Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) Milletvekili Enis Kervan, Meclis genel kurulunun dünkü oturumunda “Kosova Vatandaşlık Yasa Tasarısı” ile ilgili yaptığı konuşmada kendisine iletilen talepler doğrultusunda yasa tasarısı hakkındaki fikirlerini açıkladı.
Kervan, Kosova dışında, diasporada yaşayan, yıllar evvel aileleri Kosova’dan göç eden ve Kosova vatandaşlığı başvurusunda bulunmak isteyen veya vatandaşlık başvuru sürecinde sıkıntı yaşayan Kosova kökenli Türk vatandaşlarına çözüm üretmek adına yapılması gereken değişiklikleri dile getirdi.
deneme bonusu veren siteler
Milletvekili Enis Kervan, bu vatandaşlara, vatandaşlık hakkının tanınmasını kolaylaştıracak bir maddeye yeni fıkraların eklenmesini talep etti.
Kervan yaptığı konuşmada, “Kosova Vatandaşlık Yasa Tasarısı’nın 10. maddesinin 1.6 fıkrasında, vatandaşlık başvurusunda bulunanların Kosova’daki resmi dillerden en az birini bilmesi gerekliliğini düzenlemektedir. Düşüncemiz odur ki bu madde daha da genişletilerek, Kosova Diller Kullanımı Yasasının 1. ve 2. maddesine doğrudan atıf yapılarak, Belediyeler düzeyindeki resmi diller de bu maddeye eklenmelidir. Bu genişletilme ile birlikte, başvuru sahibinin ikamet adresi baz alınarak, ikamet ettiği belediyelerdeki resmi dillerden en az birini bilmesi durumunda bu kriteri yerine getirmiş sayılması gerektiğine inanıyoruz.
1.9. Madde’de de diaspora tanımından bahsedilmektedir. Kanaatimizce buraya da ‘Bir zamanlar Kosova vatandaşı olduğunu kanıtlayanlar’ ibaresi de eklenmelidir.
15.Madde’de Kosova’da doğup büyüdüğünü ispat edip göç edenlerin ailelerine, çocukları ve eşlerine de kolaylıklar sağlanması gerektiği düşüncesindeyiz.
Bir diğer nokta da başvuru sahiplerinin, başvuru sürecinde prosedürlerle alakalı yaşadıkları sıkıntılar, bürokratik belirsizlikler, başvuru sahiplerini profesyonel yardım almaya itmekte, bu durumda ciddi maddi külfetlere yol açmaktadır. Bu durumun ortadan kaldırılması için bürokratik süreçlerin anlaşılır şekilde olabildiğince sadeleştirilmesi gerektiğini düşünüyoruz.
Eskiden vatandaş olup çeşitli dönemlerde rejimlerin baskısıyla göç edenlere olanak sağlanarak yine Kosova vatandaşlığına sahip olmalarına yol açılmalıdır. Bunun da ek bir madde ile bakanlık bünyesinde hazırlanacak bir yönetmelikle detaylandırılmasının en uygun olacağını düşünüyoruz.“
Yapılan tartışmalardan sonra Kosova Vatandaşlık Yasa Tasarısı milletvekilleri tarafından ilk okunuşta kabul edildi. Tasarı komisyonlarda görüşülecektir.” ifadelerini kullandı.
KAAN UÇTU
BALKANLAR’IN GELECEĞİ TİCARETLE ŞEKİLLENECEK
İSTANBUL EĞİTİM ZİRVESİ 2024 DÜZENLENİYOR
ÜSKÜP’TEKİ FESTİVALDE TÜRK ÇAYI TANITILDI
HIRVATİSTAN SAĞLIK BAKANI BEROS YOLSUZLUK ŞÜPHESİYLE GÖREVDEN ALINDI