a

BORELL, 4 SAATLİK GÖRÜŞMENİN ARDINDAN KAMERALARIN KARŞISINA ÇIKTI

Brüksel’de bie araya gelen Kosova başbakanı Albin Kurti ve  Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuçiç ile 4  saat süren görüşmenin  ardından Avrupa Birliği (AB) Dışişleri  ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi  Joseph Borrell,  gazetecilerin karşısına çıkarak, bir konuda anlaştıklarını açıkladı.

Görüşmelerin gidişatı hakkında konuşan Borell, yön alacakları  rotaları belirlediklerine  inandığını söyledi.

Çözümü, Kosova’nın kuzeyindeki tansiyonun düşürülmesinde bulduklarına vurgu yapan AB temsilcisi Borell,  başından beri Kosova’nın kuzeyindeki durumun kabul edilemez olduğunun altını çizerek,  kriz yönetimi için bu tür toplantılarda her zaman iletşimde bulunmak  zorunda olduklarını hatırlattı.

“Son dört saat veya daha fazla sürede yaptığımız görüşme, Kosova’nın kuzeyindeki belediye binaları çevresinmde polis operasyonların askıya alınmasını, dört Arnavut belediye başkanının geçici olarak belediye binalarından ayrılması ve proteso yapan Sırpların dağılması konusunda talepte bulunduklarını ve bu konuda beklentilerinin olduğunu  kaydetti.

Polis güçlerinin çekilmesiyle kuzeydeki dört Sırp belediyesi için Sırp seçmenlerin de katılımıyla erken seçimlerin ilan edileceğini bildiren Borell, sorun ve çözümün özeünün burada yattığını değerlendirdi.

Çözüm bulmak için büyük gayret gösterdiklerinine işaret eden Borell, dört kuzey belediyesinde erken seçimlerin acil olduğunu düşündüklerini, durumun sakinleşmesinden sonra AB diyaloğunun  devam etmesii ve Sırp çoğunluğu ile Belediyeler Birliği’nin kurulmasını öngören anlaşmaların  hayata geçirilmesi gerektiği görüşünü savundu.

Protestocuların uyguladıkları şiddette de değinen Borrell, “Açık olalım, protestolardaki şiddetin mazereti olamaz, ancak bu yargıya bırakılmalı” dedi.

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

NATO’NUN KOSOVA’DAKİ BARIŞ GÜCÜ KFOR DEVRİYE FAALİYETLERİNE DEVAM EDİYOR

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJOJOBETbahsegelcasibom giriş