Kosova Geri Dönüş ve Topluluklar Bakanlığı’nın destekleri ile Türkiye Mezunları Derneği (TÜMED) işbirliğinde “Kosova’da Türk Toplumunun Temel Hakları Konferansı” düzenlendi.
Moderatörlüğünü Furkan Fuşa’nın yaptığı konferansta Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) Genel Başkanı ve Bölgesel Kalkınma Bakanı Fikrim Damka, Türkiye’nin Priştine Büyükelçisi Tunç Angılı, milletvekili Enis Kervan, avukat İskender Muzbeg ve eski Omdudsman Yardımcısı İbrahim Arslan konuşmacı olarak katıldı.
Yaklaşık 3 saaat süren panel formatında düzenlenen konferansta söz alan konuşmacılar, Kosova’da Türk toplumun temek haklarının bir çok alanda ihlal edildiği, dolayısıyla Türk toplumu, bu toplumu siyasi sahnede temsil eden KDTP’nin el ele vererek, Anayasa ve yasaların verdiği güvencelere dayanarak, hangi alanda olursa olsun hak ihlallerinin şikayet edilerek, çözüm yollarına başvurulması gerektiğine işaret edildi.
Konferansta katılımcıların ilgiyler izlediği konuşmacılar, Türk toplumunun en fazla Türkçe’nin Prizren’de resmi dil, Türklerin yaşadığı diğer belediyeşerde kullanımda ve geleneksel dil olarak kullanılmasında en büyüş hak çiğneme vakalarının yaşandığına işaret ettler. Eğitim, istihdam, sağlık ve diğer alanlardda da ihlallerin yaşandığına dikat çeken konuşmacılar, bu olumsuzluklara mücadelenin artarak devam etmesi gerektiğine vurgu yaptı.
Konferansın ilk konuşmacısı avukat İskender Muzbeg, Kosova’da Türk halkına kimliğinin resmileştiği 1951 ‘den bu güne kadar tanaınan hakların uygulanması ile ilgili sürece değinerek, Türkçe’nın kullanım hakkı konusunda, “Kosova’da Türkçe’nin 72 yıllık serüveni zor şartlarda olsa bile varlığını sürdürmüştür. 1999 yılından sonra Kosova’nın , çok uluslu, çok dilli, çok kültürlü yapıulanmasında Türk dili sürecini sona ermemiştir. Bu sürece Türk toplumu toplumsal kültürel , siyasi faaliyetlere imza atarak somy katlı sunmalıdır” ifadelerini kullandı.
Konferansın ikinci konuşmacısı milletvekili Enis Kervan, Anayasa’nın Kosova Türkleri ve diğer topluluklara sağladığı haklardan yararlanmılması ve bu hakkların tümüyle uygulanması için sürekli mücadele verilmesi gereğinin altını çizdi. Kervan, Türkçe’nin kullanılması konusunda Anayasa maddeleri ile Dil Yasası’nın ihlal edildiği örenklerinenin yaşandığına dikkat çekerek, vatandaşlalara bu ihlalleri karşısında çekinmeden itiraz etme haklarını kulllanmaları çağrısında bulundu.
Üçüncü konuşmacı olarak KDTP Genel Başkanı ve Bölgesel kalkınma Bakanı Fikrim Damka, KDTP’nin, Kosova’da Türklerin, eğitim, dil, kültür ve diğer haklarının uygulanması konusundaki misyonunu sonuna kadar gerçekleştirmek için çaba gösterdiğini belirterek, “ Türk haklarını ksavunma ve ileri taşımak gibi bir amaç KDTP’nin her zaman öncelediği bir hedeftir. Ancak, karşılaşılan ihaller konuusnda KDTĞ, toplulmla elele vererek, hak ihallerinin üstesinden gelinmesi mücadelesini başarıya kavuşturabilir” dedi.
Dördüncü konuşmacı Halk Avukatı olarak tabir edilen eski Ombudsman Yardımcısı İbrahim Arslan, verilen haklarının muhafaza edilmesinin son derece önemli olduğuna vurgu yaparak, “ insanlarımızı, Anayasa ve yasalarla teminat altına alınmış hakları konusunda bilgilendirlmeli ve bilinçlendirmenin, hakların savunulması sürecinde ayrı bir yeri var.” diye belirtti.
Son konuşmacı olarak söz alan Türkiye’nin Priştine Büyükelçisi Tunç Angılı, temel oması gereken konulardan birini,n, Türk topumunu 2024 yılında yakından ilgilendiren mesele nüfus sayımının olduğunu vurgulayarak, Türklerin gerçek sayısının ortaya çıkmasının çok önemli oluğunu hatırlattı. Sayım memurunun 31 Aralık akşamına da başvaru yapılmasının olmazsa olmaz niteleiğinde bir gerekklilik olduğunu söylene Angılı, sayımdan sonra Türklik belgelerinin Büyükeelçilik ve başkonsoloslukta verilmesi için gayret göstereceklerini kaydetti.
Konferans, konuşmacıların, katılımcıların sorularını yanıtlamakla sona erdi. /Kosovaport/
ÜSKÜP’TE TÜRKİYE MEZUNLARI BULUŞMASI DÜZENLENDİ
ARNAVUTLUK’TA AKRAN ŞİDDETİ PROTESTOSU
BALKANLAR’IN GELECEĞİ TİCARETLE ŞEKİLLENECEK
İSTANBUL EĞİTİM ZİRVESİ 2024 DÜZENLENİYOR
ÜSKÜP’TEKİ FESTİVALDE TÜRK ÇAYI TANITILDI