a

SADECE BABADAN ÇOCUĞA GEÇEN 5 GENETİK ÖZELLİK!

Genetik özellikler, ebeveynlerden çocuklara DNA aracılığıyla aktarılır. Hem anne hem de babadan genetik materyal alınmasına rağmen, bazı özellikler yalnızca babadan geçebilir.

İşte babadan miras alınan beş genetik özellik…

Genetik miras, karmaşık ve çok boyutlu bir konudur. Hem anneden hem de babadan gelen genlerin birleşimi, bireylerin benzersiz genetik yapısını oluşturur.

Genler Nasıl Aktarılır?

Genetik kalıtım, beklenenden daha karmaşık bir süreçtir. İnsan özelliklerinin çoğu poligeniktir, yani birçok genin birleşimi ile belirlenir. Örneğin, boyu etkileyen 700’den fazla gen dizisi vardır. Aynı şekilde, saç tipi ve göz rengi de birçok genin kombinasyonuna dayanır. Çoğu kalıtsal gen her iki ebeveynden de geçse de, bazı özellikler doğrudan babadan aktarılır.

  1. Biyolojik Cinsiyet Babadan Belirlenir

Kadın hastalıkları ve doğum uzmanlarına göre, çocuğun cinsiyeti babanın genetiği ile daha fazla bağlantılıdır. Erkeğin X ve Y kromozomlarına sahip olması nedeniyle, spermdeki X ve Y kromozomlarının oranı cinsiyeti belirler.

  1. Babanın Boyu Çocuğun Boyunu Etkileyebilir

Genetikçilere göre, boy uzunluğunu belirleyen 700’den fazla genetik değişken olduğunu belirtmektedir. 700 binden fazla gönüllü üzerinde yapılan araştırmalar, babanın genlerinin boy uzunluğunu belirlemede daha büyük bir rol oynadığını göstermiştir.

  1. Yaşlı Babaların Mental Hastalık Riski

Yapılan araştırmalar, yaşa bağlı mutasyonların, yaşlı babalardan doğan çocuklarda artan akıl hastalığı riskinin  yüzde 10 ila  yüzde 20’sini açıklayabileceğini ortaya koymuştur.

  1. Çarpık Dişler Genetik Miras

Açıklanan başka bir araştırmaya göre, diş boyutu, çene boyutu ve diş şekli genetiktir. Baba tarafından aktarılan genlerin anneden aktarılan genlerden daha baskın olması, dişlerinizi babanızdan miras almanıza neden olabilir.

  1. Yağ Hücrelerinin Oluşumu Babadan Geçebilir

Vücut sağlığı için belirli bir miktar yağ gereklidir, ancak fazla yağ sağlık sorunlarına yol açabilir. İki tür yağ hücresi vardır: kahverengi yağ kalorilerin yakılmasından ve vücut sıcaklığının korunmasından sorumluyken, beyaz yağ fazla enerjiyi depolar. Babadan geçen genler, bu yağ hücrelerinin oluşumunda daha etkili olabilir.

Genetik mirasımız, anne ve babamızdan gelen genetik materyalin birleşiminden oluşur. Ancak bazı özellikler babadan daha baskın olarak geçebilir.

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

NATO, İBRE KÖPRÜSÜ’NÜN AÇILIŞINI ÜSTLENMEYİ REDDETTİ

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibom girişcasibomcasibom girişJOJOBETcasibom girişbahsegelcasibomcasibom girişcasibomcasibom giriş