a
b
b

YTHP’DEN “KAMUDA TEMSİLİYET HAKKIMIZ” AÇIKLAMASI

Prizren merkezli Yenilikçi Türk Hareket Partisi (YTHP) Kosovalı Türklerin kamuda temsil edilmesine ilişkin açıklamasında, bu konuda yaşanan mağduriyetler hakkında kamuoyunun dikkitani çekti.

YTHP Genel başkanı Ertan Simitçi, sosyal medya hesabı üzerinde şu yazıyı paylaştı:

“Kosova Türk toplumu için büyük önem taşıyan “Kamuda Temsiliyet Hakkı” üzerine yaşanan bazı mağduriyetleri gündeme getirmek ve kamuoyunun dikkati çekmek siyasi sorumluluğumuzun bir görevi olduğunu düşünmekteyiz.

  1. Konu: 2020 yılında Hoti Hükümeti döneminde çoğunlukta olmayan toplulukların yaşam şartlarının iyileştirilmesi amacı ile STK’lara (derneklere) yardım desteği yapılmıştı.

Liste iki yıldır kamuoyuyla paylaşılmamıştı. Şeffaflık ilkesine dayanarak YTHP’nin yazılı itirazları sonucunda, bu liste 15.02.2022 tarihinde yayınlandı.

Listeyi inceledik. Listede 64 Derneğe toplamda “bir milyon yüz doksan beş bin avro (1.195.000€) yardım yapılmış. 64 dernekten, sadece 1 Türk Derneğinin hak kazandığını tespit edebildik.

Yanlış okumadınız: sadece 1.

Cevaplanması gereken sorular:

  1. a) Bu yardım paketinden diğer derneklerin bilgisi var mıydı?
  2. b) Sadece 1 Türk Derneğinin hak kazanması, nasıl açıklanabilir?
  3. c) Toplam 1.195.000€’luk bütçenin tüm topluluklara adil ve hakkaniyetli şekilde tahsis edilmemesi nasıl açıklanabilir?

ç) Başvuru kriterleri nelerdi?

  1. d) Değerlendirme komisyonunda Türk temsilci olmalı mıydı?

Kaynak: https://kryeministri.rks-gov.net/…/02/Lista-finale-OJQ.pdf

  1. Konu:

Yine 2020 yılında Hoti Hükümeti döneminde Ekonomi Kalkınma Paketi’nin ‘topluluklar programı’ kapsamında pandemiden etkilenen çoğunlukta olmayan vatandaşların ticari işletmelerine yardım desteği yapılmıştı.

Bu liste iki yıl sonra 15.02.2022 tarihinde yayınlandı.

Listeye göre 199 işletme maddi yardıma hak kazanmış.

Cevaplanması gereken sorular:

  1. a) Hak kazanan Türk işletmeciler kimlerdir/hangileridir?
  2. b) Kriterler neye göre belirlendi?
  3. c) Değerlendirme komisyonunda Türk temsilci var mıydı?

Kaynak: https://kryeministri.rks-gov.net/…/02/Bizneset-e-vogla.pdf

  1. Konu:

2022 yılının Ocak ayında Başbakanlık Topluluklar Ofisi tarafından ‘kamu kurumlarında stajyer alım programı’ konusunda bir duyuru yapıldı. Amaç çoğunlukta olmayan gençlerin başta dil eğitimi, iş tecrübesi ve mesleklerini kamusal alanda geliştirmek. Stajyerler makul bir ücret (180€ civarında) alarak, kamu kurumlarında staj yapma fırsatı tanınacaktı.

Hak kazananların listesi 15.03.2022 tarihinde açıklandı. 100 kişilik listede biz ancak 3 Türk ismini tespit edebildik.

Cevaplanması gereken sorular:

  1. a) Yazılı sınav ve mülakat doğrudan Türkçe dilinde yapılmış olsaydı, sonuç değişir miydi?
  2. b) Bu sürecin tüm topluluklara adil ve hakkaniyetli olması gerekmez miydi? Çünkü başvurularda Türklerin de olduğu bilgisine sahibiz.
  3. c) Değerlendirme komisyonunda Türk temsilci var mıyd?

Kaynak: https://kryeministri.rks-gov.net/…/Lista-e…

Sonuç olarak, son bir ay içerisinde kamuda temsiliyet hakkı üzerine gündeme getirdiğimiz konular, gerçekten de Kosova Türk toplumu için önemli konulardır. Çünkü her geçen gün kamuda temsiliyetimiz yara almaktadır.

Biz YTHP olarak, siyasi sorumluluğumuzun bilinci ile hareket ederek, kamuda temsiliyet hakkımızın var olması için çalışmalarımıza devam edeceğiz. Çünkü kamuda temsiliyet hakkı, bizler için çok önemlidir.

Not: Stajyer alım süreci ile ilgili kapsamlı bir araştırma yapıldıktan sonra Başbakan sayın Albin Kurti ve diğer ilgili kişilere gerekli şikayetlerimizi ve ek taleplerimizi ileteceğiz. Türk toplumuna yeniden kontenjan açılması için yazılı taleplerimizi bir an önce yapacağız.”

1 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

PRİZREN’DE ÇANAKKALE ZAFERİ HAKKINDA SOHBET PROGRAMI DÜZENLENDİ

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomcasibomjojobet girişHOLİGANBETjojobetCasibomCasibom Girişcasibomjojobet girişCasibomholiganbet girişcasibom girişCasibomjojobetcasibomcasibomcasibom giriş