Batı Balkan ülkelerinden bakan, bakan yardımcıları ile kalkınma ve sanayi alanındaki uzmanları biraraya getiren Uluslararası Bölgesel Kalkınma Konferansı başladı.
Başkent Priştine’de, “Batı Balkanlarda bölgesel kalkınmanın zorlukları ve perspektifleri” başlığıyla bu yıl ilki gerçekleştirilen konferansa, başta Kosova olmak üzere, Türkiye, Kuzey Makedonya, Karadağ, Bosna Hersek, Bulgaristan ve Arnavutluk’tan üst düzey katılmıcılar yer aldı.
Kosova Bölgesel Kalkınma Bakanlığı evsahipliğinde ve Başbakan Albin Kurti’nin de katılımıyla düzenlenen konferans açılış konuşmalarıyla başladı.
Bölgesel Kalkınma Bakanı Fikrim Damka, konferansın açılışında yaptığı konuşmada, “Bölgesel Kalkınma Bakanlığı, bölgesel kalkınma alanındaki bilgi, politika, mevzuat, deneyim ve uygulamaların paylaşımı yoluyla, Batı Balkan ülkeleri, AB ülkeleri ve diğer ülkelerle işbirliği iletişimini artırmayı amaçlamaktadır. Temel zorlukları görmeyi, ortak çabaları koordine etmeyi, ülkelerin sosyo-ekonomik nabzını artırmayı amaçlıyoruz. Bölgesel Kalkınma Bakanlığı, Kosova’da dengeli bölgesel kalkınma ile stratejik planını hazırlamayı ve etkili politikalar yayınlamayı başarmıştır. Kosova Cumhuriyeti’ndeki kalkınma bölümü arasındaki sosyo-ekonomik farkı azaltmayı amaçlayan 2020-2030 dönemi için bölgesel kalkınma stratejisi onaylanmıştır” dedi.
Başbakan Albin Kurti de yaptığı konuşmada, bölgesel politikaların ekonomik engelleri kaldırması gerektiğine vurgu yaparak, “bölgesel kalkınma politikaları ülkenin sosyo-ekonomik kalkınmasına katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Bölgesel politikalar, ekonomik, sosyal ve bölgesel engelleri ortadan kaldırmalıdır. Bu şekilde bölgeler ekonomiyi geliştirmek ve yeni işler yaratmak için daha rekabetçi hale gelebilir. Küreselleşmenin ekonomik kalkınmaya büyük bir destek verdiği doğrudur, ancak aynı zamanda birçok şehri ve banliyö bölgesini daha iyi çalışma ve yaşam koşulları arayışı içinde bırakarak eşitsizliği artırdı. Dolayısıyla, dengeli bir kalkınma için oluşturulan bölgesel kalkınma stratejileri ile hükümet tarafından bir müdahale gereklidir. Ancak bu şekilde belli bir yaşan standardı yaratılabilir” ifadelerine yer verdi.
Konferansa katılan Türkiye Cumhuriyeti Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Çetin Ali Dönmez ise açılışta yaptığı konuşmada, Cumhuriyeti Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı çerçevesinde bölgesel kalkınma ajansları üzerinden yapılan çalışmalar hakkında katılımcılara bilgi sundu. Dönmez, Kosova’nın istikrarı, kalkınması ve AB entegrasyon sürecindeki ilerleyişinin Türkiye açısından büyük önem taşıdığını ifade etti. Dönmez ayrıca, Kosova ile Türkiye arasında her alandı işbirliğinin mevcut olduğunu ve Kosova’yı bölgesel kalkınma alanında da desteklemeyi sürdüreceklerini ifade etti. Dönmez, Kosova ile ticaret hacmini artırmayı amaçladıklarını ve iki ülke arasında varolan Serbest Ticaret Anlaşması’nın bu süreçte önemli rol oynadığını belirterek, Türkiye’nin Kosova’da 380 milyon Dolar yatırımı olduğunu ve Almanya ile İsviçre’nin ardından üçüncü büyük yatırımcı konumunda olduklarına dikkat çekti.
Konferansta ayrıca, Avrupa Birliği Kosova Ofisi Başkanı Tomáš Szunyog, Kuzey Makedonya Yerel Yönetimler Bakanı Goran Milevski, Bulgaristan Bölgesel Kalkınma Bakan Grozdan Karadjov ve Bosna Hersek Federasyonu Kalkınma Bakanı Amir Zukiç de birer konuşma yaptılar.
Konferans, farklı ülkelerden katılımcıların yer aldığı panellerle devam etti.
Uluslararası Bölgesel Kalkınma Konferansı, yarın dengeli bölgesel kalkınma üzerine paneller ve Bölgesel Kalkınma Bakanı Fikrim Damka’nın kapanış konuşması ile sona erecek.
/Kosovaport/
KOSOVA’DA YARIN YAS GÜNÜ İLAN EDİLDİ
ARNAVUTLUK’TA AKRAN ŞİDDETİ PROTESTOSU
BALKANLAR’IN GELECEĞİ TİCARETLE ŞEKİLLENECEK
İSTANBUL EĞİTİM ZİRVESİ 2024 DÜZENLENİYOR
ÜSKÜP’TEKİ FESTİVALDE TÜRK ÇAYI TANITILDI