Kosova Türk Yazarlar Derneği, Türkçem Dergisi ve Doğru Yol TKSD Nazım Hikmet Edebiyat Kolu’nun ortak girişimiyle Prizren Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkçe Öğretim Bölümü’nde Şiir Buluşması gerçekleşti. Samimi bir hava içerisinde geçen proğramın başındaTürkçe Programları Başkanı Doç. Dr. Elsev Brina Lopar bir selamlama konuşması yaptı. Böyle bir etkinliği uzun zamandır planlaştırdıklarını belirten Lopar, “Bölümümüzde böyle bir etkinliği gerçekleştirmiş olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz” ifadelerini kullandı.
Ardından Kosova Türk Yazarlar Derneği Başkanı Zeynel Beksaç sözü alarak derneğin 30 yıllık çalışmaları hakkında özetli bir şekilde bilgi verdi.
“Saygıdeğer arkadaşlar merhaba, daha başta
İlk kez aranızda olmaktan büyük mutluluk duyduğumuzu
ifade etmek isterim.
***
Bir eylül daha veda etti gidiyor…
Her yanım eylül kokuyor…!
Sanki sarı yaprakların hüznüyüm…
Kendimi seyrediyorum bu veda aynasında.
Ne kadar soru işareti gözlerim!
Hayat nasıl da serpiştirilmiş mevsimlere..
Kah o benim koluma giriyor kah ben onun …savrulup gidiyoruz…
Okuduğum dizeler Şecaettin Koka’ya ait.
2 Ekim 2018 Ankara’da kaleme almış. Bilebildiğimiz kadarıyla Şecaettin’in son şiirlerinden biri…
Evet, bugün 6 Mart 2024…
Bugün değerli yazar, gazeteci ve şair dostumuz,
Arkadaşımız Şecaettin Koka’nın doğum günü aynı zamanda…
Yaşasaydı bugün 79 yaşında olacaktı..
Şecaettin Koka, 26 Eylül 2022 tarihinde Ankara’da bu dünyaya gözlerini yumdu.
Geçenlerde yitirdiğimiz Makedonyalı ünlü şair, yazar, gazeteci Avni Engüllü ile birlikte Ankara’nın Karşıyaka mezarlığında yatıyorlar. Biri Prizren aşığı, diğeri de Üsküp aşığıydı. İkisi yakın arkadaştı. Kader ikisini de gurbette hem de aynı mezarlıkta buluşturdu yine…
Her ikisinin de bu topraklarda gelişen Türk edebiyatına, kültürüne, sanatına, Rumeli’de Türkçenin yaşatılmasına çok büyük katkıları oldu.
Her ikisini de saygı, minnet ve özlemle anıyoruz. Ruhları şad, mekanları cennet olsun.
Değerli dostlar, Kosova Türk Yazarlar Derneği olarak bu yıl 30. Yılımızı kutluyoruz.
Kosova Türk Yazarlar Derneği’nin çalışmalarını aslında bir açıdan derneklerimizdeki yazın kolları çalışmalarının uzantısı olarak görmek gerek.
Doğru Yol Derneği Nazım Hikmet Yazın Kolu da yine derneğin 1951 kuruluş yılındaki edebiyat kolu çalışmalarının bir uzantısıdır…Burada tabii ki Priştine’nin Gerçek Derneği bünyesinde çalışan Naim Şaban Edebiyat Kolu çalışmalarını da katmak gerekir…
Değerli arkadaşlar,
Araya sınırlar girmeden önce, Kosova ve Makedonya’daki Türk Edebiyatı bir bütündü. İkinci dünya savaşının daha son günlerinde ortaya çıkmaya başlayan bu topraklardaki yeni Türk edebiyatının ilk yazınerleri, dönemin zor koşullarında(Türkçe kitapların, sözlüğün olmayışı, ve buna bağlı olarak daha birçok zorlukların varolduğunu gözönünde bulundurursak) büyük bir özveriyle bu edebiyatın oluşmasına önderlik etmiş, hakkıyla klasiklerimiz konumunda yerlerini almışlardır. Onlar ki Makedonya’da;Şükrü Ramo’ydu, Mustafa Karahasan’dı, Necati Zekeriya’ydı, Fahri Kaya’ydı, İlhami Emin, Mahmut Kıratlı ve daha niceleriydi…Kosova’da Dr.Durmuş Tselina’ydı, Aziz Buş’tu, Süreyya Yusuf’tu, Naim Şaban’dı, Nimetullah Hafız’dı, Nusret Dişo Ülkü’ydü, Hasan Mercan’dı ve daha niceleriydi…Aramızdan ayrılanları şükran ve minnetle anarken, hayata olanlara da selam ve saygılarımızı sunuyoruz…
Evet, bizler Kosova Türk Yazarlar Derneği olarak 30 yıllık çalışmalarımız boyunca araya sınırlar girse dahil, kopmamaktan yana tavır aldık. Hep beraber olmayı yeğledik. Çünkü kopmak Şardağı’nın ne öteki yanına ne de beri yanına bir fayda sağlamayacaktı. Türkçenin, edebiyatın aynı dergi ve gazetelerinden aşısını almıştık, esin kapmıştık…1912 ve sonrası yaşanan göçler, zaten olabildiğince sayımızı azaltmıştı…Beraber sevindik yeni çıkan kitaplara, beraber sevindik özenle hazırlanan dergilere, antolojilere, seçmelere…Yazılan şiire, öyküye, romana…
Bu yüzdendir ki bu birliktelik havasını bizler Kosova Yazarlar Derneği olarak sürdürdük. Kosova ve Makedonya olarak bu birlikteliği daha bir perçinledik. Eski, yeni şairlerle birlikte edebiyatseverlerle birlikte olduk. Araya giren uzaklığı yakın ettik. Dostlukları tazeledik…30. yılımızda da yine birlikte özdeş etkinliklere imza atmaya hazırız…
Evet, Kosova’daki kurum, kuruluş, okul ve derneklerle olduğu gibi, özellikle Üsküp’ün Köprü Derneği ile birlikte çok sayıda etkinliğe imza atmak için hazırlık içindeyiz.
Yıl boyunca sürecek bu kutlamalar çerçevesinde:Prizren, Priştine dışında; Üsküp, İştip, Kalkandelen, Gostivar, Ohri, Struga,Gilan, İpek, Dobırçan, Vıçıtırın, Mitroviça, Resne, Mamuşa, Tiran, Sarayevo, Novi Pazar gibi şehirlerde edebiyatseverlerle birlikte olmayı planlıyoruz.
Şunu da anımsatmak istiyorum ki, Kosova Türk Yazarlar Derneğinin mensupları yurt içi olduğu gibi, yurt dışı da edebi etkinlikler içerisinde oldular. Kitapları yayınlandı, kongre, panel, sempozyumlara katılıp, nice ödüllere layık görüldüler. Böylece Balkanlarda yaşatılan Türk edebiyatını ve buralardaki kültürü en iyi şekilde temsil ettiler.
Bu topraklardaki Türk Edebiyatını daha geniş kitlelere tanıtabilmek için Kosova Türk Yazarlar Derneği olarak Avrasya Yazarlar Birliği, İLESAM ve Türk Edebiyatı Vakfı ile işbirliği protokolleri imzaladık.
Kosova Türk Yazarlar Derneği olarak bizlerin önemli, hatta çok önemli görev ve sorumluluklarımızdan biri de gençlere edebiyatı aşılamak, bu topraklarda geleneği zengin olan edebiyatçılar kervanına yenilerini kazandırabilmektir. Bunu en iyi şekilde yayınlarımız arasında günyüzü gören ve gençlerin eserlerinin yer aldığı seçki de doğrulamaktadır. Bu yönde bundan böyle de özenle durmaya devam edeceğiz.
Devamında Şiir Buluşmasını Kosova Türk Yazarlar Derneği Eşbaşkanı Dr.Taner Güçlütürk yönetti.
Bu bölümde şairlerimiz:İskender Muzbeg, Zeynel Beksaç, Taner Güçlütürk, Birsen Gota, Sümeray Cemolari şiirlerini katılımcılarla paylaştılar. Ünlü sunucu ve tiyatro sanatçımız Yunus Şimşek bu kez de o tok sesiyle yerli şairlerimizin dizelerini dile getirerek proğrama ayrı bir renk kattı.
Prizren Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkçe Bölümü öğrencilerinden Kezban Dırveniça ve Esra Elşani şiir okurken, Dilara Han da bir türkü performansıyla Şiir Buluşması’na katkı sunanlar oldular.
Bu buluşmaların daha bir sık yapılması hem şairler, hem öğretim görevlileri, hem de öğrencilerin ortak arzusuydu.
Prizren Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkçe Programları Başkanı
Doç. Dr. Elsev Brina Lopar’a, Doç.Dr.Soner Yıldırım’a, Doç.Dr.Münnever Muyo Yıldırım’a ve Doç.Dr.Esen Sipahi’ye misafirperverliklerinden dolayı teşekkürü borç biliriz.
Prizren Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkçe Bölümü’ndeki proğram evsahiplerinin çay ikramıyla son buldu.
Z.Beksaç
YÜZLEŞME FİLMİ, PRİZREN’DE SEYİRCİYLE BULUŞTU
ARNAVUTLUK’TA AKRAN ŞİDDETİ PROTESTOSU
BALKANLAR’IN GELECEĞİ TİCARETLE ŞEKİLLENECEK
İSTANBUL EĞİTİM ZİRVESİ 2024 DÜZENLENİYOR
ÜSKÜP’TEKİ FESTİVALDE TÜRK ÇAYI TANITILDI