a

SUSKUNLAR…

Yanlışları örtbas ederseniz, sorunları halı altına süpürürseniz, çözümlenemeyen sorunların görüşülmesini ertelerseniz, problemleri gözden uzak tutarsanız ve her şeyden önemlisi tüm bu eksikler karşısında suskun kalırsanız, içinden çıkılmaz bir duruma düşersiniz. Bir hata yapıp o hatayı düzeltmeseniz, ikinci bir hatayı yapmış olursunuz.

Yanlışları örtbas ederseniz, sorunları halı altına süpürürseniz, çözümlenemeyen sorunların görüşülmesini ertelerseniz, problemleri gözden uzak tutarsanız ve her şeyden önemlisi tüm bu eksikler karşısında suskun kalırsanız, içinden çıkılmaz bir duruma düşersiniz. Bir hata yapıp o hatayı düzeltmeseniz, ikinci bir hatayı yapmış olursunuz.

KDTP’de çok hatalar yapıldı, düzetmeler gelmedi… Hatalar çoğaldı, gruplaşmalar devam etti, koltuk mücadelesi sertleşti, tek sözle Kosova’da Türk halkının yerel ve merkezi düzeyde hak ve özgürlükleri için mücadele etmekle  sorumlu olan KDTP’yi marjinal sorunlar yıpratmaya başladı.

En büyük hata ise, şeffaflığı önemsemeyerek, yanlışlar ve sorunlar hakkında suskun kalmak… Partinin zayıflamasına neden olan sorunlar hakkında parti tüzüğü ve ilkeleri esasınca kararlar alınmaması, sorunlar hakkında parti üyeleri ve destekçileriyle, tek sözle kamuoyu ile paylaşılmaması, suskunların partiye verdiği en büyük darbedir.

Suskunların sorunlar karşısında duvar gibi susmak misali rol üstlenmeleri, partiye en büyük kötülüktür.

Kosova Demokratik Türk  Partisi’nin (KDTP) Prizren Belediye Meclis üyesi Sevil Liman Kazaz’ın partiden ihraç edilmesi olayında da,  parti içinde kamuoyu tarafından bilenen ancak KDTP tarafından açıklanmaktan ve  görüş bildirilmekten kaçınılan meseleler daha da netlik kazandı.

Buna en iyi örnek de Sevil Liman Kazaz’ın partiden ihraç edildikten sonra konuşmaya başlaması. Belki de ihraç edilmese suskunları oynamaya devam edecekti…

Sevil Liman Kazaz’ın, 2017-2019  yıllarında, iki yıl boyunca bakan yardımcıları seçimini durduran ve genel başkanla çatışan vekiller parti kurallarına ve kararlarına uymamalarına rağmen partiden ihraç edilmezken,

2019 yılında skandal videolarla  sosyal medyada tüm Türk toplumunu ve parti itibarını zedeleyenler ve bu videoları yasa dışı yollarla kamuoyuna dağıtanlar partiden ihraç edilmezken,

2020 yılında  Kosova Parlamentosunda iktidar partinin düşürülmesine karşı bir vekilin evet diğerinin red oyu kullanması sonucu partimizin iradesini kırarak bireysel karar alan vekiller partiden ihraç edilmezken,

2021 yılında Genel başkanın yerel seçimde koalisyon yaptığı partiye karşı rakip partiyle gizli anlaşma yapan ve seçim sonrası da bunu inkar etmeyerek belediyedeki en önemli komisyonlardan finans ve politik komisyona o iktidar partinin üyesi olarak atanan şube başkanı partiden ihraç edilmezken,

2021- yılında partinin muhalefet kaldığı iktidar partisiyle anlaşıp müdürlük görevi alarak siyasi kariyerine Kdtp meclis üyesi ve muhalefet partisi müdürü olarak devam edenler partiden ihraç edilmezken, neden ben ihraç edildim sorusu oldukça düşündürücü.

Yazılı tepkisinden alıntıladığım bu sorunlar karşısında asıl soru şu olmalı; Neden zamanında bu sorunlar karşında susuldu?

Görmemek, işitmemek ve konuşmamak anlamına gelen neden “üç maymun oynandı”?

Sorun haline gelen tüm bu yanlışlar, partiyi itibarsızlaştırmakla birlikte , itaatsizliğe de zemin oluşturmuştur.

Yıllardan sonra kamuoyunca bilinen bu sorunlar, ihraç olayından sonra ısıtılarak neden tekrar servis ediliyor?  Bu sorunların şimdi deşilmesinin hiçbir etkisi yok. Suskunlar susmasaydı, KDTP bugün çok daha itibarlı, güçlü ve kararlı bir görünüm sergileyecekti.

Sevil Liman Kazaz’a gelelim. Partiden ihraç edilmesi KDTP için bir kayıptır şüphesiz, ancak Kazaz, Prizren Belediye Meclisi’nde Boşnak parti temsilcilerinin bile oylamadığı Boşnak Belediye Başkan Yardımcısı adayına  lehte oy kullanması, biraz da kişisel menfaat kaynaklı değil miydi? Sevil Liman Kazaz, Boşnak kökenli Kosova Başbakan Yardımcısı’nın kadrolu danışmanı görevini de yapıyor.

Kazaz, bu hususa hassasiyet göstermiş olsaydı, “Boşnak adaya evet oyu vermekle siyasi kariyerini, danışmanlık maaşına değişti mi” sorusuna zemin oluşturmayacaktı. Kazaz’ın, Yerel Yönetim Yasası’nın 61. Maddesi’nin topluluklardan sorumlu belediye başkan yardımcısının seçilmesi yönetmenliğine sığınarak, Kosova Başbakan Yardımcısı’na, yaranmak istemediği ne malum?

Kaldı ki, KDTP’de bir çok kişinin kendi menfaati yönünde hareket ettiği yönündeki eleştiriler  sıkça yapılıyordu. Halka hizmet yerine kendine hizmet çizgisi belirginleşmeye başlamıştı.

KDTP’de yaşanan son ihraç olayı, partide kişisel menfaatler ve parti kararlarına itaatsizlik  derecesini bir kez daha  gün ışığına çıkarmış oldu. Tüm bu devinimler hep koltuk mücadelesi çerçevesinde yapıldı.

Kişisel menfaatler ve suskunluk, parti temellerini  zayıflatan rutubet olsa gerek…

Ercan Kasap

06.11.2022

1 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

DÜN 29 EKİM’Dİ…

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJOJOBETbahsegelcasibom giriş