a
b
b

MERHUM EMEKTAR GAZETECİ MURTEZA BÜŞRA İÇİN ANMA TOPLANTISI DÜZENLENDİ

Geçen gün aramızdan ayrılan gazeteci-şair Murteza Büşra için anma toplantısı düzenlendi.

Kosova Türk Gazeteciler Derneği, Priştine Radyosu eski çalışanları ve “Gerçek” KSSD ile yapılan ortak anma toplantısına, merhum emektar gazeteci-şair Murteza Büşra’nın ailesi, yakınları, iş arkadaşları ve dostları yanısıra Türkiye’nin Kosova Büyükelçiliği ikinci katibi Dilara Çelik, Priştine Yunus Emre Kültür Merkezi Müdürü Mehmet Ülker ve Kosova Maarif Vakfı Koordinatörü Oğuzhan Hamza Yılmaz da  katıldı.

Anma toplantısı, gazeteci-şair Murteza Büşra anısına saygı duruşu ile başladı.

Gazeteci Ercan Kasap anma toplantısının açılışında yaptığı konuşmada, merhum Murteza Büşra’nın Priştine Radyosu döneminde yaptığı çalışmalara değinerek, tecrübelerini gençlerle paylaşmaktan çekinmediğini söyledi.

Kasap, “Murteza Büşra, 1999 ylı öncesinde Priştine’de, Türkçe çıkan Tan Gazetesi ve radyo ile televizyon kurumlarındaki Türkçe programlarında çalışan 100’e yakın Türk gazetecisinden biriydi. Onu özel kılan durum, 30 yıla yakın bir zaman diliminde çocuk yayınlarını hazırlaması ve Türkçe eğitimin yapıldığı Kosova’daki tüm okulları ziyaret ederek, binlerce öğrenci ile röportaj yapmasıydı. Büşra, Türk öğrencilerine mikrofona konuşma kültürüne aşıladı” dedi.

Kosova Türk Gazeteciler Derneği Başkanı İbrahim Arslan da, merhum Murteza Büşra’nın Türkçeye sahip çıkan, Türkçeyi kucaklayan bir gazeteci olduğunu söyledi. Arslan, “esasen Türkçenin konuşulduğu her sofra vardı Murteza Büşra. Murteza Büşra çocuk psikolojisinden çok iyi anlardı. Çocuklar, Büşra’yı gördüklerinde büyük sevinç yaşarlardı. Mürteza Büşra, Kosova yanısıra Makedonya’da da her Türk okuluna gitti çocukların sesi oldu” ifadelerini kullandı.

Eski Priştine Radyosu Türkçe Programlar sorumlusu emekli gazeteci Muhammed Ustaibo uzun yıllar birlikte çalıştığı merhum iş arkadaşını anlatırken duygusal anlar yaşadı. Ustaibo, “seneler senesi arkadaşlık yaptığım, kötü günleri ve iyi günleri paylaştığım bir meslektaşım, bir dostumdu. Renkli bir kişiliği vardı ve herkes tarafından çok sevildi. Murteza Büşra, güzel Türkçemizi öğrencilerimize aşıladı, onların sesi oldu” dedi.

Eski Priştine Radyosu Türkçe programları editörlerinden Nuhi Mazrek ise, merhum Murteza Büşra’nın mesleğini dürüstçe yürüttüğünü, edebiyata ve tarihe büyük tutkusu olan bir aydın olduğunu söyledi.

Kosova Radyosu Türkçe Programlar Sorumlusu Ekram Safçı, anma toplantısında yaptığı konuşmada, “Murteza Büşra, gazetecilik mesleğini dürüstçe yürüttü. Hepimiz onu, dürüst ve mütevazi bir insan olarak tanırdık.

Her zaman hoşgörülü, her zaman iyi niyetli ve her zaman yardımsever kişiliği ağır basmıştır. Onunla çalışan her meslektaşı, mutlaka onun yardımını ve desteğini görmüştür” ifadelerini kullandı.

Gerçek Derneği Başkanı Ömer Agalar da, Murteza Büşra’nın Türklük mücadelesi ile herekese örnek olduğunu belirterek, Dernekteki edebiyet kolunda çok etkin olduğunu ve etkinliğe destek sunduğunu kaydetti.

Eski Priştine Televizyonu Türkçe Programlar Editörü emekli gazeteci Hayrettin Gaş ise,  merhum Murteza Büşra’nın şair kişiliği üzerine konuştu.

Anma toplantısının sonunda merhumun acılı kızı Necla Büşra, Kosova Türk Gazeteciler Derneği, Priştine Radyosu eski çalışanları ve Gerçek Derneği yetkililerine teşekkürlerini iletti.

Necla Büşra, “umarım babamın ismini sonsuza kadar koruyacak ve anısını yaşatmak için elimizden geleni yapacağız” dedi.

/kosovaport/

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

2021’DE KOSOVA’YI 42 BİN KİŞİ TERK ETTİ

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
jojobetCasibom GirişJojobet Giriş YapcasibomMeritking Girişholiganbet girişbaywincasibom güncelcasibom girişdeneme bonusuCASİBOM GÜNCEL