a
b
b

BELGRAD’TA BİNLERCE GÖSTERİCİ LİTYUM MADENİ ÇIKARMA PROJESİNİ PROTESTO ETTİ

Sırbistan Çevre Örgütleri İttifakı tarafından (SEOS), İngiltere-Avustralya merkezli metal ve madencilik şirketi Rio Tinto’nun Loznica’da yürüttüğü lityum çıkarma projesine karşı düzenlenen gösteri, Belgrad’daki Terazije Meydanı’nda yapıldı.

Binlerce çevreci aktivistin katıldığı gösteriye muhalifler de destek verdi.

Göstericiler, “Sağlıklı bir çevre hakkı”, “Kazmayacaksın” ve “Rio Tinto’ya karşı” yazılı dövizler açtı.

Göstericiler tren istasyonlarına girdi

Terazije Meydanı’nda yapılan açıklamaların ardından Gezala Köprüsü’ne yürüyen göstericiler, burada ikiye ayrılarak, kentteki iki tren istasyonuna girdi. Tren rayları üzerinde toplanan eylemciler buradaki trafiğe engel oldu.

Göstericiler ayrıca şehirdeki bazı yollarını da kapatarak, trafik akışını engelledi.

Öte yandan, eylemcilerin geceyi tren istasyonu ve şehrin diğer bölgelerinde geçireceği ve gösterilerine sabah saatlerinde devam edeceği belirtildi.

Sırbistan İçişleri Bakanlığınca yapılan açıklamada, gösteriye 20 binden fazla kişinin katıldığına işaret edilerek, tren istasyonlarına giren göstericiler hakkında, “kamu düzeni ve huzurunu ihlal ettikleri” gerekçesiyle suç duyurusunda bulunulacağı belirtildi.

Açıklamada, “Göstericiler, kamu düzenini bozarak uluslararası trafiği bloke etti ve vatandaşların güvenliğini tehlikeye attı.” ifadelerine yer verildi.

Loznica’daki lityum madeni rezervlerini 2004’te keşfedildi

Bu arada, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ile Almanya Başbakanı Olaf Scholz, 19 Temmuz’da Belgrad’da, ham madde, elektrikli araçlar ve elektrikli araçların batarya üretimi konusunda stratejik mutabakat zaptı anlaşması imzalamıştı.

Vucic, 2 Ağustos’ta yaptığı açıklamada, dünyadaki en iyi uzmanların görüşleri alınmadan herhangi bir lityum çıkarma işlemi yapmayacaklarını belirtmişti.

Sırbistan’da halk, söz konusu projeyi protesto etmek için uzun yıllardır belirli aralıklarla gösteriler düzenliyor.

Rio Tinto, Loznica’daki lityum madeni rezervlerini 2004’te keşfetmişti.

istan Çevre Örgütleri İttifakı tarafından (SEOS), İngiltere-Avustralya merkezli metal ve madencilik şirketi Rio Tinto’nun Loznica’da yürüttüğü lityum çıkarma projesine karşı düzenlenen gösteri, Belgrad’daki Terazije Meydanı’nda yapıldı.Binlerce çevreci aktivistin katıldığı gösteriye muhalifler de destek verdi.Göstericiler, “Sağlıklı bir çevre hakkı”, “Kazmayacaksın” ve “Rio Tinto’ya karşı” yazılı dövizler açtı.Göstericiler tren istasyonlarına girdiTerazije Meydanı’nda yapılan açıklamaların ardından Gezala Köprüsü’ne yürüyen göstericiler, burada ikiye ayrılarak, kentteki iki tren istasyonuna girdi. Tren rayları üzerinde toplanan eylemciler buradaki trafiğe engel oldu.Göstericiler ayrıca şehirdeki bazı yollarını da kapatarak, trafik akışını engelledi.Öte yandan, eylemcilerin geceyi tren istasyonu ve şehrin diğer bölgelerinde geçireceği ve gösterilerine sabah saatlerinde devam edeceği belirtildi.Sırbistan İçişleri Bakanlığınca yapılan açıklamada, gösteriye 20 binden fazla kişinin katıldığına işaret edilerek, tren istasyonlarına giren göstericiler hakkında, “kamu düzeni ve huzurunu ihlal ettikleri” gerekçesiyle suç duyurusunda bulunulacağı belirtildi.Açıklamada, “Göstericiler, kamu düzenini bozarak uluslararası trafiği bloke etti ve vatandaşların güvenliğini tehlikeye attı.” ifadelerine yer verildi.Loznica’daki lityum madeni rezervlerini 2004’te keşfedildiBu arada, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ile Almanya Başbakanı Olaf Scholz, 19 Temmuz’da Belgrad’da, ham madde, elektrikli araçlar ve elektrikli araçların batarya üretimi konusunda stratejik mutabakat zaptı anlaşması imzalamıştı.Vucic, 2 Ağustos’ta yaptığı açıklamada, dünyadaki en iyi uzmanların görüşleri alınmadan herhangi bir lityum çıkarma işlemi yapmayacaklarını belirtmişti.Sırbistan’da halk, söz konusu projeyi protesto etmek için uzun yıllardır belirli aralıklarla gösteriler düzenliyor.Rio Tinto, Loznica’daki lityum madeni rezervlerini 2004’te keşfetmişti.

/AA/

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

DOKUFEST BELGESEL VE KISA FİLM FESTİVALİ ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
jojobetCasibom GirişJojobet Giriş YapcasibomMeritking Girişholiganbet girişbaywincasibom girişdeneme bonusugrandpashabet girişbahsegel giriş