a

EVLAD-I FATİHANLARIN ANADİLİ AĞIR HASTA

XIV yy ‘ ın son çeyreğinde Osmanlı hakimiyetine geçen Bulgaristan , Balkan Coğrafyasını en yoğun Türk ve Müslüman nufusu olan ülkesidir. Bu nedenle, dini extremizm, etnisite konuları ile ilgili önemli bir araştırma sahası oldugu gibi , Türk dili ,Türk kültürü,örf adet ve gelenekleri ile de engin bir sahadır.

Diğer Balkan ülkelerineki Türklerle karşılaştırdığımızda, gerek etnik kimlik, gerekse anadili konusunda en büyük sorunlar, hatta paradoksal durumlar, Bugaristan  Türklerinde görülmektedir. Osmanli döneminden bugune  kesintisiz Türkçe eğitime devam eden Kosova ve Makedonya Türklerini kutluyorum.

Babam bana, kısa süreli hedefler belirlememi ve daima 10 yıl sonrasını düşünmemi öğretti.

10 yıl önce Bulgaristan’ da anadilimizin bugünkü fecaatını hissettim..

Fikirlerimi çığlıklarımla ifade etsem de maalesef gereğince önemseyen, ilgilenen olmadı.

Sürece kendi bireysel çabalarımla katkı sağlayacağıma inandım. Serbest bir Akademisyen olarak topluma hizmet görevimi icra ederek, nitel araştırma yöntemi olan OLGUBİLİM/FENOMENOLOJİ ye dayanarak  bu anlamdaki olgularla ilgili sahada gördüklerimi, gözlemlediklerimi, yaşamış olduğum deneyimlerimi teorik ve pratik bilgilerime istinaden sunmaya çalıştım. Çalışmalarım diğer Balkan ülkelerini de kapsamaktadır..

Evet, FÜTÜRİST olmayı babamdan öğrendim.

10 yıl önce Bulgaristan’ da anadili okuyan öğrenci sayısı 6.328 iken, 2023-2024 Eğitim yılında  sayı 3.142 ‘ ye düşmüştür. Bulgaristan’ da, Türklerin kalesi olarak tanınan  Kırcaali dahil hiçbir şehirde Türkçe okunmamktadır. Bu yıl, peçok köy okulunda birinci, ikinci hatta üçüncü sınıflarda talep olmadığını dikkate alacak olursak, 10 değil, 5 yıl sonra sayının bin civarına düşeceğini tahmin etmekteyim. Bu sayıyı ise başta Çernooçene, Kaolinovo ve Burgaz’ da anadili okuyan öğrenciler  oluşturacaktır.

Tarihsel süreçte inişler ve çıkışlar yaşayan Türkçe eğitimi, totaliter rejim döneminde dahi bugünkü kadar önemsizleştirilmemiştir.

Anadili ontolojik bir meseledir. İçgüdüsel bir süreçtir. Bu nedenle baskıcı dönemlerde ulusların anadilini daha çok sahiplendiği görülmektedir.

Anadili   politik tartışmalardan cıkarılması gerekirken, tam aksine 34 yıl siyasi argüman olarak servis edilmiştir.  Bulgaristan’ da demokrasi dönemindeki  siyasi istikrarsızlık süreci  Bulgaristan Türklerinin sosyal, kültürel ve hatta ahlaki değerlerini zedelemiştir. Anadilimiz can çekişme noktasına gelmiştir. Anadilimiz ağır hasta. Anadilimiz ölüm döşeğindedir. Kuzey Bulgaristan’ da “Anadili bulgarca olan Türkler modeli doğmuştur”

Pekçok anneler, neneler cocuklarıyla, torunlarıyla Türkçe konuşmamaktadır.

Anadili , Dil ve Psikoloji Bilimindeki tanımına uymamaktadır..

Milli kimlikleri uğruna ölen şehitlerimizin ruhu şad olsun….

10/01/2024

Nesrin SİPAHİ KIRATLI

ANADİLİ SAVUNUCUSU

0 0 0 0 0 1

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

BÜYÜKELÇİ ANGILI, KÜLTÜR BAKANLIĞINI ZİYARET ETTİ

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJOJOBETbahsegel