Kosova Meclisi, Bağımsız Medya Komisyonu Hakkında (KPM) Yasa Tasarısı’nı onayladı. Tasarıya 59 milletvekili evet oyu verirken, 2 milletvekili çekimser kaldı.
Söz konusu yasanın onaylanması, Kosova’daki uluslararası kurumların tepkisine yol açtı.
AGİT: KOSOVA’DA MEDYAYA İLİŞKİN YENİ YASANIN KABUL EDILMESİ KPM’NIN BAĞIMSIZLIĞINI IHLAL EDIYOR
casinoviva
Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın (AGİT) Kosova Misyonu, Bağımsız Medya Komisyonu (KPM) Yasa Tasarısı’nın Kosova Meclisi’nde onaylanmasına tepki gösterdi.
Söz konusu yasanın onaylanmasından kaygı duyduğunu ifade eden AGİT. “KPM, Kosova medyasının düzenleyici çerçevesinde kilit bir rol oynuyor. Bağımsız ve profesyonelce hareket etme yeteneği, güvenilirliğinin ve otoritesinin anahtarı olmuştur. Uluslararası medya hukuku uzmanları, Avrupa Konseyi, Avrupa Birliği (AB) ve AGİT adına yasanın uluslararası standartlarla uyumlu hale getirilmesine yönelik ayrıntılı tavsiyelerde bulundu. Ancak ne yazık ki bu tavsiyelerin çoğu onaylanan yasaya yansımadı” değerlendirmelerinde bulundu.
GUTİERREZ: KOSOVA’DA MEDYA ÖZGÜRLÜĞÜ İÇİN KARA GÜN
Kosova Bağımsız Medya Konseyi (KPM) Yasası’nın Kosova Meclisi tarafından kabul edilmesi Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ) genel sekreteri Ricardo Gutierrez’in tepkisine yol açtı.
Gutierrez, çevrimiçi medyanın lisanslanmasını, izlenmesini ve 40 bin Euro’ya kadar para cezalarını öngören bu yasanın kabul edilmesini medya özgürlüğü için kara bir gün olarak nitelendirdi.
Gutierrez, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, “Kosova Parlamentosu, AK, AB, AGİT ve Avrupa Gazeteciler Federasyonu’nun bunu yapmama yönündeki tavsiyelerine rağmen medya yasasını (Bağımsız Medya Komisyonu Yasası) kabul etti. Bugün Kosova’da Medya Özgürlüğü ve Demokrasi için kara bir gün.” diye yazdı.
AGK: BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNE DARBE
Kosova Gazeteciler Derneği (AGK) Bağımsız Medya Komisyonu (KPM) Yasasının Kosova Meclisi’nde onaylanmasını kaygıyla karşıladığını duyurdu.
AGK’nın tepkisinde, Başbakan Kurti’nin Vetëvendosje Hareketi’nin yasayı asgari çoğunlukla ve salonda muhalefet olmadan onayladığı belirtildi.
“İktidardaki siyasi parti, sivil toplum ve medyanın açıklamalarını dikkate almamış ve Avrupa Konseyi uzmanının, yasanın büyük kısmının Kosova’nın üyeliği hedeflediği Avrupa Konseyi dahil, Avrupa standartlarını karşılamadığı sonucuna varan raporunu göz ardı etmiştir.” ifadelerine yer verilen AGK’nın tepkisinde, “Bugünkü oylama, Kosova Hükümeti ve Vetëvendosje’nin, görev süresinin başlangıcından bu yana onları disiplin altına alma ve kontrol etme çabasıyla Kosova’daki medya özgürlüğüne karşı yaptığı en büyük darbelerden biridir” denildi.
AGK, yasanın yürürlüğe girmesine karşı çıkmak için her türlü hukuki ve anayasal yolun kullanılması çağrısında bulundu.
“BALKANLARDA SÜRELİ YAYINLAR: İSLAM DÜŞÜNCESİNİN SERÜVENİ, 1918-2018” PROJESİ TANITILDI
ARNAVUTLUK’TA AKRAN ŞİDDETİ PROTESTOSU
BALKANLAR’IN GELECEĞİ TİCARETLE ŞEKİLLENECEK
İSTANBUL EĞİTİM ZİRVESİ 2024 DÜZENLENİYOR
ÜSKÜP’TEKİ FESTİVALDE TÜRK ÇAYI TANITILDI