a
b
b

TÜRKÇE KARNELER SORUNU ÇÖZÜMLENDİ

İki aydan bu yana basımevi tarafından İlköğretim, Ortaokul ve Lise karnelerinde yaşanan teknik hatalar nedeniyle 3 defa art arda hatalı basılan Türkçe karneler nihayet KDTP milletvekili Enis Kervan’ın girişimiyle son buldu.

Milletvekili Kervan, Türkçe karne ile diplomaları tercüme hataları içerdiğine sair öğretmenlerden gelen şikayetler üzerine devreye girerek, ilgili makamlar ve basimevilye iletişime geçti.

Karne ve diplomalarda yer alan teknik hataların giderilmesiyle ilgili süreci Kosovaport’a anlatan milletvekili Enis Kervan, ilgli makam ve Türkçe karne ile dilomaları basıma hazırlamakla üzetlenen basımevi ile temasa geçerek, eşit şartlarda kaliteli  ve dil  hatası ile yazım kuralları hatası .çermeyen karnelere sahip olmamız gereğini ifade ettiğini belirtti.

Basimevi yetkililerinin hataların düzeltilmesi talebine destek verdiklerini kaydeden Kervan,” Tercümeleri kendimiz gönüllü olarak tekrar yaptık, 2-3 öğretmenle istişare ederek  hataları düzellttik, yanlış imla hatalarını düzelttik. Karnelerde derslerin isimleri bile yalniş yazılmış ve müfredata uygun olmayan adlandırmalar kullanılmış. Onları da düzelttik. Son olarak logolarda Kosova Cumhuriyeti, hükümet ve  Eğitim Bakanlığı Türkçe olarak yazılmamış. Bu kurumların  isimlerinin Türkçe yazılması için  2 günün harcanmasına neden oldu.” dedi.

Bu süreçte, yasalarımızda Türkçeyi kullanmamıza olanak sağlayan tüm maddeleri teker taker hatırlatarak, logolarda da adlandırma ve kurum adlarının Türkçe yazılmasının hakkımız olduğunu anlattığına işaret eden Kervan, basımevi tarafından bu açıklamaların olumlu karşılandğını söyledi.

1-5, 1-6, lise ve mesleki liselere ait tüm karne ve diplomalardaki hataları  düzelttiklerini ifade eden milletvekili Kervan, kurum isimlerinin de Türkçe yazılmasını sağladıklarını  vurguladı.

Kervan düzeltilmiş tüm karne ve diplomaların temin edilen  yerlerden ücretsiz alınabileceğini, hatalı olanların  da aynı yere iade edilebileceğini hatırlattı.

Kervan, basımevinin olgun davrandığını belirterek, “ Ayrıca bu hataları görüp kabul etmeyen, dil  hakkımızı savunan,  bana ulaşan duyarlı öğretmenlerimize bu vesileyle bir daha teşekkürlerimi sunarım. Birlikte yine eğitimimize ve Türkçemize sahip çıktık, çıkmaya’da devam edeceğiz. Türkçeyi eşit şekilde  kullanmak hakkımız, bu yüzden kimse korkmasın ve susmasın…siye sözlerine ekledi. /kosovaport/

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

EURO 2024’TE GÜNÜN MAÇLARI

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomcasibomjojobet girişHOLİGANBETjojobetCasibomCasibom Girişcasibomjojobet girişCasibomholiganbet girişcasibom girişCasibomjojobetcasibomcasibomcasibom giriş