a

15 TEMMUZ DARBE GİRİŞİMİNİN 8. YILINDA KOSOVA’DA 15 TEMMUZ ŞEHİTLERİ SAYGIYLA ANILDI

15 Temmuz  Demokrasi ve Milli Birlik Günü  vesilesiyle Kosova’nın başkenti Priştine’de anma programı düzenlendi.

Türkiye’nin Priştine Büyükelçiliği himayesinde yapılan etkinlikte, demokrasinin  zaferi kutlanarak 15 Temmuz şehitleri saygıyla anıldı.

15 Temmuz menfur darbe girişiminin 8’inci yılında  şehit ve gazileri anmak ve demokrasinin zaferini kutlamak için Türkiye’nin Priştine Büyükelçisi Tunç Angılı’nın evsahipliğinde bir araya gelenler arasında Kosova Başbakanı Albin Kurti, Başbakan Yardımcısı  Emilia Rexhepi, KDTP Genel Başkanı ve Bölgesel Kalkınma Bakanı Fikrim Damka, İçişleri Bakanı Xhelal Sveçla, Mamuşa Belediye Başkanı Abdğlhadş Krasniç, KFOR Komutanı Tümgeneral Özkan Ulutaş, Prizren Başkonsolosu Celal Doğan,  Kosova Meclisi milletvekilleri Fidan Brina Jılta ve Enis Kervan ile  diğer siyasi partilerin milletvekilleri,  Kosova İslam Birliği Baş İmamı Vedat Saiti  ve Türkiye’nin Kosova’daki kurum ve kuruluşlarının  temsilcileri  yer aldı.

Priştine’deki Büyükelçilik konuk evinde yapılan  anma töreni, saygı duruşu ve Türkiye ile Kosova milli marşlarının çalınmasıyla başladı.

Ardından şehit düşenler için Büyükeliçilik Din Hizmetleri Müşaviri Bünyamin Albayrak tarafından dualar okundu.

Büyükelçi Tunç Angılı anma töreninde yaptığı konuşmada, 15 Temmuz 2016 gecesi Fetö’nün yapmaya çalıştığı hain darbe girişiminin, kahraman Türk milletinin ve verdijkeleri yemine sadik kalan güvenlik güçlerinin cesareti sayesinde önlendiğini, böylece 15 Temmuz Türk milletinin demokrasi ve milli birlik zaferi olarak tarihe geçtiğini belirtti. “ Feto’ye karşı başlattığımız kararlı mücadele bugün de gerek yurt içinde gerek ise yurt dışında azimle sürüdülmektedir. Türkiye Cumhuriyeti bugün geçmişe göre çok daha güçlüdür. Hak ve çıkarlarını her koşul altında koruma kudretine sahiptir.” diyen Büyükelçi Angılı Fetö’nün dağılma noktasına geldiğini buna rağmen, bu karanlık örgütün bütün ülkeler için tehlike arz ettiğine dikkat çekti.

“Maalesef Kosova’da da Fetö’nun mevcudiyeti devam ediyor. Bu sinsi yapı Kosova’ya da büyük tehdit oluşturuyor. Fetö tehdidine karşı Kosova’yı uyarmak aramızdaki dostluğun gereğidir.” ifadelerini kullanan Angılı, Türkiye ile Kosova arasındaki ilişkileri özellikle güvenlik alanında güçlendirmek için ortaya koydukları samimi adımlar dolayısıyla Başbakan Kurti ve Kosova hükümetine teşekkür etti.

KDTP Genel Başkanı ve Bölgesel Kalkınma Bakanı Fikrim Damka yaptığı konuşmada, “15 Temmuz sadece Türkiye’nin değil, aynı zamanda dost ve kardeş ülkeler için de büyük bir anlam taşımaktadır. Kosova hükümeti olarak, Türkiye’nin bu kritik dönemde yaşadığı zorlukları derin bir empati ile hissettik ve desteklerimizi güçlü bir şekilde ifade ettik. Türkiye’nin istikrarı ve demokrasisi, bölgenin barış ve güvenliğine doğrudan katkı sağlamaktadır. Kosova, Türkiye ile olan tarihi ve kültürel bağlarını her zaman önemsemiş ve bu bağların daha da güçlenmesi için çaba göstermiştir.

Türkiye’nin demokrasi mücadelesinde gösterdiği azim ve kararlılık, Kosova için bir ilham kaynağı olmuş ve Kosova’nın da kendi demokratik değerlerini güçlendirmesi ve koruması adına önemli bir örnek teşkil etmiştir.

15 Temmuz gecesi yaşananlar, iki ülke arasındaki dostluk ve dayanışmanın ne kadar kuvvetli olduğunu bir kez daha göstermiştir. Bu dayanışma ruhu, Kosova Türk toplumu için de özel bir anlam taşımaktadır. Türkiye’nin yanında durarak, demokrasinin, özgürlüğün ve milli iradenin ne denli önemli olduğunu bir kez daha vurgulamış olduk. 15 Temmuz, sadece bir direnişin değil, aynı zamanda bir dirilişin de simgesidir. “ ifadelerini kullandı.

Kosova Başbakanı Albin Kurti de anma töreninde, 15 Temmuz’da Kosova halkının Türkiye halkının yanında olduğunu belirterek, “ Çünkü biz iki dost halkız. Ülkelerimiz müteffik ve ortaklardır. Ülkelerimiz, tarih boyunca olduğu gibi bugün de bir çok ortak noktayı paylaşmaktadır.  Kosova, Türkiye’nın Kosova’daki savaş sırasında Nato’daki rolünü ve Kosova’da barış ve güvenliğe katkıda bulunan Kfor birliklerindeki Türk askerlerinin katkısını asla unutmayacak.“ dedi. /kosovaport/

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

“15 TEMMUZ” VE TRUMP’A SUİKAST…

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJOJOBETbahsegelcasibom giriş