a

ADAPAZARI’NA KOSOVA’DAN KARDEŞ BELEDİYE

adapazarı-klina heyeti

 Adapazarı Belediyesi ile Kosova’nın  Klina Belediyesi arasında kardeş şehir protokolü imzalandı.
İki Belediye’nin meclisinde alınan karar doğrultusunda gerçekleşen kardeş şehir protokolü Adapazarı Belediyesi başkanlık makamında imzalandı. İmza töreninde Adapazarı Belediye Başkanı Süleyman Dişli, Kosova Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Bekim Sejdiu, Klina Belediye Başkanı Sokol Bashota, Klina Belediye Meclis Başkanı Fadil Gashi, Meclis Üyesi Haxhi Gjergji, Adapazarı Belediye Meclis Üyeleri, Başkan Yardımcıları hazır bulundu.
İlk konuşmayı yapan Adapazarı Belediye Başkanı Süleyman Dişli, Kosova heyetini ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek şunları söyledi: “Balkanların birçok yeriyle Türkiye’nin kültürel ve tarihsel olarak derin bağları var. Kosova’da balkanların parçası, dolayısıyla Kosova ile de derin bağlarımız var. Balkanların birçok yerinde ziyaretlerde bulundum. Oradaki halklarla tanışma fırsatı buldum. Aramızda kültürel hiçbir fark olmadığını yaşadım ve gördüm. Gelen değerli misafirlerimizin vasıtasıyla Kosova’ya gitme yolumuzda açılmış oldu. İnşallah Kosova’yı en yakın zamanda ziyaret edeceğiz. Kosova’nın Klina Belediyesi ile karşılıklı yapmış olduğumuz görüşmeler neticesinde kardeş şehir olmak ve aramızdaki ilişkileri arttırmak kararına vardık. Bu kardeşlik anlaşması, iki ülke ve iki şehir insanlarının buluşmasına, ticari ve kültürel işbirliklerinin artırılmasına vesile olacaktır. Hayırlı olmasını temenni ediyorum.”
Kosova heyetinde ilk konuşmayı yapan Kosova Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Bekim Sejdiu yaptığı konuşmada şunlara değindi: “Ben hem Türkiye’yi temsilen hemde Kosova’yı temsilen buradayım. Burada olmak benim için güzel bir duygu. Kosova ve Klina Belediyesi adına burada kardeş protokolü imzalamak için bulunmaktan mutluyum. Türkiye ve Kosova arasındaki ilişkiler güçlüdür. Türkiye stratejik olarak arkamızda duran büyük bir güçtür. Bağımsızlığımızı ilan ettiğimizde Türkiye bizi ilk tanıyan ülkelerin arasında bulunmaktadır. Kosova halkı bunu hiçbir zaman unutmayacaktır. Büyükelçilik olarak iyi olan bu ilişkileri daha üst seviyeye çıkartmak amacındayız. Türkiye’den yaklaşık otuz şehirle kardeşlik anlaşması imzaladık. Adapazarı’nın önemli bir özelliği var. Adapazarı’nda çok sayıda Kosova ve Balkan göçmeni bulunmaktadır. Bu nedenle kendi memleketim olan Klina Belediyesi’ne Adapazarı Belediyesi’ni seçtim. Yapılan anlaşmanın hayırlı olmasını temenni ediyorum.”
Büyükelçi Bekim Sejdiu’dan sonra konuşma yapan Klina Belediye Başkanı Sokol Bashota yapılan Kardeş Şehir anlaşmasından dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirerek şunları söyledi: “Benim için gurur verici bir olaydır. Adapazarı Belediyesi ile kardeş şehir protokolü imzalamaktan memnunluk duymaktayım. Bu anlaşma sadece aramızdaki ilişkiyi değil aramızdaki bağı da kuvvetlendirecektir. Anlaşmada da gördüğümüz gibi gerek kültürel gerekse ticari ilişki yollarının açılacağını düşünüyorum. İnanıyorum ki bu anlaşma uzun yıllar güçlenerek ve artarak devam edecektir. Bize bu olanağı sağladığı için Başkanımız ve Adapazarı Belediyesi Meclisine teşekkür ediyorum. Tekrar belirtmek isterim. Belediye Meclisi ve şehrimin halkını temsilen bu anlaşmayı imzalıyorum. Bu anlaşmanın başarılı olacağına inanıyorum.”
İki belediye Başkanının yapmış oldukları şehirlerini tanıtıcı açıklamalardan sonra imza törenine geçildi. Kardeş Şehir Protokolü imzalandıktan sonra heyetler birbirlerine karşılıklı hediyeler sundular. Tören sonunda Kosova heyeti Sakarya Valisi Mustafa Büyük’ü ziyaret etmek için Adapazarı Belediyesi’nden ayrıldı./İHA/

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Sıradaki haber:

TÜRKİYE SAVUNMA BAKANI YILMAZ KOSOVA’YA GELİYOR

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJOJOBETbahsegelcasibom giriş