a

KOSOVA MECLİSİ’NDE 16. BAĞIMSIZLIK YILDÖNÜMÜ VESİLESİYLE ÖZEL OTURUM DÜZENLENDİ

Kosova’nın 17 Şubat tarihinde ilan edilen bağımsızlığının 16’ncı yıldönümü münasebetiyle Kosova meclisi genel kurulunda tören düzenlendi.

Meclisin bağımsızlık özel oturumu, Kosova marşının çalınmasıyla başladı.

Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani oturumda yaptığı konuşmada, “17 Şubat bizim en büyük tarihi kazanımımızdır. Bu, başarımız için özgürlüklerin ve insan haklarının, barış ve uyumun esas olduğu özgür ve bağımsız bir devlet inşa etme idealimizin, atalarımızın ve tüm nesillerin yüzyıllar boyunca bir yansımasıdır. Cumhuriyetimiz her geçen gün güçleniyor, vatandaşlarını ve dünyadaki adını onurlandırıyor. Özgürlük, bizim için insan varoluşunun karakterinin bir örneğidir. Bu ideal, bu topraklara çok şey veren, özgürlük ateşini bizim neslimize kadar canlı tutan babalarımızın, annelerimizin, kız ve erkek kardeşlerimizin, dedelerimizin, büyük dedelerimizin yüreklerini, hatta nesillerin kalplerinde yer aldı. Yolculuğumuzun merkezinde müttefiklerimizin gücü yatıyor. Her zaman yanımızdaydılar. Egemenliğin ve demokrasinin savunulmasında tereddütsüz yanınızdayız. ABD ile ittifak en önemli sütun olmaya devam ediyor. Güvenlik ve kalıcı barış tek başına değil, işbirliği sonucunda gelir. Bu nedenle işbirliği ruhunu daha dikkatli koruyalım” ifadelerini kullandı.

Meclis Başkanı Glauk Konjufca ise, “Sırbistan’la savaşan ve Kosova için kendini feda edenlerin hepsi kalbimizde yatıyor. Devletimizi inşaa etmek için, dünya bizim haklı olduğumuza ikna olana kadar sabrettik. Tüm dünya savaşımızın haklı olduğunu anladığında, halk olarak sabrımız ve cesaretimiz sayesinde bağımsız bir devlet olduk” dedi. Meclis Başkanı Konjufca, NATO’ya, ABD’ye ve Kosova’ya destek veren tüm ülkelere teşekkür etti.

Başbakan Albin Kurti de, “Her yıl olduğu gibi bugün de Kosova’nın doğum gününü kutlamak için bir araya geliyoruz. 16 yıllık geçmişiyle bölgenin en genç devleti ama eski devletler kadar olgun bir bilince sahip. Bağımsızlık, popüler bir özlemin gerçekleşmesiydi. Halkımızın art arda gelen işgal ve soykırım dalgalarına karşı direnişi nedeniyle Kosova erken olgunlaştı. Hepimiz için açıktır ki, Sırbistan devleti Kosova’daki soykırımdan az da olsa sorumlu hissetseydi, siyasetinde şovenist rövanşizm değil de akıl hakim olsaydı, Kosova’yı 2008 gibi erken bir tarihte tanıması gerekirdi. Bölgemizdeki azınlıklara, özellikle de Sırplara daha geniş haklar garanti ediyor” ifadelerine yer verdi.

Sırp Listesi Milletvekilleri, Bağımsızlık yıldönümü vesilesiyle düzenlenen özel oturuma katılmadı.

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

KOSOVALI TÜRK MİLLETVEKİLLERİNDEN BAĞIMSIZLIK MESAJLARI

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJOJOBETbahsegel