Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), Kosova’da atandaşların yüzde 90’ından fazlasının fiyatların artmasından endişe duyduğunu, yüzde 44’ünün ise pahalılık nedeniyle daha az gıda ürünü aldığına dikkat çekti.
Kamunun Nabzı Araştırması çerçevesinde UNDP, “Enflasyon karşısında hane halkı yoksulluğunun dinamikleri inceleniyor” konuşlu tartışma toplantısı düzenledi.
UNDP Kosova Ofisi yetkililerinden Nuno Queiros, son iki yılda artan enflasyonun, Kosova’daki yoksulluğu derinleştirdiğini belirterek, enflasyondan en fazla etkilenen kesimin en çok etkilenen dar gelirli aileler olduğunu söyledi.
2021 yılında Kosova’da gıda ürünleri için ayda 200 Euro harcandığını, aynı ürünler için harcanan paranın yüzde 50 arttığını kaydeden Queiros, krizin büyümesinin en savunmasız tüketicileri etkilediğine işaret etti.
2022 yılında Kosova’da enflasyonun yüzde 19,4’e ulaştığını, dolayasıyla, düşük gelirli olanların oldukça etkilendiğni kaydeden konuşmacı, enflasyon Kosova’daki çok sayıda aileyi etkilediğini, 2021 lkıyasla 2022’de yoksulluğun derinleştiğini hatırlattı.
USAD’dan Anna Toness ise dünyadaki her ülkenin artan enflasyon sorunuyla karşı karşıya olduğunu ve kendisine göre bu analizin Kosova’daki kurumlara ve ortaklara politika taslakları hazırlamada yardımcı olacağını söyledi.
Proje yöneticisi Alisa Hasani, bulgulara göre ankete katılanların yüzde 91,4’ünün fiyatlardaki artışla ilgili endişelerini dile getirdiğini belirterek, ankete katılanları yüzde 44,1’inin daha az ürün satın aldıklarını ve daha fazla para harcadıklarını vurguladı.
Hasani, vatandaşlardan yüzde 69,2’si geçtiğimiz yıl artan fiyatlara yanıt olarak harcama alışkanlıklarında veya bütçesinde ayarlamalar yapmak zorunda kaldıklarını, ankete katılanların yüzde 44,1’inin daha az ürün satın aldığını ve daha fazla para harcadığını, bu da satın alma güçlerinin azaldığına işaret etti.
Has ani, ”Ankete katılanların yüzde 29’u diğer harcamalarını azalttığını veya faturalarını ertelediğini bildirdi. Ankete katılanların yüzde 19,6’sı artan yaşam maliyeti nedeniyle birikmiş borçlardan çok endişe duyduklarını açıkladı. Ankete katılanların yüzde 14,7’si, yaşam maliyetindeki bu artışın mevcut borçları geri ödeme yeteneklerini önemli ölçüde etkilediğini bildirdi.” şeklinde konuştu.
MUHALEFET KOSOVA MECLİSİ OTURUMUNU TERKETTİ
ARNAVUTLUK’TA AKRAN ŞİDDETİ PROTESTOSU
BALKANLAR’IN GELECEĞİ TİCARETLE ŞEKİLLENECEK
İSTANBUL EĞİTİM ZİRVESİ 2024 DÜZENLENİYOR
ÜSKÜP’TEKİ FESTİVALDE TÜRK ÇAYI TANITILDI