a
b
b

“KOSOVA’DA TASAVVUF MÜZİĞİ GELENEĞİ” BAŞLIKLI MONOGRAFİNİN TANITIMI YAPILDI

Kosova’nın başkenti Priştine’de “Kosova’da Tasavvuf Müziği Geleneği” başlıklı, Krenar Doli’nin hazırladığı monografinin tanıtımı gerçekleştirildi.
Kosova Albanoloji Enstitüsü ve Kosova Kültür Bakanlığı desteğiyle düzenlenen tanıtıma, Kosova Albanoloji Enstitüsü Müdürü Hysen Matoshi, Yunus Emre Enstitüsü Kosova Koordinatörü Ramazan Yılmaz, Trakya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Abas Jahjai ile çok sayıda akademisyen ve davetli katıldı.
Monografinin yazarı Doli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kitabı Gazi Üniversitesinde öğrenciyken doktora tezi olarak hazırladığını söyledi.
Kitabın, Kosova’daki cami ve tekkelerde yorumlanan ilahileri ele aldığını belirten Doli, “Kosova Cumhuriyeti’nde bulunan 9 tarikatı kapsayan bir araştırma. Tüm zikir ritüelinin her tarikatın tüm özelliklerini ayrı ayrı yansıtıyor.” ifadelerini kullandı.
Doli, Arnavut edebiyatçıların tekke, cami ve medreselerde doğu edebiyatıyla tanıştıklarını, ondan ilham alarak eser ve şarkı yazmanın yanı sıra ünlü eserleri Arnavutçaya çevirerek de bu bölgede yaygınlaşmasına katkıda bulunduklarını belirtti.
Konuşmaların ardından, monografide yer alan ilahiler Kosova ve Kuzey Makedonya’nın önde gelen tasavvuf müziği sanatçıları tarafından seslendirildi.
Hazırlanma aşaması yaklaşık 4 yıl süren monografi, Kosova’daki İslami kurumların gelişimi ve etkisi ile müzikal ve sosyo-kültürel bir fenomen olarak bu müziğin incelenmesini konu alıyor.
/AA/

0 1 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

PRİZREN’DE TOPLULUKLARDAN SORUMLU BELEDİYE BAŞKAN YARDIMCISI İÇİN OYLAMA YAPILDI

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
jojobetCasibom GirişJojobet Giriş YapcasibomMeritking Girişholiganbet girişbaywincasibom girişdeneme bonusugrandpashabet girişbahsegel giriş