a

KAYIP KİŞİLER İÇİN “BEKLEME KAPISI” OLUŞTURULDU

Kosova Savaşı’nda kaybolan 1600’den fazla kişi, başkent Priştine’nin merkezinde oluşturulan ‘Bekleme Kapısı’ enstalasyonu ile anıldı. Enstalasyonda, siyah bir kapı ve onun arkasına yemek için hazırlanmış bir masa ve boş sandalyeler yerleştirilerek, uzun yıllardır çözülemeyen kayıplar konusuna dair uzun bekleyiş ve endişeye dikkat çekildi.

Kosova Savaşı’nda (1998-1999) kaybolan 1600’den fazla kişi, başkent Priştine’nin merkezinde oluşturulan “Bekleme Kapısı” enstalasyonu ile anıldı.

Kosova İnsan Hakları Gençlik Hareketi (YIHR) tarafından, “30 Ağustos Dünya Kayıplar Günü” dolayısıyla oluşturulan enstalasyonda, siyah bir kapı ve onun arkasına yemek için hazırlanmış bir masa ve boş sandalyeler yerleştirilerek, uzun yıllardır çözülemeyen kayıplar konusuna dair uzun bekleyiş ve endişeye dikkat çekildi.

YIHR aktivisti Visar Kukaqi, bugün meydana yerleştirilen bekleme kapısının, Kosova genelinde her gün hala huzura kavuşamayan kayıp aile üyelerinin evlerinde bulunduğunu belirtti.

Kapının acıyı, hüznü, kederi simgelediğini belirten Kukaqi, “Geçmişle tam anlamıyla yüzleşmeden geleceği, Kosova’nın gelişimini, demokrasi ve barışı, kolektif bir arada yaşamayı, kolektif iyileşmeyi düşünemeyiz. Tıpkı bekleme kapısı gibi geçmişimiz de karanlıktır.” ifadelerini kullandı.

Kosova Savaşı’nda hayatını kaybetmiş ancak hala cesedine ulaşılamayan çoğunluğu Arnavut 1600’den fazla kişi olduğu tahmin ediliyor.

/AA/

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

CUMHURBAŞKANI OSMANİ, 7 EYLÜL’DE STOLTENBERG İLE GÖRÜŞECEK

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibom girişcasibomcasibom girişJOJOBETcasibom girişbahsegelcasibomcasibom girişcasibomcasibom giriş