a
b
b

KOSOVA’DA 70 YILDA TÜRKÇE EĞİTİMİN GELİŞİMİ VE GENÇLERE YANSIMASI (1)

20 Mart 1951 günü , Kosova’da Türk kimliğinin en önemli tarihlerinden biridir.

Tartışmasız, Kosova’da Türkçe’nin yeniden doğmasına vesile olan bir gündür, Türklerin yeniden var olmasıdır.

Türklerin  varoluşunun mihenk taşıdır 20 mart 1951 tarihi. Hak ve özgürlüklerin kazanıldığı bir gündür. Türk kimliğine  resmiyet verilen bir gündür. Türklüğün tanındığı  gündür.

20 Mart 1951’de Kosova Parlamentosu tarafından Kosovalı Türklere can suyu verilmiştir. Çalınan gurur ve onuru geri verilmiştir.

Bu yüzde bu tarih, çok önemlidir. Çünkü, uzun yıllardan sonra o dönem Kosova’da yaşayan  diğer uluslarla eşitlik sağlanmıştır.

O gün yeni ufuklara yelken açılmış, perspektifli günlerin gelişi muştulanmıştır.

Türkçe  düşünmenin, Türkçe  yazmanın, Türkçe  hissetmenin yeni bir çağı başlamıştır.

Türkçe eğitimin yapıldığı okulların açıldığın  yıldır 1951 yılı.

Kosovalı Türklerin dimdik ayakta durmasında en büyük katkısı olan Türkçe eğitim başlamıştır.

Kosova’da Türk dilinde eğitm 70 yılını doldurdu geçen yıl.

70’inci yıldönümünde Türkçe eğitimde yaşanan olumlu gelişmeler, toplum olarak memnuniyet duymamıza vesile  oluyor.

Kosova’da Türk halkının varlığını  sürdürebilmesi için can damarlarından biri olan Türkçe eğitim, çoktandır hak ettiği öneme sahip olması açısından, üzerinde sürekli olarak durulmasını gerektiren alanlardan biri şüphesiz.

Kosova’da Türk halkının ayakta kalabilmesi, varlığı ve kimliğini  yaşatmasının tek yolunun sağlam , kaliteli ve çağdaş bir eğitim- öğretim sürecinden geçtiği bilinciyle hareketle, 1951 yılını takip eden yıllarda belli aralıklarla Priştine, Prizren, İpek, Mitroviça, Vıçıtırın, Mamuşa ve Gilan’da Türkçe sınıflar açılmış, Türkçe eğitimin temelleri atılmıştır.

O dönemlerde karşılaşan güçlük ve sorunlar hiç te az değildi. Bu güçlük ve sorunların üstesinden gelinmesi için Türk aydınları fedakarlık, yüksek azim ve irade sergileyerek, engelleri göğüslemeye çalışmıştır.

Öğretmen kadrosu, kitaplar gibi eksikliklerin çözümlenmesi gerekiyordu. Eğitim ve öğretimin sağlam olabilmesi için 70 yıldır mücadele verildi. Geçmişte yaşanan sorunların bazılarının bugüne taşınmasına rağmen, her zaman bu sorunların çözüm yolları aranmış ve bulunmuştur. Bazı sorunlar ne yazık hala çözüm bekliyor.

70 yıl önce ana dilinde eğitim görmek için Kosova’nın bir çok şehrinde çocukların kaydı yaptırıldı.

İlgi çok büyüktü, hatta beklenen fazlaydı.

İlerleyen yıllarda Türkçe lise ve yüksek okulların açılmasıyla Türk gençlerinin ilgisi bir hayli büyüktü. Geleceğini şekillendirmekte ana dilde eğitim görmenin bir çok avantaj sağladığı gerçeğini kavrayan Türk gençleri, söz konusu okullarda önemli sayıda öğretimini sürdürdü.

70 yıl içinde ilköğretim okulları, liseler, yüksek okullar ve Priştine Üniversitesi Filoloji Fakültesi, bünyesindeki Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden  binlerce öğrenci mezun oldu.

Kosova’da Türkçe eğitimin başlaması ilk yıllarda Türk ebeveynlerinde olduğu kadar daha sonraki yıllarda Kosovalı Türk gençlerinde son derece olumlu yansımaları oldu. /kosovaport/

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

DAMKA, KOSOVA’DA YAŞAYAN TÜRKLER VE TÜRKİYE’DE OKUYAN ÖĞRENCİLER HAKKINDA KONUŞMA YAPTI

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomcasibomjojobet girişHOLİGANBETjojobetCasibomCasibom Girişcasibomjojobet girişCasibomholiganbet girişcasibom girişCasibomjojobetcasibomcasibomcasibom giriş