a

PRİŞTİNE’DE İSTİKLAL MARŞI COŞKUSU

İLKOKUL DÜZEYİNDEKİ YARIŞMA BİRİNCİSİ

LİSE DÜZEYİNDE YARIŞMA BİRİNCİSİ

Priştine Yunus Emre Türk Kültür Merkezi ve Bahar Kültür Merkezi tarafından ortaklaşa olarak  düzenlenen “İstiklal Marşı Okuma Yarışması”nın kazananları belli oldu.

18 Mart Çanakkale Şehitlerini Anma Günü vesilesiyle program çerçevesinde şehitler de anıldı.

 Priştine Yunus Emre Türk Kültür Merkezi’nde düzenlenen  final programı, Bahar Kültür Merkezi Müdürü İsa Sulçefsi’nin açılış konuşması ile başladı.

Sulçefsi, “Türk Milletinin Yurtta Sulh Cihanda Sulh düsturuna sahip çıkışını ülkemizde bizzat yaşadık. Türkiye’nın Kosova’ya desteğini ve sahip çıkışını polisi ve askeri ile önce güvenlik alanında yaşadık. Türkiye’nin her alanda Kosova’ya desteği bizi gururlandırdı” ifadelerini kullandı.

Ardından Çanakkale Şehitleri için saygı duruşunda bulunuldu.

Günün anlam ve önemine yönelik bir konuşma yapan Priştine Yunus Emre Türk Kültür Merkezi Müdürü İsmet Biner, Kosova’da İstiklal Marşı Okuma Yarışması düzenlemek ve Çanakkale Şehitlerini anmanın kendileri için bir gurur olduğunu belirtti. Biner, Mehmet Akif Ersoy’un Kosova kökenli olduğunu belirterek,  Çanakkale’de şehit olan Kosovalıların da bulunduğunu söyledi. “Allah bir daha İstiklal Marşı’nı yazdırmayı nasip etmesin” diyen Biner bundan sonra tüm dünyada barış olmasını diledi.

Türkiye’nin Priştine Büyükelçiliği’nin temsilen programda bulunan Ulvi Darendeli ise konuşmasında, Çanakkale Savaşı’nın bir ülkenin kaderini değiştiren bir destan olduğunu söyledi. Darendeli, İstiklal Marşı’nı Kosovalı gençlerden duymanın ayrı bir anlamı olduğunu kaydederken, bu iki organizasyonun bir arada yapılmasından dolayı gururlu olduklarını ifade etti.

Din Bilimleri Fakületsi Öüretim Üyesi Shemsi Rrahimi, Mehmet Akif Ersoy’un yaşamını ve İstiklal Marşı’nın yazılış hikayesini anlattı.

 Priştine, Prizren, Mamuşa ve Gilan ilk ve orta okul finalistleri birinci olabilmek için İstiklal Marşı’nı söylerken tüm hünerlerini sergilediler.

 Jüri zorlu kararı vermek için okumaları değerlendirirken, davetliler Çanakkale Zaferi’ni anlatan kısa bir belgesel izlediler.

İlkokul kategorisinde İstiklal Marşı Okuma Yarışması birincisi Priştine Elena Gjika İlkokulu öğrencisi Arzu Pleşina oldu. İkinciliğe Prizren Emin Duraku İlkokulu’ndan Meryem Kovaç, üçüncülüğe ise Prizren Mehmet Akif Koleji’nden Elda Mehmeti ve Mamuşa Anadolu İlkokulu’ndan Senem Morina layık görüldü.

Lise kategorisinde birinciliğe Mamuşa Atatürk Lisesi’nden Şencan Öztürk ve ikinciliğe Gilan Zenel Hajdini Lisesi’nden Naciye Poçinka layık görüldü. Lise kategorisinde finale sadece iki öğrenci kalmasından dolayı üçüncülük ilkokul kategorisinde iki öğrenci arasında paylaştırıldı.

Programın sonunda katkısı geçenlere teşekkür belgeleri takdim edildi./kosovaport/

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Sıradaki haber:

CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMLERİNİN YAPILMAMASINA SEBEP YOK

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJOJOBETbahsegel