Kosova’da Türk Dernekleri Federasyonları’nın kurulma furyası 2012 yılında başladı.
Kosova’da Türk toplumuna hizmet amaçlı oluşturulan ilk Kosova Türk Dernekleri Federasyonu 27 Şubat 2012 tarihinde Priştine’de kuruldu.
Kosova’nın bir çok Türk Kültür, Sanat, Spor, Dayanışma ve Yardımlaşma Dernekleri Başkanları beş kere bir araya gelerek, Kosova Türk Dernekleri Federasyonu’nu ( KTDF ) kurdu.
fixbet giriş
Federasyonda, Priştine “Gerçek” Kültür, Sanat ve Spor Derneği, Mitroviça “Birlik” Kültür ve Sanat Derneği, Vıçıtırın’ın “Çeşme” Kültür ve Sanat Derneği, Gilan’ın “Yarın “ Kültür ve Sanat Derneği, Prizren’nin “Mesk” Derneği ve Mamuşa’nın “Aşık Ferki” Derneği yer aldı.
Kosova’da Türklerin yaşadığı şehirlerde geçmişi onlarca yıla dayanan bu köklü derneklerin başkanları, ortak hareket etme kararı alarak, Kosova’da Türk halkının gelenek ve görenekleri, örf ve adetlerini yaşatmak ve tanıtmak adına daha etkili çalışmalar yürütmek konusunda mutabık olmuştu.
KTDF, o dönem Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) Genel Başkanı Mahir Yağcılar ve Kosova Kültür Bakanlığı tarafından destek almıştı.
İsmail Bölükbaşı’nın Başkan, Suphi Mazrek’in Sekreter seçildiği KTDF, Türkiye ziyareti dahil yaklaşık 2 yıllık etkin bir faaliyetin ardından sesizliğe çekildi.
2018 yılında kısaltması TÜDEF olan Kosova Türk Dernekler Federasyonu kuruldu. Resmi kayıtı olan KSDF’nın varlığına aldırış etmeden TÜDEF, KDTP’nin o dönem milletvekilleri Müferra Şinik ve Fikrim Damka’nın öncülüğünde kurulmuştu. Belli ki TÜDEF, tam tersi açıklanmasına rağmen parti destekli olacaktı. Prizren merkezli TÜDEF’te 14 Prizren merkezli dernek yer aldı. Kosova’nın diğer şehirlerindeki Türk dernekleri bu oluşuma dahil edilmedi.
Kosovaport, 12. Şubat 2018 tarihinde “ FEDERASYONDA YER ALMAYAN DERNEKLER” başlıklı özel haber yayınlamış, Kosova’nın diğer şehirlerinde faaliyet gösteren dernekler ile Prizren’de önemli faaliyetlere imza atan derneklerin neden federasyonda olmadığını araştırmış, dernek temsilcilerinin görüşlerine yer vermişti. O gün bugün TÜDEF’e Prizren dışındaki her hangi başka bir dernek alınmadı.
Federasyon’un başına getirilen Tahir Luma, Federasyona diğer şehirlerdeki derneklerin dahil edileceğini açıklamıştı. Ama nafile…
Kosova Türk Dernekler Federasyonu olarak lanse edilen bu oluşum aslında Prizren Türk Dernekleri Federasyonu’nu anımsatmaktaydı. Aslında bu isimde olması daha doğru olurdu.
Son dönemlerde ise Kosova Türk Dernekler Birliği (TÜDEB) karşımıza çıktı. Kuruluş yılı 2018 olarak gösterilen TÜDEB’teki dernekler aynı, başkan aynı, logo biraz farklı. TÜDEB’in, TÜDEF ile aynı yılda kurulduğu gözlendi.
Neden aynı derneklerden ve yönetimden oluşan bir “federasyon”, “birlik” olma ihtiyacını duydu bilinmiyor. Bununla ilgili olarak hiç bir zaman resmi bir açıklanma yapılmadı.
Kafaları karıştıran bu durum, doğalıyla bir çok soruyu da ortaya çıkardı.
Neden KTDF varken, TÜDEF kuruldu. Neden TÜDEF varken TÜDEB kuruldu?
Neden böyle bir karmaşanın yaşanmasına gerek vardı.
Şimdi asıl konumuza gelelim.
KDTP Genel Başkanı Fikrim Damka, 23 Nisan Kosova Türkleri Milli Bayramı’nın, parti tarafından değil, dernekler tarafından organize edilmesi gereğini ortaya koymuştu. Ve parti şemsiyesi altına giren ya TÜDEF’e ya da TÜDEB’e bu görev verildi.
Damka, 24.06.2023 tarihli basın bildirisine bakılırsa, “Milli bayram vesilesi ile Türkiye’den ve Kosova devletinden gelen üst düzey yöneticiler 23 Nisan kutlamaları çerçevesinde Partimizin daveti üzerine gelmekteler. Partimiz bu kutlamalarda Kosova devletinin sağladığı bütçeden hiçbir maddi çıkar elde etmezken sadece tecrübelerine dayanarak Organizasyonda görev almıştır, kaldı ki sağlanan maddi destekten Kosova Türk Dernekler Federasyonu destek almıştır, bu da raporlarda açıktır.” ifadelerine yer vermişti.
Demek ki 23 Nisan kutlamaları ile ilgili Kosova Türk Dernekler Federasyonu yani TÜDEF maddi destek aldı.
Nitekim 23 Nisan Kosova Türkleri Milli Bayramı’na yönelik kutlamaların finanse edilmesi için TÜDEB, Kosova Başbakanlığı’na bağlı Topluluklar Ofisi’ne Tahir Luma imzalı dilekçe gönderdi.
Şimdi soruyoruz, TÜDEF ve TÜDEB aynı mı?, yoksa oluşumu tıpa tıp aynı olan ancak sadece gerekli durumlarda birinin ya da diğerinin ismi mi kullanılıyor?
Diğer bir soru, 23 Nisan Kosova’da tüm Türklerin bayramı ise, neden kutlamalara yönelik hükümetten tahsis edilen maddi desteklerden TÜDEF ya da TÜDEB’ deki Prizren dernekleri yararlanabiliyor. 23 Nisan kutlamaları Prizren derneklerinin tekelinde mi?
Kosova’nın diğer şehirlerindeki Türk derneklerinin dışlanması neyin nesi? Bu nasıl bir şuursuz yaklaşımdır. Bu aslında rahatsız edici bir ayrımcılıktır. Bu da KDTP’ye ve yönetimine hiç te yakışmıyor.
KDTP tarafından 23 Nisan kutlamalarını hazırlamakla sadece Prizren derneklerine mi yetki verildi?
Kosova’nın sivil toplum kuruluşlarına yönelik Hükümet tarafından sağlanan bütçenin tamamının, KDTP’nin katkılarıyla Prizren merkezli TÜDEF’e tahsis edilmesi, diğer Türk derneklerine yapılan büyük haksızlık değil midir?
Buna göre, Prizren derneklerine para var, Kosova’nın diğer 5 şehirindeki onlarca Türk derneğine para yok.
Kosova’da sayısı 80 ile 120 arasında değişen ve farklı alanlarda faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşu olan dernekler varlık göstermektedir.
TÜDEF içindeki Prizren’in 14 derneği, tüm diğer derneklerin hakkını yemiş olmuyor mu? Bu nasıl bir yaklaşımdır, anlam vermek zor…
Türk Dernekleri Federasyonu denilince, içinde Türklerin kurduğu Kosova’nın diğer şehirlerindeki derneklerinin de yer alması iyi olmaz mıydı? /kosovaport/
ELENA GJİKA’DA TÜRK ÖĞRENCİLERİN MATEMATİK BAŞARISI
ANITKABİR VE DOLMABAHÇE’DE HÜZÜN: 7’DEN 70’E HERKES ATA’SINA KOŞTU
TİKA’DAN BOSNA HERSEK’TEKİ SAĞLIK SİSTEMİNE DESTEK
TÜRKİYE DIŞİŞLERİ BAKANI HAKAN FİDAN YUNANİSTAN’DA
SOFYA’DA ULUSLARARASI ETNOGRAFİK FİLM FESTİVALİ DÜZENLENECEK