a

NÜFUS SAYIMI SÜRECİ GÖRÜŞÜLDÜ

Kosova Demokratik Türk Partisi Milletvekili ve Multietnik Parlamento Grubu Başkanı Enis Kervan, Kosova İstatistik Ajansı Nüfus Kayıtları Müdürü Avni Kastrati ile görüştü. Görüşmede,  2023 Nüfus, Aile Ekonomileri ve Konut Sayımı süreci ele alındı.

Kervan görüşmede, 1 Eylül 2023 tarihinde başlanması planlanan nüfus sayımları hakkında bir daha Kosova Türk topluluğunun beklentilerini dile getirerek, Kosova’nın 38 belediyesinde yapılacak ve toplam 1469 yerleşim, yani 5025 Kayıt Bölgesinde gerçekelşecek olan sayımlarda birkez daha  Türk saymanlarının sayısının artırılmasını  talep etti.

Kervan ayrıca, Belediye Tescil Komisyonu ve yapısında toplulukların temisliyeti hususunda gerekeni yapmalarıni talep ederek, Priştine, Gilan-Dobırçan, Vıçıtırın, Mitroviça, Lipyan-Yanova, Mamuşa, Prizren, İpek ve Dragaş Belediyeleri sayım komisyonlarında en az bir Belediye Komisyonu üyesinin Türk olması gerektiğini ve bunun tüm belediye komisyonlarında uygulanmadığını,  başta Dragaş belediyesi olmak üzere Türk üyesinin eksik olduğu belediye komisyonlarında bir an önce  bu yönde gerekenin yapılması gereğini dile getirdi.

Kosova’da çoğunluk olmayan toplulukların katılımına ilişkin denetçilerin de  kayıt memurlarının toplam sayısıyla birlikte artırılmasını da talep eden Kervan,

Kosova’da özellikle Arnavut ve Türk topluluk mensuplarından oluşan karışık evlilik barındıran ailelerde nüfus kayıt sürecinin hassas olduğunu, bu nedenle dikkat edilmesi gerektiğini ve Türk aile bireylerine Türkçe bilmeyen Arnavut  saymanların eşit, ayrım yapmaksızın  ve nasıl davranması gerektiği  yönünde, bilgilendirici toplantılar yapılıp yazılı kılavuzlar hazırlanıp iyice anlatılması gerektiğini belirtti.

Milletvekili Kervan, 28 Şubatta son halinin karara bağlanacağı anket sorularının bir an önce Türkçe tercümelerinim de tamamlanması gereğini vurgulayarak, anket, broşür, tanıtıcı video ve tüm evrakların Türkçe de yapılmasının gecikmemesini talep etti.

Kervan birkez daha sivil toplum kuruluşları ve medyalar konusunda adil davranılıp sürece dahil olmak üzere de Türk topluluğu derneklerine ve medyalarına da gereken önemin verilmesini  istedi.

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

TÜRKİYE’NİN YENİ BÜYÜKELÇİSİ ANGILI’DAN CUMHURBAŞKANI OSMANİ’YE GÜVEN MEKTUBU

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibom girişcasibomcasibom girişJOJOBETcasibom girişbahsegelcasibomcasibom girişcasibomcasibom giriş