a
b
b

BOSNA HERSEK’TE SEL FELAKETİ: BAZI ŞEHİRLERE ERİŞİM TAMAMEN KAPANDI

Bosna Hersek’in orta ve güney kesimlerini gece saatlerinde vuran şiddetli sağanak, seli beraberinde getirdi.

Özellikle iç kesimlerinde yer alan Jablanica ve Kiseljak şehirlerine yoğun yağış yüzünden yardım ulaştırılamadığının bilgisi verildi.

Konuyla ilgili olarak Jablanica İtfaiyesi, yolların ve demiryollarının kapalı olması nedeniyle şehrin tamamen erişilmez hale geldiğini duyurdu.

Yağan sağanakla birlikte etkili olan sel 14 kişinin hayatına kaybetmesine neden olurken, Bosna Hersek Federasyonu Entitesi Başbakanı Nermin Nikşiç, durumun oldukça ciddi olduğunu ve çok sayıda kişinin evlerinde mahsur kaldığını açıkladı.

Öte yandan Bosna Hersek Savunma Bakanı Zukan Helez, sabah saatlerinde Bosna Hersek Silahlı Kuvvetlerine selden etkilenen bölgelerde sivillerin kurtarılması için başlatılan çalışmalara katılma talimatı verdi.

 

CAMİYİ YUTAN SELDEN İMAM SON ANDA KURTULDU

Bosna Hersek’te selden en çok etkilenen yer olan Jabllanica’da bir cami bile ağır atmosfer koşullarından kurtulamadı.

İslam Birliği Baş İmamı  Ekrem ef. Hodziç, caminin tamamen sular altında kaldığını söyledi.

Su yüzeyinden sadece kubbenin üstü ve minare görülebiliyordu.

Baş imam, imam ve ailesinin  bir süre kubbede üzerinde kaldıktan sonar selden son anda kurtulduğu öğrenildi.

 

SARAYBOSNA’YI MOSTAR’A VE ADRİYATİK DENİZİ’NE BAĞLAYAN KARAYOLU VE DEMİRYOLU ULAŞIMA KAPANDI

Bosna Hersek’te gece boyu etkili olan aşırı yağışlar Cuma günü su baskınlarına ve toprak kaymalarına yol açarken en az 15 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Yetkililer çok sayıda insanın hala kayıp olduğunu ve kurtarma çalışmalarına yardımcı olmak üzere ordu ve gönüllülerin çağrıldığını söyledi.

Bosna Hersek Savunma Bakanı Zukan Helez yerel medyaya yaptığı açıklamada, arama kurtarma ve ıslah çalışmalarına yardımcı olmak üzere birliklerin görevlendirildiğini duyurdu.

Helez, “Saatler geçtikçe yeni ölüm haberlerini alıyoruz… Tüm kurtarma görevlilerimizi gönderdik. Önceliğimiz hayatta olan ve toprağa gömülmüş evlerde enkaz altında kalan insanları kurtarmak,” dedi.

Hayatını kaybedenlerin 14’ü Jablanica kentindendi. Bunun dışında Kiseljak yakınlarındaki Fojnica kasabasında da bir kişinin öldüğü belirtildi. Konjic, Kresevo ve Buturovic’in de selden etkilendiği aktarıldı.

Arama kurtarma servisinin yayınladığı açıklamada, “Şu an Jablanica’ya giriş yapamazsınız. Sabit telefonlar çalışıyor ama cep telefonlarında sinyal yok,” uyarısında bulunuldu.

Bosna Hersek’teki televizyon kanallarında yayınlanan havadan drone görüntüleri köy ve kasabaların tamamen sular altında kaldığını gösterirken, sosyal medyadaki videolar hasarın büyüklüğünü ortaya koyuyor.

Yine başkent Saraybosna’yı Mostar’a ve Adriyatik Denizi’ne bağlayan, ülkenin en işlek otoyoluna ve demiryolu hattına erişim kısıtlanırken, her iki güzergah da toprak kayması sonucu Neretva Nehri’ne sürüklendi.

Açıklamada, “Su taşkınları ve toprak kaymaları nedeniyle çok sayıda insanın hayatı tehlike altında. Yaralılar ve kayıpların olduğuna dair bilgiler mevcut,” denildi.

Haberlerde, yükselen su seviyelerinden ötürü hayvanların ölümle burun buruna geldiği, arabaların sürüklendiği ve binaların alt katlarının suyla dolduğu aktarıldı.

Yetkililer bölge sakinlerinden evlerinin üst katlarında kalmalarını ve dışarı çıkmamalarını istedi.

Şiddetli yağışlar ve sert rüzgârlar komşu Hırvatistan’da da görüldü. Birçok yol kapandı ve başkent Zagreb’de, Sava Nehri’nin taşması ihtimaline karşı önlemler alındı.

Bosna’nın güneydoğusundaki komşusu Karadağ’da da şiddetli yağışlar nedeniyle bazı köylere giden yollar kapandı ve evleri su bastı.

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

KSF KOMUTANI JASHARİ, TTHB ALBAY SAĞLAM ILE BİRARAYA GELDİ

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomcasibomjojobet girişHOLİGANBETjojobetCasibomCasibom Girişcasibomjojobet girişCasibomizmir escortholiganbet girişcasibom girişCasibomjojobetcasibomcasibomcasibom giriş