a

DENGE…

Etrafınıza bir bakın…siyaset sağlam yürümüyor, ekonomi derseniz yalpalıyor, refah seviyesi yerinde sayıyor, demokrasi zaman zaman sarsıntılardan geçiyor, insan ilişkilerinde bozulmalar gözleniyor.

Hepsinin de sebebi aynı…denge sağlanamıyor.

Oysa hayata bütüncül bakıldığında hayatın dengeden ibaret olduğunu görürüz. Zira hayatta en zor şey dengeyi sağlamaktır. Her şeyde, her yerde, her konuda…

Bu, siyaset, demokrasi, eğitim, ekonomi, dışilişkiler gibi makro anlamda böyle, mikro anlamda da aile içinde  olsun, iş yerinde olsun, akraba ilişkilerinde olsun, dostluklarda olsun, ev ekonomisinde olsun, alışverişte olsun, her konuda geçerli olan bir ölçüttür. Vazgeçilmezdir, bir de zorunludur. Dengeyi yakalamadan hiç olmaz.

Çünkü oturduğumuz sandalyenin ayaklarından biri kırılırsa, düşeriz. Hayatta her şey bir denge üzerine kurulmuştur. Denge yaşam demektir. Denge bozulunca yaşam altüst olur. Hayat zor diyorsak denge bozulmuştur, denge bozulmuşsa hayat zorlaşmıştır.

Denge sağlanmadığı yada ayarın kaçtığı, bugün Kosova Meclisi genel kurulunda, muhalefet ile iktidar milletvekillleri arasında yaşanan fiziksel kavga ve arbede için de geçerlidir.

Konuya dengeli bir yaklaşım eksikliği, karşıt milletvekilleri arasında kavgalı sahnelerin  yaşanmasına neden oldu.

Bu sahneler sıradan bir Kosovalı için hayal kırıklığı oldu. Söylem ve fikir alışverişinin hakim olması gereken bir yer olarak mecliste fiziksel saldırıların yaşanması, malum kabul edilir bir olgu değildir.

Politikaların ve çözümlerin  öneri yoluyla demokratik bir şekilde tartışıldığı bir yer olan mecliste şiddet sahnelerinin görülmesi, denge bozukluğundan ileri gelmektedir. Dengelerin altüst olduğu durumlarda, demokrasinin temel dayanağı olan söylem ve fikir alışverişinin yerine, şiddet geçer. Şiddet ise  fikir ayrılıklarını dile getirmenin bir yolu değildir. Şiddette başvurmanın asla anlaşmazlığı ifade etmenin kabul edilebilir bir yanı yoktur, olamaz.

Siyasette denge sağlanması, demokraside  farklılıkları kabul etmek  ve argüman kuvvetiyle karşı tarafı ikna etmek anlamına gelir. İlişki ve yaklaşımlarda dengeli davranarak, politikaların inşa edilmesi, siyasilerin izleyebileceği en sağlıklı çizgidir.

İster iktidar olsun, ister muhalefet olsun meclis gibi demokrasiyi temsil eden bir kurumun çatısı altında milletvekillerinin karşılıklı ilişkilerinde  denge bozulduğu zaman, ilişkilerde gerginlik yaşanır, bozulma meydana gelir.

Her hangi bir konuya ya da soruna dengesiz yaklaşımlar da , stenmeyen sahnelere sebebiyet verir.

Bugün yaşananlardan ders alması gereken milletvekillerinin gelecekte kavga sahnelerine vesile olmamaları umuduyla, iyi tasarlanmış denge  mekanizmalarının varlığının, etkin ve istikrarlı  işleyen demokrasinin  temel koşulu olduğunu hatırlatalım….

Ercan Kasap

13.07.2023

2 1 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

BİLMECE GİBİ…

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJOJOBETbahsegelcasibom giriş