a
b
b

“DİL VE KİMLİK” ÜZERİNE SÖYLEŞİ PROGRAMINA PRİŞTİNE’DE YOĞUN İLGİ

Dilin ve kültürün birleştirici gücü üzerine söyleşi programına evsahipliği Priştine Yunus Emre Enstitüsü, Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Osman Mert’i ağırladı.

“Dil ve Kimlik” başlığı altında düzenlenen söyleşi programında dil ve kimliğin yaşatılması önemine vurgu yapıldı.

Türkiye’nin Priştine Büyükelçisi Tunç Angılı, TİKA Kosova Koordinatörü Fulya Aslan, Yunus Emre Kosova Koordinatörü Ramazan Yılmaz, Maarif Okulları Genel Müdürü Mehmet Nedim Aslan, Büyekelçilik Eğitim Müşaviri Veysel Erdel, Priştine Üniversitesi Filoloji Fakültesi Türk Dili ve Edebiyati Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ergin Jable, Kosova’da KFOR bünyesinde görev yapan Türk askerleri, yazarlar ile üniversite öğrencilerinin katıldığı söyleşi programı Dr. Fatih Kemik moderatörlüğünde gerçekleştirildi.

Bir toplumun ayakta kalabilmesinde önemli rol oynayan dil ve kimliğin en can alıcı noktalara değinen söyleşi programını Kosovaport’a şu şekilde özetledi:

 

 

 

DİL VE KİMLİĞİN YAŞATILABİLMESİ İÇİN NELER YAPILMASI GEREKİYOR?

“Osmanlı emperyalist bir kültür değildi. Eğer Osmanlı emperyalist bir kültür olsaydı bugün bu coğrafyada Türkçe’den başka bir dil konuşulmazdı. Dil de kültür de tekrarlandıkça yaşar. Kültürün ulaştığı soyut ve somut bütün kavramları dil sözcüklerle kodlar. Dil kullanıldığı sürece kültür yaşar, kültür tekrarlandığı sürece dil yaşar, dolayısıyla kimlik yaşar. Bunlar üçü birbirinden farklı kavramlar değildir. Bir dilin söz varlığıyla, dilin gelişmişlik düzeyi, bireyin söz varlığıyla bireyin akademik düzeyi, bilgi düzeyi, kültür düzeyi arasında direkt ilişki vardır.

ADIMIZA TÜRK DİYEREK GÜNLÜK HAYATTA BAŞKA BİR DİLLE KONUŞUYORSAK O DİL ÖLME SÜRECİNE GİRMİŞTİR

Bir dilin ölmesi için ikinci dil pozisyona düşmesi gerekir. Bu ya asimilasyondan kaynaklanır ya da o bölgede anadilinizin bir karşılığı yoktur. İnsanlar yaşadıkları ülkenin ortak dilini bilmek zorundadır. Bu bireyin kendi ihtiyacı için geçerlidir. Fakat kimlik açısından baktığımızda, burada belirleyici olan sizin anadilinizin, yaşadığınızın bölgede tekrar edilebilirliğidir. Böylelikle ikinci dil pozisyonuna düşmez. Dil, kültür ve kimlik konusunda farkındalık düzeyiniz yüksekse, siz bu dili ve kültürü korursunuz, geleceğe aktarırsınız. Atalarınızın size aktardığı dili, kültürü siz bir sonraki nesile aktarmadıysanız, kültürel işlevinizi aktarmadınız demektir ve o kültür, o kimlik sizinle ölme sürecine girer.

KÜLTÜR KENDİSİYLE BESLENİR

Burada bilinmesi gereken başka bir boyut, kültür kendisiyle beslenir. Kültürü, dili gelecek nesillere aktarmazsanız, genler devam eder ama kimlik devam etmez. Yani, nesiller arasındaki genetik bağ, kültürün geleceğe aktarımını garanti altına alamaz. Gen devam eder, kimlik devam etmez. “

Katılımcılardan gelen soruların da cevaplandığı söyleşi programı son derece keyifli geçti. /kosovaport/

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

KOSOVA’DA YILDIRIM GROUP’TAN  43 MİLYON EURO’LUK GÜNEŞ ENERJİSİNE YATIRIM

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
jojobetCasibom GirişJojobet Giriş YapcasibomMeritking Girişholiganbet girişbaywincasibom girişdeneme bonusugrandpashabet girişbahsegel giriş