Kosova Başbakanı Albin Kurti, Kosova’nın Avrupa Birliği’ne (AB) entegrasyon sürecinin Sırbistan ile ilişkilerin normalleşme sürecinden ayrılmasını talep etti.
Kurti’nin bu talebi üzerine AB Sözcüsü Peter Stano, Kosova’nın entegrasyon sürecinin diyalog süreciyle doğrudan ilgili olduğunu açıkladı.
Stano, “AB’nin politikası yıllardır bellidir. Kosova ve Sırbistan’ın Avrupa yolu normalleşme diyaloğundan geçiyor. Normalleşme olmadan AB’ye katılım olmaz. Geçmişteki tüm sorunların AB’ye taşınmaması için AB’ye katılmanın temel ilkelerinden, sadece Kosova ve Sırbistan için değil, şu anda üye olan tüm ülkeler için, daha önce Hırvatistan ve Slovenya için, daha önce Macaristan ve Slovakya için temel prensip uzlaşma, iyi komşuluk ilişkileri ve çözümdür. “şeklinde açıklama yaptı.
AB’nin Kosova’da Sırp belediyeler Birliği’nin kurulmasına yönelik bir taslak sunamayan Kosova’dan dolayı hayal kırıklığına uğradığını, bu nedenle taslağın AB tarafından hazırlandığını hatırlatan Stano, Sırp Belediyeler Birliği’nin, Kosova’nın kuzey kesimi için herhangi bir özerklik tesis edilmesi anlamına gelmediğini vurguladı.
Kosova’nın AB üyeliği Sırbistan’la diyaloğun rehinesi
AB sözcüsü Stano, “Uzun süredir, Sırp çoğunluğun oluşturduğu belediyeler birliğinin Kosova’nın yasal bir yükümlülüğü olduğunu, Kosova’nın da kabul ettiği bir yükümlülük olduğunu söylüyoruz. AB, ABD ile birlikte bunun bir öncelik olduğunu ve Kosova’nın yükümlülüklerine uygun olarak gerçekleşmesi gerektiğini söylüyor. Tüzüğün son taslağı, Kosova’nın taslağı getirememesi üzerine AB tarafından kendi yükümlülüklerini yerine getirmek için hazırlandı.. Taslak, tarafımızdan, Kosova’nın kırmızı çizgilerine saygı gösterilerek, en tanınmış uluslararası hukuk uzmanlarının aktif katılımıyla, AB içindeki benzer derneklerin en etkili modelleri dikkate alınarak hazırlandı. AB’de özerklik veya ayrılık korkusu yaratmadan çalışan 20’den fazla model var” dedi.
Stano ayrıca, AB’ye göre Kosova’nın tüm gereklilikleri yerine getirmemesi nedeniyle yürürlükte kalacak olan Kosova’ya yönelik cezai tedbirlerden de bahsetti.
“Tedbirler bu şekilde icat edilmedi. Tedbirler, AB ve 27 üye ülkesinin, Kosova tarafının durumun ciddi şekilde tırmanmasına yol açan bir dizi ters etki yaratan adımına tepkisiydi. AB, gerilimin azaltılması için Kosova’ya özel talepte bulundu. Ve bu adımlar, bu eylemler Kosova tarafı için çok açık ve defalarca tekrarlandı. Bu önlemler, ilerleme veya gerilimin azalması olmadığında uygulanmıştır. Üye ülkeler ve AB ‘evet, artık yeter’ dediğinde cezai tedbirler her an kaldırılabilir. Ama ne yazık ki her şey yapılmadı, yeterince yapılmadı. Yapılan bazı şeyler ve eylemler vardı, ancak Kosova’nın bu gereklilikleri tam olarak yerine getirmesi gerekiyor” ifadelerini kullanan Stano, Kosova ile Sırbistan arasında üst düzey bir toplantı üzerinde çalıştıklarını ancak henüz bir tarih belirlenmediğini açıkladı.
KANSER RİSKİNİ AZALTMAYA YARDIMCI OLABİLECEK BESİNLER
ARNAVUTLUK’TA AKRAN ŞİDDETİ PROTESTOSU
BALKANLAR’IN GELECEĞİ TİCARETLE ŞEKİLLENECEK
İSTANBUL EĞİTİM ZİRVESİ 2024 DÜZENLENİYOR
ÜSKÜP’TEKİ FESTİVALDE TÜRK ÇAYI TANITILDI