Türk askeri, barış, istikrar ve huzuru tesis etmek için Kosova’ya intikal ettiği 1999 yılından bu yana ülkenin her alanda kalkınması için yaptığı desteklerine tüm hızıyla devam ediyor.
Destek faaliyetlerinde ilk sırada eğitime ağırlık veren Kosova Türk Temsil Heyet Başkanlığı, Priştine’de bir ilk olarak Türkçe eğitimin de yapıldığı “Elena Gjika” ilköğretim okuluna Robotik Kodlama Dersanesi’ni kazandırdı.
Okulda dershanenin açılış törenine katılan Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) Genel Başkanı ve Kosova Bölgesel Kalkınma Bakanı Fikrim Damka, Türkiye’nin Priştine Büyükelçisi Tunç Angılı ve Kosova Türk Temsil Heyet Başlanı Albay Sabri Gökhan Karamürsel, okul öğrencileri tarafından İstiklal Marşı şiiriyle sıcakça karşılandı.
Törende yapılan konuşmalarda, Türkiye’nin, Kosova’da eğitime yaptığı yatırımlarının takdirle karşılandığı belirtilerek, “Elena Gjika“ ilköğretim okulunun, Robotik Kodlama Dersanesine sahip olan Priştine’de tek okul olduğu kaydedildi.
Okul Müdürü Zana Zeçiri, Türkiye ve Türk Temsil Heyeti’ne bu değerli projeden dolayı teşekkürlerini ifade ederek, Robotik Kodlama Dersanesi’nin öğrencilere yüksek teknolojiden faydalanarak, zeka düzeylerinin artmasına yardımcı olacağını belirtti. Zeçiri, bu proje ile eğitimde yeni bir pencerenin açıldığına vurgu yaptı.
Priştine Belediye Başkan Yardımcısı Donjeta Sahatçiu, Priştine’deki gençlere yönelik bu son derece önemli yatırımdan dolayı Türk Temsil Heyeti ve Türkiye’ye minetarlığını ifade ederek, belediyede eğitimin ileriye taşınmasını amaçlayan Robotik Kodlama Dershanesi gibi projenin gelecek adına çok büyük bir anlam taşıdığını söyledi.
Albay Sabri Gökhan Karamürsel de yaptığı konuşmada, Kosova’ın aydınlık geleceği için adımlar atıyor olmanın mutluluk verici olduğuna işaret ederek, “Türk Temsil Heyeti Başkanlığı olarak Kosova’nın geleceği için gençlerin iyi bir eğitim alabilmesi konusunda faydalı olabilmek öncelikli vazifelerimizden biridir” dedi.
Büyükelçi Tunç Angılı da Türkiye ile Kosova’nın köklü bir geçmişe sahip olduğunu hatırlatarak, bu tarz projelerle ortak geleceğin inşa edildiğini belirtti. Angılı, eğitime yönelik projelerin, gençlerin geleceğe hazırlanmasında çok büyük bir rolü olduğunu vurguladı.
KDTP Genel Başkanı ve Bakan Fikrim Damka, Türkiye’nin, Kosova’ya savaş öncesi, esnası ve sorasında desteklerinin çok büyük olduğunun altını çizerek, bu desteklerin amacının Kosova’nın kalkınmış ve güçlü bir ülke haline getirilmesi olduğunu kaydetti. Damka, “Kosova’da Türkiye tarafından yapılan yatırımlar, geleceğe yapılan yatırımlardır. Bu proje, eğitimde daha ileri bir aşamaya geçilmesine önemli katkı sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.
Dershanenin okula teslimi konusunda sözleşmenin imzalanmasının ardından okul öğrencileri tarafından program düzenlendi. Ardından Robotik Kodlama Dershanesi’nin resmi açılışı yapılarak konuklara projenin işleyişi ve faydaları hakkında bilgi verildi.
Robotik Kodlama, makinelerin ve sistemlerin yazılımla birleştirilerek insansız araçlar ya da akıllı ev sistemleri gibi işlevsel ve akıllı hale getirilmesi işlemidir. Elektronik, mekanik ve yazılım birleştiği zaman robotik sistemleri oluştururlar./kosovaport/
KURTİ’NİN KONUŞMASINI ENGELLEMEK İSTEYEN BİR KATILIMCI DIŞARI ÇIKARILDI
ARNAVUTLUK’TA AKRAN ŞİDDETİ PROTESTOSU
BALKANLAR’IN GELECEĞİ TİCARETLE ŞEKİLLENECEK
İSTANBUL EĞİTİM ZİRVESİ 2024 DÜZENLENİYOR
ÜSKÜP’TEKİ FESTİVALDE TÜRK ÇAYI TANITILDI