a

TCS SINAVINDA YENİ DÜZENLEMELER

yurtdışı turkler baskanlıgı

T.C. Başbakanlığı Yurdışı  Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı tarafından Türkiye burslarına ilişkin biidiride TCS adyla bilinen kabul sıvavından yeni düzenlemelere gidildiği belirtildi.

Türkiye burslarına ilişkin duyuru şöyle:

“Halen 100’ün üzerinde ülkeden uluslararası öğrenci, burslu olarak Türkiye’deki üniversitelerde öğrenim görmektedir.

Bu yıla kadar öğrenciler, TCS adıyla bilinen sınav aracılığıyla veya yabancı hükümetler tarafından seçilerek Türkiye’ye gelmekte idi. Türkiye Cumhuriyeti tarafından uluslararası öğrencilere verilen burslar 11 Ocak 2012 tarihinde Türkiye Bursları adında yeni bir burs programına dönüştürülmüştür. Yeni burs sistemiyle birlikte; başvuru, öğrencilerin seçimi, kontenjan ve bölümlerle ilgili yeni düzenlemeler getirilmiştir.

2012-2013 başvuru dönemi öncesinde yeni burs sistemine ilişkin esaslar aşağıdadır:

1. Yeni burs sistemi öğrencilere erişim kolaylığı ve fırsat eşitliği sunan, bürokrasinin azaltıldığı, akademik eğilim ve yeteneklerini ölçerek uygun üniversite ve bölümlerin seçilmesinde öğrencilere rehberlik veren bir yaklaşım getirmektedir.

2. Başvuru: Öğrenciler internet üzerinden kendileri başvuru yapacaklardır. İstenen belgeler öğrenciler tarafından taranarak internet sitesine yüklenecektir. Dileyen öğrenciler belgeleri elden veya posta yoluyla ülkelerindeki Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliklerine/Başkonsolosluklarına teslim edebileceklerdir. Öğrenciler geçmiş yıllara oranla daha az sayıda evrakla başvuru yapabileceklerdir. Başvuru sürecine ilişkin takvim Nisan ayı başında netleştirilecek ve www.ytb.gov.tr adresinden duyurulacaktır.

3. Seçim: Öğrencilerin seçimi iki aşamada yapılacaktır. Birinci aşamada, öğrencilerin akademik durumları (lise diploma notu/lise bitirme sınavı notu/üniversite giriş sınavı puanı/uluslararası sınav puanı veya diploma notu belli değilse o döneme kadar alınan genel not ortalaması gibi değerlendirme ölçütlerinden en az biri) tespit edilecektir. Öğrenciler üniversite ve bölüm tercihlerini de başvuru esnasında yapacaklardır. Yapılacak değerlendirme sonucunda nitelikli başvurular arasından akademik olarak yeterli görülen adaylar mülakata çağırılacaktır.

İkinci aşama mülakat aşamasıdır. Mülakatta, adayın akademik geçmişinin tercih ettiği bölüme uygunluğu, ülkesine ve Türkiye’ye dair vizyonu ve kariyer planlaması değerlendirilecektir. Öğrenciler iki aşamada aldıkları puanların başarı sıralamasına göre tercih ettikleri üniversite ve bölümlerden birine yerleştirilecektir. Mülakatlar ülkelerin akademik takvimlerine göre Haziran-Temmuz-Ağustos ayları içinde yapılacaktır. Kazanan adaylar Ağustos ayı içinde duyurulacaktır.

4. Kontenjanla ilgili bir kısıtlama bulunmamaktadır. Akademik olarak başarılı olduğu tespit edilen, üniversite ve bölüm tercihlerini akademik ve kişisel becerilerine göre yapan adaylar üniversitelerin akademik kapasiteleri göz önüne alınarak burslandırılacaktır. Ayrıca makul sayıda yedek aday belirlenecek, asil liste içinden gelmeyen öğrencilerin yerine listedeki başarı sıralamasına göre yedek adaylar yerleştirilecektir.

5. Üniversite ve bölüm planlamasında öğrenci memnuniyetini artıracak yeni düzenlemeler yapılmıştır. Öğrenciler Türkiye’nin seçkin vakıf üniversitelerini de tercih edebileceklerdir. Ayrıca öğrencilerin İngilizce eğitim alabilecekleri bölümlerin sayısı da artırılmıştır.

6. Başvuruda öğrencilerin bildirdikleri akademik puan türünde (lise diploma notu/lise bitirme sınavı notu/üniversite giriş sınavı puanı/uluslararası sınav puanı veya diploma notu belli değilse o döneme kadar alınan genel not ortalaması vb. akademik değerlendirme ölçütlerinden herhangi birinden) en az % 60 düzeyinde puana sahip olmaları gerekmektedir.

7. Bu yıl uygulamaya konulan Türkiye Burslarının başvuru şartları, istenen belgeler ve seçimin nasıl yapılacağını ilişkin detaylı bilgiler Nisan ayı başında kamuoyuyla paylaşılacaktır. Türkiye Burslarının duyurusu ve başvuru süreci için Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nın internet sitesinin (www.ytb.gov.tr) takip edilmesi yararlı olacaktır.”

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Sıradaki haber:

UKRAYNA KOSOVA’DAKİ ASKERİ VARLIĞINI AZALTMAYACAK

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJOJOBETbahsegelcasibom giriş