’ya yılda yaklaşık 180 milyon Avro değerinde ihracatı gerçekleştirdiğini söyleyen Naim Huruglica,  Kosova’nın ihracatının ise 10 milyon Avro olduğunu açıkladı.

Türkiye Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız da bugün son derece faydalı, ileriye dönük bir görüşme gerçekleştirdiklerini, iki ülke gümrükleri arasında tüm platformlarda işbirliğinin maksimum düzeye çıkarılmasının hedeflendiğini belirtti.

Gümrük idarelerinin rolü çağdaş dünyada ticaretin kolaylaştırılması ve güven içerisinde sürdürülmesi olduğunu söyleyen Altunyaldız, bu kapsamda Türkiye ve Kosova Gümrük idareleri olarak amacın iki ülke arasındaki ticaretin mevcut artan seyrini daha çok artırabilmek için her çeşit bilgi ve belge konusunda ticaret işlemlerini kolaylaştırmak olduğunu ileri sürdü.

Doğrudan gümrük işlemlerinin basitleştirilmesi ve güven içerisinde sürdürülmesinin son derece önemli olduğunu söyleyen Türkiye Gümrük Bakanlığı Müsteşarı, yatırımlar için gümrük işlemleri karar verme aşamasında aynı şekilde önem taşıdığını ve bu işbirliğinin Türkiye’den Kosova’ya gelen doğrudan yatırımların artmasını sağlayacağını ifade etti.

Sağlık, inşaat ve üretimde Türk firmalarının aktif rolü olduğunu hatırlatan Ziya Altunyaldız, yapılacak çalışmalarla amacın bu yatırım miktarını ve gelen yatırım sayısını hem Türkiye’den Kosova’ya doğru, hem de Kosova’dan Türkiye’ye doğru artırmak olduğunu söyledi.

Türkiye Gümrük Bakanlığı Müsteşarı, gümrük sistemleri konusunda işbirliğinin artırıldığını, gümrük çalışanları arasında karşılıklı heyet değişimi aracılığıyla tecrübe ve birikim paylaşımı olduğunu, Kosova Gümrük çalışanlarının Türkiye’de bu alanda eğitim programlarına katılmasının sağlandığını belirtti.

Türk hava Yolları ile İstanbul’dan Priştine’ye gelen yolcuların Kosova Gümrük memurları tarafından Priştine havaalanında sertleştirilmiş kontrollere tabi tutulması ve bazı yolcuların sınır polisi tarafından kısa sürülei sorgulara alınmasının, bu yolculara özel olarak uygulanan bir muammele mi yoksa rutin kontroller kapsamında mı yapıldığı şeklindeki Kosovaport’un sorusunu cevaplayan  Kosova Gümrükleri Müdürü Naim Huruglica, her çeşit  yasadışı ticareti ve yüksek miktarlarda nakit para girişini önlemek için tedbir aldıklarını, THY ile uçan yolculara kesinlikle sertleştirilmiş bir muamlelnin sözkonusu olmadığını belirtti.

Türkiye Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız ise Türkiye sınırlarında kosovalılara kolaylık sağlayıcı muamele yapıldığını kaydetti./kosovaport/

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Sıradaki haber:

KOSOVA MECLİS BAŞKANI KRASNİQİ CUMHURBAŞKANI GÜL TARAFINDAN KABUL EDİLDİ

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
jojobetCasibom GirişJojobet Giriş YapcasibomMeritking Girişholiganbet girişbaywincasibom güncelcasibom girişdeneme bonusuCASİBOM GÜNCEL