a

TÜRK ÖĞRENCİLERİNE KİTAP ŞOKU!

2024-2025 eğitim öğretim yılını, Kosova’da Türkçe eğitim gören öğrencilere eğitimde dezavantaj olarak nitelendirebileceğimiz Türkçe ders kitaplarının yüksek fiyattan temin edilmesi ile hatırlayacağız.

Faiş fiyatla satılan ders kitapları, çocuklarını Türkçe okullarda eğiten ebeveynlerin bütçesine ciddi bir yük getirdi.

Her şeyden önce de Türkçe ders kitaplarının son derece yüksek fiyatta satılmasıyla, eşit şartlarda eğitim görülmesi hakkı da ihlal edildi. Çünkü Türkçe ders kitapları, Arnavutça ders kitaplarına kıyasla üç kat fazla fiyata satıldı. Dolayısıyla Türklere yapılan bir haksızlık daha tescil edildi.

Devletin sağladığı 80 Euro’luk destek Arnavut ebeveynlerine ders kitaplarını temin etmek için yeterli iken, bu tutar,Türk ebevynlerinin ders kitaplarını satın almak için harcadığı paranın ancak üçte birini karşılayabildi.

Bu haksızlığa karşı KDTP milletvekili Enis Kervan’nın meclis kürsüsünde Türkçe ders kitaplarını tek tek  göstermesi ve fiyatlarını açıklamasının ardından Kosova Eğitim Bakanı’nın derhal tedbir alacaklarına dair verdiği sözleri ise havada kaldı.

Yeni eğitim öğretim yılının başlamasından üç hafta geçmesine rağmen, çocukları Türkçe eğitim gören ebeveyinlere devlet desteğinin artıralacağına dair Eğitim Bakanlığı’ndan hala ses seda yok.

Türkçe ders kitaplarını yayımlayan yayın evleri, düşük tiraj ve tercüman masrafları nedeniyle Türkçe kitapların yüksek fiyattan satılmasının kaçınılmaz olduğunu açıklamalarına rağmen, Eğitim Bakanlığı’nın durumu akışına bırakmasına ne demeli?

Eğitim Bakanlığı, ya yayın evleriyle fiyat konsunda anlaşıp destek sağlamalıydı, ya da 80 Euro’luk kitap desteğini Türkçe ders kitapları söz konusu olduğunda en az 200 Euro’ya çıkarmalıydı. Bakanlık bu iki seçenekten hiçbirine başvurmadı.

Öte yandan, kitapların satışa çıktığı günlerde ebeveyinler ve YTHP’den gelen tepkilerin üzerine sadece milletvekili Kervan ile Mamuşa Belediyesi resmi itirazlarda bulundu. Ya diğerleri…

KDTP şubeleri, Kosova Türk Öğretmenler Derneği ve eğitim odaklı diğer Türk sivil toplum kuruluşları (STK) neden suskunkluğa gömüldüler? Anlaşılan toplum olarak çok önemli bir husus üzerinde topluca tepki gösteremedik. Bu da örgütlenmedeki acizliğimizin ya da vurdumduymazlığa alışkın olmaya başladığımızın bir işareti olsa gerek.

Sonuçta, Kosovalı Türklerin hayati meselesi olan ana dilde eğitim söz konusu. Hepimizi yakından ilgilendiren çok önemli bir konu. Dolayısıyla, Türkçe ders kitapları konusunda hassasiyet göstererek, sesimizi çok daha güçlü şekilde duyurmalıydık.

Neden Türk öğrencilerinin uğradığı haksızlığa toplum olarak sessiz kalıyoruz? KDTP yetkilileri söz gelimi neden basın toplantısıyla tepkisini geniş kamuoyuna duyurmadı? Velhasıl, neden çocukları Türkçe eğitim gören velilerin cebinden bütçelerini aşan para çıksın? Neden ihlallere karşı rıza gösteriyoruz, anlamış değilim!

Ama emin olduğum şudur ki, ihlaller karşısında sustukça, başımıza başka felaketler de gelecektir…

Ercan Kasap

25.09.2024

0 0 3 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

ARZU VARSA ÇÖZÜM DE VARDIR…

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibombahsegeljojobet girişHOLİGANBETjojobetParents In Collegecasibom girişcasibom giriscasibom