a
b
b

DAMKA, KOSOVA’DA YAŞAYAN TÜRKLER VE TÜRKİYE’DE OKUYAN ÖĞRENCİLER HAKKINDA KONUŞMA YAPTI

KDTP Genel Başkanı ve Bölgesel Kalkınma Bakanı Fikrim Damka , “Uluslararası Türk Dünyası Sempozyumu” kapsamında bugün Prof. Dr. Fırat Purtaş yönetiminde, ‘Türkiye Cumhuriyeti Devletinin Türk Dünyasındaki Yüksek Öğretim Tecrübesinin Değerlendirilmesi’ konulu panelde, “Kosova siyasi yapılanmasında Kosova Türklerinin yeri ve Türkiye’de okuyan Türk soylu öğrencilerimiz” konularında panelist olarak konuşmalarda bulundu.
Damka konuşmalarında, Osmanlının gelişinden başlayarak Kosova’daki Türk toplumu hakkında tarihsel bilgiler verdikten sonra, 1912’den sonraki göçler ve bu topraklarda olan bakiyemiz Türkler hakkında bilgiler verdi.
1951 yılında Türkçe eğitimin başlaması ve yasal olarak 1974 yılında Anayasaya geçen Türk hakları, Türkçe eğitim konuları ve dilimizin öneminden bahseden Damka, 1990 sonrası Yugoslavya’nın dağılıması ve bu süreçte Kosova’da yaşayan Türklerin rolü ve yaşantılarına değindi.
Damka, 1992’de başlayan Büyük Öğrenci Projesinini anlatırken, Türkiye tarafından Kosova’daki Türklere kucak açıldığını vurguladı.
Kendisinin de bu projeyle Anavatan Türkiye Cumhuriyeti’nde okuma imkanı bulup, bugün bu vesileyle burada olduğunu söyleyen Damka, “Anavatan Türkiye Cumhuriyeti’nde yetişen öğrencilerimizin Kosova ve Türkiye arası köprü oluşturmaktalar ve geleceğe yapılan yatırımların öğrenciler üzerinden yapılması en hayırlısıdır” dedi.
Damka, günümüzde Türkiye’de okuyan Kosovalı Türk öğrencilerin harçlar ve katkı payında karşılaştıkları sorunları ve bu sorunların çözümüne yönelik çözüm önerilerini sundu.
Damka, Alınan katkı paylarının yabancı uyruklu katkı payı olarak değil, Türkiye’de okuyan bir Türk öğrencisine alındığı şekilde alınması gerektiğini; çünkü Kosova’da eğitimini Türkçe tamamlayan bir öğrencinin, Türkçe eğitim görmemiş yabancı uyruklu öğrencilerden farklı olarak değerlendirilmesi gerektiğini ve bununla ilgili her türlü mücadele ve girişimlerde bulunulacağını belirtti.

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

ARNAVUTLUK’TA REKOR ENFLASYON

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomcasibomjojobet girişHOLİGANBETjojobetCasibomCasibom Girişcasibomjojobet girişCasibomholiganbet girişcasibom girişCasibomjojobetcasibomcasibomcasibom giriş