a
b
b

EĞİTİM KOMİSYONU MESLEKİ EĞİTİM YASASI’NDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINI GÖRÜŞTÜ

Kosova Meclisi  Eğitim Komisyonu,  eğitim ve mesleki eğitim reformuna ilişkin başlıca kalkınma ortakları  ve bağışçılar olan Avusturya Kalkınma Ajansı (ADA) ve  Alman Uluslararası İşbirliği Kurumu (GIZ) yöneticileriyle “Mesleki Eğitim ve Öğretim” politikalarını desteklemek için Mesleki Eğitim ve Öğretim mevzuatının gözden geçirilmesi konusu ele aldı.

Bu bağlamda GIZ ve ADA temsilcileriyle Eğitim ve Mesleki Eğitim Yasası’nın revizyonu, Mesleki Eğitim ve Öğretim Kurumunun güçlendirilmesi, Mesleki Eğitim ve Öğretim okullarının idari ve mali özerkliğinin iyileştirilmesi ve  yanı sıra mesleki eğitim ve öğretim kurumlarının eğitimde kalitenin artırılması konuları üzerinde de duruldu.

Komisyon toplantısında söz alan Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) milletvekili ve Eğitim Komisyonu üyesi Enis Kervan, herhangi bir ayırım yapmaksızin mesleki eğitim kurumları ağının ve profillerinin ulusal düzeyde yeniden düzenlenmesi için demografik gelişmelerin ve işverenlerin taleplerinin de dikkate alınması gerektiğini belirtti.

Özel sektörle sınırlı katılım ve işbirliğinin muhakkak artmasnın yararlı olacacına işaret eden Kervan,  okul yönetim sisteminde değişikliklere gidilmesi gereğini belirterek, okul müdürleri ve öğretmenlere daha fazla yetki ve özerklik tanınması talebinde vbulundu.

Bu durumda şirketler ve iş dünyası ile işbirliğini, ortak değerlendirmeyi ve işyerinde öğrenme fırsatlarının sağlanmasını teşvik eden mekanizma ve yapıların oluşturularak iş dünyası ve STK’ların katılımlarıyla geniş bir yuvarlak masa toplantısı veya konferansın yapılması önerisinde bulunan Kervan, Mesleki Eğitim ve Öğretim mezunlarının beceri ve nitelikleri ile işgücü piyasasının ihtiyaçlarının uyumsuzluğunun ortadan kaldırılmasının dikkate alınmasını istedi.

Milletvekili Kervan, Avrupa standartlarıyla uyumlu hale getirilen ve mesleki konuların payını ve dijital, yeşil ve girişimcilik becerilerinin dahil edilmesini önemli ölçüde artıran Mesleki Eğitim ve Öğretim müfredatının ulusal çerçevesinin taslağı konusunda yapılması gerekenleri dile getirdi.

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

TİKA’NIN KOSOVALI ÇİFTÇİLERE DESTEĞİ SÜRÜYOR

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
jojobetCasibom GirişJojobet Giriş YapcasibomMeritking Girişholiganbet girişbaywincasibom girişdeneme bonusugrandpashabet girişbahsegel girişcasibom