a

KURTİ: ARNAVUTLUK İLE İŞBİRLİĞİ HİÇ BU KADAR YOĞUN OLMAMIŞTI

Kosova Başbakanı  Albin Kurti, Kosova ile Arnavutluk Bakanlar Kurulları’nın ortak toplantısında yaptığı konuşmada, iki hükümet arasındaki önceki ortak toplantılardan elde edilen anlaşmaların sonuçlarını özetledi.

Kurti, iki ülke arasındaki  işbirliğinin  hiç bu kadar geniş ve yoğun olmadığını belirterek, bu ilişkilerin barış zamanında işbirliği, savaş zamanında sahip olduğumuz dayanışma ve işbirliği duygusunu yeniden alevlendirmesi gerektiğini belirtti.

Kosova Başbakanı, bölge genelinde işbirliğinin, ülkelerin siyasi sorunlarının çözülmesiyle sağlandığına işaret ederek, “Avrupa Birliği (AB ) üyeliğimiz bir hedef olmaya devam ediyor” dedi.

Bu toplantının Arnavutluk’taki toplantıdan altı ay sonra yapıldığını hatırlatan Kurti, “Yakında yürürlüğe girmesi beklenenler dışında tüm bu anlaşmalar uygulandı” dedi. .

Ancak daha önce durumun böyle olmadığını, yıllar içinde imzalanan 127 anlaşmadan sadece 75’inin sorunsuz bir şekilde uygulandığını hatırlatan Kurti, yaptığı konuşmada, “Bugün onaylanacak tüm anlaşmalar vatandaşların hayatını kolaylaştırmayı amaçlıyor” ifadelerini kullandı.

Başbakan Kurti, bu toplantıların özelliğinin, sonuçların diliyle konuşulmasından kaynaklandığına dikkat çekti.  Kosova başbakanı Kurti, “Entegrasyon süreçleri hazır ve özellikle AB’de uygulanan süreçlere olmak üzere dünyadaki en iyi uygulamalara dayanıyor.” dedi.

Toplantıda konuşan arnavutluk Başbakanı Edi Rama da, çalışmaya  başladığıklarıundan  beri bazı önemli rakamları açakladı:  ” 2017’de 160 milyon avroluk ticaret ciromuz varken, 2021’de 433 milyon Euro oldu. Bugün Arnavutluk’ta  bin 245 Kosovalının  işletmesi var”

Birçok ortak girişimin bulunduğunu belirten Rama, Kosova’nın Arnavutluk’taki yatırımlarının 2017’de 9 milyon, 2021’de ise 139 milyon olduğunu söyledi. Rama’ya  göre, bu rakam önemlidir ve artan yatırım fırsatları açıktır.

 

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

RAMA’YA  DEVLET TÖRENİ

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibom girişcasibomcasibom girişJOJOBETcasibom girişbahsegelcasibomcasibom girişcasibomcasibom giriş