Kosova’nın özgürlüğe kavuşması için Kosova Kurtuluş Ordusu (UÇK) Destanının 25’inci yıldönümü etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen Kosova Meclisi özel oturumunda, iktidar ve muhalefet, Jashari ailesinin fedakarlığını ve UÇK’nın mücadelesini saygı ve minnetle andı.
UÇK Destanının 25’inci yıldönümü münasebetiyle Kosova’nın özgürlüğü için şehit düşenler için saygı duruşuyla başlayan törende konuşan Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani, UÇK Destanının bir haysiyet, gurur ve özgürlük destanı olduğunu belirtti.
“Tarihini unutan halkların tarihin tekerrür etmesi riskine girdiği boşuna söylenmemiştir. Bu nedenle, Jashari ailesinin fedakarlığının ve UÇK’nın ülke için yaptıkları tüm mücadelenin anısını yaşatmalıyız ve yaşatacağız” ifadelerini kullanan Osmani, 5, 6 ve 7 Mart 1998 olaylarının sadece Kosova’nın en yeni tarihine dair hatıramızı değil, aynı zamanda yeni devletimizin üzerine inşa edildiği en güçlü sütunlardan birini oluşturduğunu vurguladı.
Meclis Başkanı Glauk Konjufca da özel oturumda yaptığı konuşmada, Jashari ailesinin savaşının sadece Kosova tarihinde değil, dünya tarihinde de benzeri görülmemiş bir olay olduğunu söyledi.
Kosova Başbakanı Albin Kurti, Jashari ailesinin Prekaz’daki direnişinin “Kosova’nın modern tarihi ağacında bir dal daha değil, bu ağacın gövdesidir” dedi.
Ana muhalefet partisi olan Kosova Demokrat Partisi (PDK) Genel Başkanı Memli Krasniqi, UÇK Destanının ulusal dava uğruna savaşın tüm olaylarını bir araya getiren bir dönemi temsil ettiğini söyledi.
Kosova Demokratik Birliği (LDK) Genel Başkanı Lumir Abdixhiku, Kosova halkının tarihinde “aynı anda merhamet ve gurur sunmayı başaran” başka bir olay olmadığını söyledi.
UÇK’nın efsanevi komutanı Adem Jashari’nin kardeşi Rıfat Jashari, milletvekillerine seslenerek, “Tek dilden ve tek tavırdan olmanızı ve önümüzde duran bu zorluğun üstesinden gelmenizi temenni ederim. Sırbistan’dan kesin olarak ayrılalım ve sonra gerisini halletmek için zamanımız olur” dedi.
24 Mart 1999’da eski NATO Genel Sekreteri Javier Solana’nın emriyle NATO güçleri Kosova ve Sırbistan’daki Sırp hedeflerine yönelik hava saldırılarına başladı.
78 gün süren NATO bombardımanından sonra, dönemin Sırbistan başkanı Slobodan Miloşeviç Haziran 1999’da teslim oldu ve Kumanova Anlaşmasını kabul etti.
10 Haziran’da BM Güvenlik Konseyi, Kosova’da BM geçici yönetimini (UNMİK) kuran ve KFOR’un askeri varlığını güçlendiren 1244 sayılı kararı onayladı.
Kosova, uluslararası toplumla ortaklaşa kendi kurumlarını inşa etti ve 17 Şubat 2008’de bağımsızlığını ilan etti.
UÇK DESTANIN 25. YILDÖNÜMÜ KUTLAMALARI
ARNAVUTLUK’TA AKRAN ŞİDDETİ PROTESTOSU
BALKANLAR’IN GELECEĞİ TİCARETLE ŞEKİLLENECEK
İSTANBUL EĞİTİM ZİRVESİ 2024 DÜZENLENİYOR
ÜSKÜP’TEKİ FESTİVALDE TÜRK ÇAYI TANITILDI