Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) milletvekili ve Multi Etnik Parlamento Grup Başkanı Enis Kervan, hükümetin iki yıllık çalışmalarının ele alındığı Kosova Meclisi genel kurulunda yaptığı konuşmada, ülkede ayrımcılığa yer olmayacağına dair Hükümetin taahhüdünü hatırlatarak, toplulukların temsilcileri olarak, çoğunluk olmayan toplulukların sadece diğer tüm vatandaşlarla eşit olmaları için tüm yolları ve fırsatları açmaya çalıştıklarını, aynı zamanda ekonomi kalkınma ve toplumsal ilerleme süreçlerinde de ortak söz sahibi olmak için gayret ettiklerini belirtti.
Kervan konuşmasında şunları belirtti:
“Çalışmalarımız neticesinde ilk defa Türk ve Boşnak topluluğu olarak tüm ders kitapları Türkçe ve Boşnakça dillerine tercüme edilmiştir. yine çalışmalarımızla hatalı ders kitapları düzenlemeleri tam hızla devam etmektedir.
Türk ve Boşnak toplulukları olarak okullarda özel ihtiyaçları olan ve engelli öğrencilerimiz olduğu için bu öğrencilerimize yönelik öğretmen asistanları, destek sunacak yardımcı öğretmenlerin alımını bekliyoruz. Eğitim Bakanıyla işbirliği içinde bu zorluğun üstesinden de geleceğimizi umuyoruz.
Prizren devlet üniversitesinde Türkçe ve Boşnakça dillerinde yeni programların açılmasını bekliyoruz ve bu konuda da gerekli makamlardan tam desteğimiz bulunmaktadır.
Kültür, gençlik, kadın ve topluluklara yeniden entegrasyonu ve istikrarı sağlayan çalışmalar düzenlendi. Sivil toplum kuruluşlarına mali desteği ve tüm bölgelerde çoğunluk olmayan topluluklar arasında istihdam olanakları işlevi gören projeler aracılığıyla toplulukların ekonomik kalkınması ve kültürel ve sosyal entegrasyonu için destek sunuldu.
Bugüne kadar Rom, Aşkali ve Mısırlı topluluklarından lise öğrencilerine sunulan burs programlarına diğer çoğunluk olmayan toplulukların da dahil edilmesi talebimzin sonuçlanmasını bekliyoruz.
Çoğunluk olmayan toplulukların gençlerine öncelik vermek üzere kamu kurumlarında 6 aylık uygulama için 100 stajyer işe alındı. Bu projenin devam etmesi gereğini bir daha belirtirim.
Çoğunluk olmayan topluluklara ait küçük işletmelere ve start-up’lara yönelik 123 proje desteklendi. Ancak bu yönde daha fazla çalışmanın yapılması ve sadece topluluklar ofisi değil ve başta Ticaret Bakanlığı ve diğer ilgili bakanlıklar topluluk şirketleri için da kotalar tahsis etmelidir.
“Aileler için Devlet” Hükümet Önlem paketinden ailesini geçindiren tek kişiye yönelik ücret sübvansiyonları desteği ile çoğunluk olmayan birçok topluluk ailesi yararlanmıştır.
Mitroviça’da Uluslararası Ticaret Koleji’nin açılması çalışmaları başlatıldı.
Çoğunluk olmayan topluluklar olarak uzun zamandır talep ettiğimiz tercüme birimi, Başbakanlık ofisi bünyesinde Tercüme ve Uyumlaştırma Birimi olarak kuruluyor.
Topluluklarda istihdamı artırmak için Topluluklar Ofisinden 32 hibe sağlanmış bu yıl da bu tür hibeler için 300 bin Euro bütçe ayrılmıştır.
İş Bulma Kurumuna göre 2022 yılında: topluluk sıralarından 809 kişi, 2021 yılında ise 617 kişi istihdam sağlamıştır. Ancak bu kişilerin kimlik beyanlarının doğruluğunun teyit edilmesi gerekmektedir. Bu yüzden Yerel Yönetimler Bakanlığı, yalan beyan verip toplulukların yerlerine geçenleri önlemek maksadıyla gereken kanun çalışmalarına bir an önce başlaması gerekmektedir.
Çoğunluk olmayan topluluklara fayda sağlayan projeler için 96 hibe tahsis edilmiştir.
Çoğunluk Olmayan Toplulukların Haklarını Geliştirme Stratejisi onaylanmıştır.
Topluluklara Karşı Ayrımcılık Vakalarını Bildirmek için Ulusal Platform çalışmaları başlatılmıştır.
Türkçe, Boşnakça, Romca gibi yerel düzeydeki resmi dillerin kullanımı ve uygulanmasının denetimi için Başbakanlık Diller Komiserinden daha fazla görüşme bekliyoruz.
Diplomasi ve diğer kurumlarda temsiliyetin daha fazla olmasını talep ediyoruz.
Ekonomik kalkınma planının finansmanını sağlamak için çoğunluk olmayan topluluklar için daha fazla destek bekliyoruz. Çoğunluk olmayan toplulukların yaşadığı yerleşim yerlerinde altyapı projeleri yapılmış, temel sorunlardan biri olan içme suyu sorununa çözüm üretmek adına çoğunluk olmayan toplulukların yaşadığı belediyeler veya mahalleler için çalışmalara başlandı, Başlayan bu çalışmalarımızın sonuçlanmasını talep ederek başta Mamuşa belediyesi olmak üzere toplulukların yaşadığı her yerlerde vatandaşlarımıza içme suyu ulaştırılmalıdır.
Ekonomik büyüme ve kalkınmanın yanı sıra tüm vatandaşlar için daha iyi refah sağlayan, en yüksek uluslararası standartlara uygun, istikrarlı bir kamu maliyesi sisteminin oluşturulması için ve bu gelişmelerin bir parçası olarak çoğunluk olmayan topluluklar olarak biz de katkılarımızı sunacağız.”
KURTİ’DEN, KOSOVALI SIRPLARA “SEÇİMLERE KATILIN” ÇAĞRISI
NATO GENEL SEKRETERİ RUTTE, TÜRKİYE ZİYARETİNİ GERÇEKLEŞTİRİYOR
BOSNA HERSEK’TE “DEVLET GÜNÜ” TÖRENLERLE KUTLANDI
ARNAVUTLUK’TA AKRAN ŞİDDETİ PROTESTOSU
BALKANLAR’IN GELECEĞİ TİCARETLE ŞEKİLLENECEK