Kosova’da görüş farklılığı, koltuk sevdası, çıkar çatışması ve diğer sebeplerden kaynaklı Türkler arasındaki parçalanma v e bölünmelerin olduğu biliniyor.
Nedir ki, Kosova’daki gibi bir avuç Türk’ün bu eğilimlere maruz kalmasının sonuçları oldukça ağır.
Türkler arasındaki bölünme ve parçalanmalara yol açan sebepler ne olursa olsun, ister istemez kaldırılması zor enkazlar bırakıyor.
Geçen gün Kosova başbakanlığında Türklerin sorunlarını konu alan toplantı, yakın geçmişte Kosova Türk toplumu içinde bölünmüşlük ve parçalanmanın neden olduğu yaraların sarılmasından çok kanamaya devam ettiğini gösterdi.
Topluluklar ve İnsan Haklarından sorumlu Kosova Başbakan Yardımcısı Emilija Redžepi tarafından tertiplenen toplantıda, Kosova’da Türk halkının eğitim, kültür, sağlık, ekonomi, medya gibi bir çok alandaki sorunlar dile getirildi.
Klasik ve rutin bir toplantı. Nitelik açısından, alışılmış bu tür toplantılardan farksız. Hata Türklerin yıllardır karşı karşıya kaldığı sorunlar hakkında çene yormak gibi bir nitelik taşıyan toplantı oldu. Çözüm odaklı bir toplantı değildi. Ve eksikti. Davet edilmesine rağmen, Kosova’da Türklerin çoğunluğunu resmi makamlarda temsil eden Kosova Demokratik Türk Partisi’nin (KDTP) katılmaması, farklı görüşleri savunanların bir arada olabileceği bir toplantıda olmaktan uzak kaldı. KDTP’nin tek bir yetkilisi bile toplantıya katılım göstermedi.
İki saatten fazla sorunlar ve sıkıntılar üzerinde durulması, bir çok soruna henüz kalıcı bir çözüm getirilmediği bir kez daha ortaya çıktı.
Aslında ortaya çıkan en büyük sorunun Kosovalı Türkler arasında hüküm süren bölünmüşlük ve parçalanma olduğu kanıtlandı.
Şu anda acilen çözüme kavuşturulması gereken bir sorun varsa, o da insanlarımız arasındaki ilişkileri kemiren bu sorundur.
KDTP’nin söz konusu toplantıya katılmamasıyla Kosovalı Türkler arasındaki bölünme ve parçalanma tescillendi.
Tescil edilme olayı, katılımıyla toplantıya ciddiyet kazandıran Kosova Başbakanı Albin Kurti’nin önünde oldu. Kurti de, Türklerin birlik ve beraberlik içinde olmadığına şahitlik yaptı.
Halbuki, toplantı, Türklerin gerektiğinde kenetlenebildiğini kanıtlamak bakımından mükemmel bir fırsattı. Hep birlikte, görüş farklılıklarına rağmen, Türk halkının gelişmesini zorlayan sorunlar söz konusu olunca, Türklük ve Türkçe’nin idamesi söz konusu olunca, yekvücut olabileceklerini göstermek açısından eşsiz bir imkandı.
KDTP’nin, toplantının kendileriyle istişare ve koordine edilmediği gibi haklı gerekçelerine rağmen, tek bir üst düzey temsilcinin toplantıya katılmasının mutlaka katılımcılara olumlu bir mesajı olabilirdi. Farklı bir öneriyle, toplantının akışı, olumlu ve yararlı bir istikamet alabilirdi.
Katılımla, KDTP’nin siyasette tekeli elinde tutmayı arzuladığını, işbirliği yapmayı reddettiği, farklı görüşlere açık olmadığı gibi şüpheli yaklaşımların önü de kesilmiş olurdu.
Kosova Başbakanı ve Başbakan Yardımcısı’nın, Türklerin aralarındaki anlaşmazlıklarına tanıklık etmesi hiç de hoş olmadı.
Türk toplumunu alabora eden karar ve hareketlere değil, birleştirici ve bütünleştirici karar ile hareketlere ihtiyacımız var…
Herkesi bir araya getiren etkinliklerin desteklenmesi, mutlaka hayırlara vesile olur.
Ercan Kasap
23.07.2022
EMPATİ DERNEĞİ’NİN “GENÇLİK SAATLERİ” ETKİNLİĞİ BAŞLIYOR
ARNAVUTLUK’TA AKRAN ŞİDDETİ PROTESTOSU
BALKANLAR’IN GELECEĞİ TİCARETLE ŞEKİLLENECEK
İSTANBUL EĞİTİM ZİRVESİ 2024 DÜZENLENİYOR
ÜSKÜP’TEKİ FESTİVALDE TÜRK ÇAYI TANITILDI