a

TÜRKÇEM DERGİSİNİN “ŞİİR KERVANI” ÜSKÜP “TEFEYYÜZ” OKULUNDA DEMİR ATTI 

Türkçem Dergisi’nin 25. yıl kutlamaları çerçevesindeki etkinlikler doludizgin devam ediyor.

Üsküp Tefeyyüz İlköğretim Okulunun konuğu olduk. Köprü Derneği ile birlikte “Şiir Kervanı”nı gerçekleştirdik.

Tefeyyüz ilkokulunun bizlerde yeri apayrıdır. Balkanlarda Türkçe eğitimin marka yuvası. Çok zengin bir tarihi var. Nice nesiller yetişmiş, nice değerli şahsiyetlerin bu okulun rahlelerinde oturduğu, eğitim gördüğü bir saygın adres.

1884 yılında Hilmi Beg Derala tarafından yaptırılan binayı, daha sonraları Osmanlı Devleti  satın alıp “Tefeyyüz İptidai Okulu” olmuş.  Ve böylece Tefeyyüz’ün o yıllardan bu yana  saygın, gurur duyulacak bir eğitim  yolculuğu devam etmektedir. Bu yüzden yolumuz ne zaman bu okula düşse, insanı ayrı bir heyecan sarıyor.

Tefeyyüz’deki Türkçem dergisinin “Şiir Kervanı” proğramını ünlü sunucu, şair yazar Seyhan Yakupi yönetti. Okulu Müdürü Selaydin Zekir bir selamlama konuşması yaparak, özetli bir şekilde okulun tarihçesinden ve bu tür etkinlikler için kapılarının her zaman açık olduğunu söyledi. Zekir, Tefeyyüz’ün bir marka okul olduğunu ve spordan sanata birçok alanda yıllardır kendisini en iyi bir şekilde ıspat ettiğini belirtti.

Türkçem Dergisi sahibi ve genel yayın yönetmeni Zeynel Beksaç, derginin 25 yıllık tarihçesini özetli bir şekilde katılımcılarla paylaştı. Yaklaşık 15 yıldır Köprü Derneği ile ortak olarak Kosova ve Makedonya’da faaliyetler düzenlediklerinin altını çizdi.

Köprü Dergisi Genel Yayın Yönetmenli Leyla Şerif Emin de uzun yıllar Kosova Türk Yazarlar Derneği   ve Türkçem Dergisiyle birlikte bu tür faaliyetler yaptıklarını belirtti.

Emin, okulları gezmenin başlıca amaçlarından biri gençlerle tanışmak ve onları edebiyata teşvik etmektir, dedi.

Köprü Derneği Başkanı Hüsrev Emin, Tefeyyüz okulunda bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Köprü Derneği ve Türkçem Dergisi ile Kosova Türk Yazarlar Derneğiyle uzun yıllardır ortak olarak hareket edip, faaliyetler sergilediğine vurgu yaptı.

Proğramda şiir okuyan öğrenciler: Nehir İboş, Zehra Selman, Anida Baçevac, Hatice Salieva, Meyra Nebi, Kerem Ramadan, Sena Abdullah, İbrahim İbrahim ve Zehra Dalip’ti. Hepsini içtenlikle kutluyoruz. Proğramın zengin geçmesine büyük katkı sundular.

Üsküp’te “Şiir Kervanı”nın gerçekleşmesinde en büyük katkısı olanlardan biri de değerli öğretmenimiz, müzisyenimiz, kanundaki virtüöz sanatçımız Cengiz İbrahim’i özellikle kutlamak isterim. Onun yönetiminde Tefeyyüz ilkokulunun bağlamalar eşliğindeki korosu tek sözle muhteşemdi.

Ayrıca piyanoda, neyde, kemanda, gitarda performanslarını sergileyen öğrenciler de proğrama gerçekten ayrı bir renk kattılar.

Tefeyyüz’deki faaliyete katılımcılarla dizelerini paylaşan ad yapmış şairlerimiz arasında: İskender Muzbeg, Leyla Şerif Emin, Aziz Serbest, Hüsrev Emin, Seyhan Yakupi, Mehmed Arif, Birsen Gota ve Zeynel Beksaç da vardı. Prizren’den katılan ünlü sunucumuz ve tiyatro sanatçımız Yunus Şimşek de tok sesiyle birkaç şiir okuyarak, proğrama ayrı bir renk kattı.

Program, Türkçem’in 25. Yılı nedeniyle  katılımcılara Takdirname verilmesiyle son buldu.

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

KURTİ: 21 EKİM’DE SUNULAN ÖNERİNİN İMZALANMASINI TEKLİF ETTİM, SIRBİSTAN KABUL ETMEDİ

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJOJOBETbahsegelcasibom girişjojobet giriş