a

YTHP SIRP BELEDİYELER BİRLİĞİ’NİN KURULMASINA KARŞI

Prizren merkezli Yenilikçi Türk Hareket Partisi (YTHP) Kosova Cumhuriyeti’nin egemenlik haklarının ve bölünmez toprak bütünlüğünün çiğnenmesine karşı olduğunu bildirerek, Kosova ile Sırbistan arasında normalleşme süreci kapsamında imzalanan Sırp Belediyeler Birliği anlaşmasının ülkenin  anayasal düzenine ve  egemenliğine tehdit olduğu düşüncesini savunmakta ve uygulamaya konmasına karşı olduğunu  beyan etti.

YTHP, sosyal medyada yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi:

“Sırp belediyeler Birliği’nin kurulmasına ilişkin anlaşma, Kosova’nın çok dilli, çok etnisiteli yapısını da zedeleyeceği gibi, bir toplumunun kendi özel bayrağı, kendi özel meclisi ve kendi özel yönetim anlayışıyla ülkemizin bağımsızlık mücadelesine zarar vermektedir. Olabilecek her tür anayasal zedeleme toplumumuzda derin kaygılar yaratacak, hali hazırda yaşanan göç dalgasını daha da hızlandıracaktır. İstatistiksel bağlamda Türk toplumu, Kosova’da göç eğiliminin en zayıf olduğu toplumdur. Yaklaşan nüfus sayımlarını da göz önünde bulundurduğumuzda toplumumuz nezdinde yaşanacak bir göç hareketi varlığımızı ciddi derecede zedeleyecektir.

Sırp Belediyeler Birliği’nin kurulması halinde Kosova’da yaşayan diğer etnik toplulukların temsiliyetinde, kendi dillerine eğitim görme haklarında ve kamuda temsiliyetinde sorunların yaşanabileceğini öngörmekteyiz. Bugün bu hususta karşıt görüşlerini  bildiren ancak o dönemde Türk toplumunun haklarını korumak ve temsiliyetiyle yetkilendirilen milletvekillerin ulusal ve toplumsal çıkarlarımızı düşünmeksizin anlaşmanın Kosova Meclisi’nde onaylanıp yürürlüğe konulmasına katkı sunduğunu da hatırlatmak isteriz.

Yenilikçi Türk Hareket Partisi, Kosova’da yaşayan Türk toplumunun toplumsal haklarını korumak, Türk toplumunun ulusal politikalarda karar alma etkisini güçlendirmek amacıyla  kamuda temsiliyetini arttırmak ve ülkemizin egemenliğinin korunmasını amaçlayarak kurulan bir partidir.

Bu süreçte, ülkemizin ulusal egemenliğinin tehdit edildiği ve kurulması halinde toplumumuzun da negatif yönde etkileneceğini düşündüğümüz Kosova- Sırbistan ilişkilerinin normalleşme süreci ile  ilgili Avurpa Birliği üye ülkeleri ve Amerika Birleşik Devletleri yanı sıra Türkiye Cumhuriyeti’nin de gözlemci veya arabulucu ülke sıfatıyla sürece dahil olmasından yanayız.

Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin Kosova halkının Sırp zulmünden kurtulması ve akabinde ülkemizin devlet inşası sürecindeki yegane katkıları, egemenliğimizin korunması için sunacakları desteğin bariz göstergesidir.

Bağımsızlığımızın 15.yıldönümünü kutlamaya hazırlandığımız bu günlerde, bağımsızlığımızı zedeleyecek yapıların oluşturulmasına karşı olduğumuzu ve ülkemizde hoşgörü ve uyum içerisinde yaşayan bütün toplulukların oluşturduğu kültürel ahengi zedeleceği görüşünü savunduğumuzu belirtmek isteriz.

Yaşasın çok etnikli Kosova !”

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

ARNAVUTLUK MECLİSİNDE, RAMA HAKKINDAKİ GENSORU GÖRÜŞÜLÜRKEN GERGİNLİK YAŞANDI

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJOJOBETbahsegel