a
b
b

TÜRKÇEM DERGİSİNİN 268. SAYISI BASIMDAN ÇIKTI

Değerli okurlarımız merhaba.

Yeni bir sayıda daha beraber olmanın mutluluğunu yaşıyoruz.
Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) tarafından, Türk coğrafyasında yaşayan yazarların birbirlerini tanımasına zemin oluşturmak, ortak sorunları belirlenmek ve çözümüne yönelik çalışmalar yürüterek, Türk Dünyası yazarlarının ve eserlerinin tanıtımını sağlamak amacıyla Teşkilatın bünyesinde Türk Dünyası edebiyatına yeni bir soluk getirecek “TÜRKSOY Yazarlar Birliği” kuruldu. Haberi 3. sayfamızda okuyabilirsiniz.
Havva Tekin, Necati Zekeriya ve Enver Baki öyküleriyle derginin bu sayısına konuk oluyorlar.
Bestami Yazgan bir demet şiiriyle okurlara merhaba diyor.

Kıbrıs’ın abiden insan, bir kaynak kültür ekolü olan Harid Fedai için “Harid Fedai’yi, O Işık Adamı Anmak” yazısıyla Ahmet Tolgay ilk kez Türkçem okurlarına merhaba diyor.
“Ölüm Çiçekleri”yle Sedat Örsel, “Nimetullah Hafız’la İlgili Birkaç Söz” yazısıyla da İskender Muzbeg okurlarla buluşuyor.
Geçenlerde Prizren’de Yunus Emre Enstitüsü’nde Leyla Şerif Emin ve Mümin Ali’nin yeni çıkan kitapları için bir tanıtım etkinliği düzenlendi. Konuyla ilgili haberi dergimizin bu sayısında okuyabilirsiniz.

Art Theatre’ın Kosova Türk Temsil Heyet Başkanlığı’nın katkılarıyla düzenlediği 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü tiyatro gösterisi Prizren’de büyük ilgi topladı. Prizren “Ukshin Hoti” Üniversitesi amfi tiyatrosunda yapılan gösteriye halk yoğun katılım gösterdi. Salon dolup taşarken, Art Theatre direktörü Sonay Buş, Prizren’de başka tiyatro salonu olmaması sebebiyle son 6 aydır tüm gösterilerini üniversitenin amfi tiyatrosunda yaptıklarını ve ellerinden geldiğinde bu salonu tiyatro sahnesine dönüştürmeye çalıştıklarını belirtti. Haberin geniş halini derginin bu sayısında bulabilirsiniz.
Üsküp ve Priştine üniversitelerinin (e) öğretim üyesi Prof.Dr.Yusuf Hamzaoğlu’nun Üsküp’te yayınlanan 630 sayfalık “Osmanlı’dan önceki dönemde Avrupa’da Türkler ve İslamiyet” başlıklı geniş içerikli ve büyük boyutlu kitabını geçtiğimiz yıl içinde Türkçem dergisinde tanıtmıştık.Yazarımız,  iki ciltlik dev bir yapıtla daha Türk ve dünya bilim dünyasına eşsiz bir katkı daha sundu.
Dergimizin sıralı yazarlarından biri olan Aziz Serbest, Prof.Dr.Yusuf Hamzaoğlu’nu Ankara’daki evinde ziyaret ederek,“Balkanlar’da Yapılan Türk-müslüman Soykırımı” başlığını taşıyan iki büyük boy ciltli kitabı hakkında konuşmalarda bulundu. M.Ö.1184 yılından başlayarak, 1999 yılına kadar çok geniş bir tarihi kapsadığı gibi, Balkan yarımadası üstünde tarihin derinliklerinden günümüze kadar yaşayagelen Türklerin de tarihinin ayrıntılarını kapsayan kitapla ilgili daha geniş haberi Türkçem’in bu sayısında okuyabilirsiniz.
Bunun yanı sıra “22 Mart Dünya Çocuk Şiirleri Günü” yazısıyla Mehmet Yardımcı yer alırken, Enver Baki’nin 80. Yaş ve 60. Sanat yılı olduğu gibi, Prof. Dr. Nimetullah Hafız’a verilen KIBATEK ödülü haberlerini de bulabilirsiniz.
Yeni bir sayıda daha buluşana dek sağlıcakla kalın, hoşçakalın, dost kalın…
Zeynel Beksaç

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

KOSOVA’DA KIŞIN YAĞMAYAN KAR BAHARDA YAĞDI

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
jojobetCasibom GirişJojobet Giriş YapcasibomMeritking Girişholiganbet girişbaywincasibom güncelcasibom girişdeneme bonusuCASİBOM GÜNCELcasibom girişcasibomgrandpashabet giriş