Kosova’nın tarihi şehirlerinden Prizren, eskiden olan diplomatik önemine yeniden kazanmaya aday.
Bu şehre diplomatik misyonların dönüşü memnuniyetle karşılanıyor.
Prizren, 19’uncu yüzyılın sonlarından ve 20’inci yüzyılın başlarından kalma birkaç konsolosluğun varlığı, dikkate değer bir geleneğine sahiptir.
2016 yılında Türkiye’nin bu şehirde Başkonsolosluğu açan ilk ülke oldu. Birkaç yılın ardından yılın başında Macaristan’ın Fahri Konsolosluk açması Prizren’in hak ettiği ilgiyi gördüğünün bir göstergesi olarak değerlendiriliyor. Bulgaristan’ın da konsolosluk açacağı duyumu alındı.
Yabancı ülke konsolosluklarının varlığı sayesinde Prizren’e olan diplomatik ilgi giderek artıyor.
Türkiye Başkonsolosluğu, şehrin merkezindeki tarihi Taş Köprü civarında, altı yıldır bulunuyor. Türkiye Başkonsolosluğu’nun varlığı, Prizren’de Türk toplumunun varlığına önem kazandırmakla birlikte iki ülke arasındaki ilişkileri de pekiştiriyor.
Kosovalı Türklerin en büyük partisi Kosova Demokratik Türk Partisi’nin (KDTP) Prizren Şube Başkanı ve Prizren belediye meclis Başkanının topluluklardan sorumlu yardımcısı Levent Buş, Türkiye Başkonsolosluğu’nun açılmasının bu ülke ile dostluk ve işbirliğini güçlendirmeyi mümkün kıldığını değerlendirdi. Türk topluluğu, Prizren’de yaşayan diğer topluluklarla birlikte şehrin önemli bir öğesi ve unbsuru olduğuna dikkat çeken Buş, diğer ülkelerin konsolosluklarının, eski şehrin bir katma değeri olduğunu ve işbirliğine, dostluğa ve daha fazla gelişmeye olanak sağlar nitelikte olduğunu kaydetti.
Levent Buş, “Açılan konsolosluklar, açılan fahri konsolosluklar Prizren şehrine özel bir değer katıyor, ancak aynı zamanda Kosova’nın hem ekonomide hem de diğer alanlarda kalkınmasını da etkiliyor. Konsolosluklar açıldıkça Prizren’in ağırlığı artıyor ve Prizrenliler olarak bu yönde daha fazla meşgul olmalıyız çünkü diplomatik misyonların varlığı hem işbirliği, hem dostluk hem de ekonomik açıdan önemli bir gelişme” ifadelerini kullandı.
Prizren Belediye Başkanı Shaqir Totaj, Türkiye Başkonsolosluğu, Macaristan Fahri Konsolosluğu’nun açılışının ve aynı zamanda teyit edilmemiş olsa da Bulgaristan Fahri Konsolosluğu’nun açılacağına dair bilgilerin gösterge olduğuna inandığını ifade etti. “Uluslararası diplomasinin dikkati yeniden Prizren’de” şeklinde konuşan Totaj, American Corner’ın varlığı ve Fransız Kültür Merkezi’nin oluşturulması planlarının, farklı ülkelerle iletişimi kolaylaştıran köprüler olduğunu sözlerine ekledi.
ELEKTRİK DURUMU KÖTÜLEŞEBİLİR
ARNAVUTLUK’TA AKRAN ŞİDDETİ PROTESTOSU
BALKANLAR’IN GELECEĞİ TİCARETLE ŞEKİLLENECEK
İSTANBUL EĞİTİM ZİRVESİ 2024 DÜZENLENİYOR
ÜSKÜP’TEKİ FESTİVALDE TÜRK ÇAYI TANITILDI