a

BBP GENEL BAŞKANI DESTİCİ’DEN YUGOSLAVYA GÖÇMENLERİNE YÖNELİK IRKÇI SÖYLEM

Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş’ın gerçek soy ismini gizlediğini iddia etti. Bu iddiasını dile getirirken de oldukça çirkin bir söylemde bulundu. Destici, Baş için, “Adam, Tito artığı (eski Yugoslavya lideri Josip Broz Tito) ifadesini kullandı.

Cumhur ittifakının ortaklarından Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş’ın gerçek soyismini gizlediğini öne sürdü.

Destici, katıldığı bir yayında şu sözleri sarf etti: “Adam, Tito artığı… (Eski Yugoslavya lideri Josip Broz Tito)  Burdan geçiyorsun Almanya’ya. Belli ki Alman istihbaratının kontrolünde. Yetiştiriliyorsun, Türkiye’ye gönderiliyorsun. Senin gerçek soyismi ne, Jusoviç… Burda neyi kullanıyorsun, ‘Baş’ı kullanıyorsun. Gerçeğin toplumdan gizlenmesini doğru bulmuyorum.”

Hedef alınan Baş’tan açıklama gecikmedi. TİP lideri, Destici’yi ırkçılıkla suçladı.

Baş, Twitter’dan şunları kaydetti:

Bu şahsı ciddiye almam ama burada mesele ben değilim. Hakaret edilen ülkemizdeki milyonlarca Yugoslavya göçmenidir.

Ajan diye itham edilen Almanya’da doğmuş milyonlarca işçi çocuğudur. İşte ırkçılık budur. Suyun öte tarafının, gurbetteki emekçilerin haysiyetine yenileceksiniz!

‘Gizleniyor’ dediği bilgilere ise herkes kolaylıkla ulaşabilir. İlk görselde adıma açılmış Wikipedi sayfasını, ikincisinde ise kaleme aldığım Yaşamak İçin Sosyalizm kitabındaki satırları okuyabilirsiniz. Irkçılık komploculuktur, ırkçılık sahtekarlıktır. Bu da basit bir örneğidir.”

Türkiye Bosna Sancak Derneği’nden Destici’ye tepki gecikmedi

Destici’ye bir tepki de Türkiye Bosna Sancak Derneği’nden geldi. Dernek, Destici’nin özür dilemesini talep etti. Dernek tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Siyasetin asla girmemesi gereken alanlardan biri kişilerin etnik kökenidir. Türkiye Cumhuriyeti, Balkanlardan Kafkaslara kadar kendisini bu vatanın evladı gören herkese kucağını açmış ve yıkılan bir imparatorluğun ardından kısa sürede ayağa kalkmayı bu birlik ve beraberlik sayesinde başarabilmiştir.

Biz Boşnaklar, ay yıldızlı bayrağımızın altında huzur içinde yaşamak uğruna varımızı yoğumuzu geride bırakarak muhacirliği göze almış insanlarız. Geride bıraktıklarımız arasında Yugoslavya’da sahip olduğumuz soyadlarımız da var. Osmanlı’nın Balkanlardan çekilmek zorunda kalmasının ardından bu soyadları bizi açık hedef haline getirmişti. Müslüman ve Boşnak kimliğimizin nişanesi olan bu soyadlarını korumak için onlarca yıl baskı, zulüm ve sindirme politikalarına karşı durduk, nice katliama ve soykırıma tabi tutulduk. Ama yine de adımızdan, inancımızdan ve kimliğimizden ödün vermedik. Zira Yugoslavya’da Hasanoviç, Şaboviç ya da Jusoviç olmak yürek isterdi!

Ta ki muhacir olarak geldiğimiz Türkiyemizin kanunları bizden soyadımızı değiştirmemizi isteyene dek…

Bugün bu konuların siyasi bir tartışmanın malzemesine dönüşmesi üzücüdür, kırıcıdır, kabul edilebilir değildir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Ne mutlu Türk’üm diyene” sözünün derinliği ve anlamı tüm bu sığ tartışmaların üstündedir.

Bu nedenle söz konusu tartışmaya neden olan sözlerin sahibi Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici’yi kamuoyundan ve Boşnaklardan özür dilemeye davet ediyoruz.

14 Mayıs’ta yapılacak cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçimleri öncesinde insanların kökeninin değil, ülkemizin geleceğine dair projelerin konuşulmasını çok daha “olması gereken” görüyoruz.”

0 1 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

“GİDİN BURADAN” SLOGANIYLA KUZEYDEKİ SIRPLAR PROTESTO EYLEMİ DÜZENLEDİ

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJOJOBETbahsegelcasibom giriş