a

ERDOĞAN VE OSMANİ’DEN ÖNEMLİ MESAJLAR

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’ye ziyarette bulunan Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından anlaşmaların imza töreni sonrasında, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Kosova Cumhurbaşkanı Osmani, kameralar karşısına geçti.

Cumhurbaşkanı Osmani’yi misafir etmekten büyük memnuniyet duyduğunu belirten Erdoğan şu ifadere yer verdi:

“Türkiye-Kosova arasındaki süreci değerlendirme imkanımız oldu. Balkanlar ve Ukrayna başta olmak üzere bölgemizde yaşanan gelişmelerle ilgili fikir alışverişinde bulunduk. Balkanlar ve Ukrayna başta olmak üzere bölgemizde yaşanan gelişmelerle ilgili fikir alışverişinde bulunduk. Firmalarımız enerji sektörü başta olmak üzere birçok alanda Kosova’daki yatırımlarını artırmaya hazırdır. Ticaret hacmimiz salgına rağmen geçen yıl 600 milyon dolar seviyesine ulaşmıştır. Kosova’da faaliyet gösteren TİKA 700’e yakın projeyi gerçekleştirdi. Türk firmaları da yatırım yaptı. Enerji sektörü başta olmak üzere firmalarımız yatırımları arttırmaya hazırdır.Türkiye, Kosova’nın tüm komşuları ile iyi ilişkiler geliştirmesini istemektedir. Bölgesel barış ve istikrar için elimizden gelen gayreti göstermeye hazır olduğumuzu bir kez daha vurgulamak istiyorum. Kosova’da FETÖ’yle mücadele: Demokrasimize kasteden, 251 vatandaşımızı alçakça şehit eden terör örgütünün varlığının sonlandırılması büyük önem arz ediyor.NATO üyesi olarak Kosova’yı tanıma noktasında adımlarımızı atarız, NATO’nun bir üyesi olarak da Kosova’yı tanırız. Biz NATO’da da genişlemenin faydalı olacağını bugüne kadar hep savunduk, bugün de savunuyoruz. Bu adımları atarken bunu dünya barışı için istiyoruz.”

“KOSOVA’NIN NATO’YA GİRME ZAMANI GELMİŞTİR”

Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani, ” Ukrayna’da olayları gördüğümüzde doğal olarak düşünüyoruz ki Kosova’nın NATO’ya girme zamanı gelmiştir.” dedi.

Cumhurbaşkanı Osmani, Türkiye ile olan ilişkilerinin şimdiye kadar çok iyi olduğunu, bundan sonra da iyi olması için çaba gösterdiklerini söyledi.

Türkiye halkına ve kurumlarına Kosova’ya verdikleri destek için teşekkür eden Osmani, “Hem aramızdaki ilişkiler seviyesinde desteklerinizi gördük hem de uluslararası arenada desteklerinizi gördük. Aramızdaki ilişkileri daha çok ekonomik ve insani konularda da daha fazla geliştireceğiz. Kosova’nın sesi çıkmadı uluslararası arenada, Türkiye bize bu konuda yardımcı olmuştur özellikle Sayın Erdoğan’ın bizzat vermiş olduğu desteği bugün tekrar hatırlattık.” dedi.

Osmani, “Türkiye’nin aramızdaki ilişkileri daha ileriye, daha stratejik bir seviyeye getirme çabalarını görüyoruz.” diyerek halkı ve hükümeti adına Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür etti.

Kosova’yı ilk tanıyan devletlerden birinin Türkiye olduğunu hatırlatan Osmani, Türkiye’nin her zaman yanlarında olduğunu, iletişim kapılarını açtığını ve dünyanın farklı ülkelerinin Kosova’yı tanıması için çok çalıştığını belirterek, “Biz hala bu konuda Türkiye ile çalışmaktayız. Ukrayna’da olayları gördüğümüzde doğal olarak düşünüyoruz ki Kosova’nın NATO’ya girme zamanı gelmiştir. NATO’da Türkiye’nin rolü çok önemlidir, dolayısıyla Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür etmek istiyorum, bu konuda da vermiş olduğu destek için.” diye konuştu. Osmani, müttefiklerinin asla kendilerini yalnız bırakmadığını dile getirerek, şunları kaydetti:

“Özellikle en önemli müttefikimiz Türkiye Cumhuriyeti hiçbir zaman bize sırtını dönmemiştir. Kosova’nın devleti adına, Kosovalı vatandaşlar adına sürekli vermiş olduğunuz destekten dolayı çok teşekkür etmek istiyorum. Şuna tamamen inanıyorum ki, aramızdaki iş birliğini daha fazla derinleştireceğiz.”

“RUSYA’NIN AMACI SADECE UKRAYNA’YA YÖNELİK DEĞİL”

NATO konusunda Türkiye’nin bir şeyler yapabileceğini düşünüyoruz. Türkiye’nin katkısıyla istikrarı bütün Balkanlar’da görebileceğiz. Türkiye’de yaşayan Arnavutlar ve Kosova’da yaşayan Türkler, aramızdaki güzel ilişkilerin en önemli köprüsünü teşkil etmektedir.

Kosova Ukrayna’nın egemenliğini ve halkını tam olarak desteklemektedir. Sayın Erdoğan’ın Ukrayna halkına vermiş olduğu desteği de takdir ediyoruz. Sayın Erdoğan’la yaptığımız görüşmelerde, Rusya’nın amaçları bellidir. Sadece Ukrayna’ya yönelik değildir. Balkanlar’da istikrarsızlık yaratmak da bu konuya dahil edilebilir. Sırbistan’a destek vermektedir. İstikrarsızlık içinde olan Balkanlar tüm ülkeler için sorun teşkil edecektir. Balkan ülkelerin barışına dokunulmasına izin vermememiz gerekiyor.

“SIRBİSTAN’IN OLUMSUZ YAKLAŞIMIYLA KARŞI KARŞIYAYIZ”

Kosova gibi Bosna gibi ülkelerin egemenliğine izin verilmesi gerekiyor. Biz bu konuda çok kararlı şekilde hareket etmemiz gerekiyor. Ukrayna’dan gelen acı görüntüler bize demokratik ülkeler arasındaki halkların birbirine daha çok yakınlaşması gerektiğini hatırlatmaktadır. Eminim ki demokrasi tekrar zaferini bulacaktır. Halklar arasındaki eşitlik önem teşkil etmektedir. Bölgemizin ülkelerinin hepsinin NATO ve AB’ye üye olması çok önemlidir. Türkiye bu konuda bize yardımcı olmuştur. Türkiye gibi ülkelerin desteğini NATO üyeliği konusunda bekliyoruz.

Sırbistan’la olan diyalogda Kosova sürekli olumlu yaklaşmıştır. O diyalog sadece Kosova’nın tanınmasıyla devam edebileektir. Ancak bu şekilde bölgede barış ve istikrar sağlanacaktır. Kosova hala Sırbistan’ın olumsuz yaklaşımıyla karşı karşıyadır. Sürekli istikarsızlık yaratma çabaları sözkonusudur. Bunun için tüm partnerlerimizle çalışıyoruz. Özellikle en önemli müttefiğimiz Türkiye Cumhuriyeti bize hiçbir zaman sırtını dönmemiştir.

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

TÜRKİYE İLE KOSOVA ARASINDA 3 ANLAŞMA İMZALANDI

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJOJOBETbahsegelcasibom girişjojobet giriş