Avrupa Birliği’nin (AB) Schengen ülkelerini kapsayan alana vizesiz giremeyen Avrupa’nın tek ülkesi Kosova.
Kosova’ya vize muafiyeti verilmesi görüşmelerinin başlamasından 10 yıl geçti. Geçen gün, Kosova vatandaşlarının Avrupa ülkelerine vizesiz seyahat etmesine izin verilmesi için başlatılan müzakere ve kriterlerin karşılanması sürecinin üzerinden 10 yıl geçti.
Kosova toplam 95 kriterden tümünü yerine getirmesine rağmen, vize uygulaması kararının kaldırılmasından muaf tutulmadı.
Vize müzakerelerinin 10’uncu yıldönümünde, Kosova vatandaşlarının AB’ye serbest dolaşımını sağlayacak karar Avrupa’dan henüz çıkmadı.
Kosova’nın vize talihsizliği devam ediyor.
Yaşlı kıtanın, en genç nüfusune sahip Kosova’yı, kriterleri yerine getirmesine rağmen tecrit etmesi talihsiz bir durum olsa gerek. Ancak, AB, Kosova’yı izole etmeyi sürdürüyor. Vize muafiyeti Kosova’nın hakkı. Ama bu haktan yararlanılmasına engel olan ülkeler var.
Fransa ve Holanda, Kosova’ya Avrupa kapılarının açılmasına en büyük engel.
AB diplomatik kaynakları, vize konusunda Kosova’nın, Fransa’nın adeta tutsağı olduğunu değerlendirmekteler. Bu yüzden de Kosova’ya bu kaynaklardan gelen tavsiyeler, Fransa ile daha fazla çalışması.
Fransa’nın, Kosova’ya vize uygulamasının kaldırılmaması için savunduğu görüşü Kosova’nın vize muafiyeti için belirlenen 95 kriterden tamamını etkili bir şekilde karşılamadığı yönünde. Yolsuzlukla mücadelede Kosova’nın daka etkin ve somut adımlar atması talep ediliyor Fransa tarafından. Bu bilinen bir bahane, bilinmiyenler ise çok daha fazla.
Sözgelimi, vize muafiyetinden sonra muhtemelen Kosova’nın boşalacağı korkusu var. Anlaşılır bir korku. İşsizlik yüzünden Kosovalı gençleri gözü, uzun yıllardır Batı’ya dönük. Geleceklerini Kosova’da değil, batılı ülkelerde görüyor. Haksız da değiller. Gençler, daha iyi bir hayatın peşinde, geleceklerini sağlama almak istiyor. Hak vermemek elde değil. Kızmamak lazım.
Fransa AB dönem başkanlığının 6 aylık döneminin, resmi Paris’in Kosova’nın Brüksel tarafından belirlenen koşulları henüz tam olarak yerine getirmediğini beyan etmeye devam etmesi nedeniyle, AB Konseyi’nde vize muafiyeti konusunda herhangi bir değişiklik getirmesi beklenmiyor.
Kosova, vize engelini bir türlü aşamadı, aştırmadılar.
Bazı AB üyesi ülkelerin Kosova’ya verilen vize muafiyeti vaadinin yerine getirilmesi için yeni arayışlara girmesine rağmen, Fransa engelenin aşılamadığı gözleniyor.
AB’nin vize muafiyeti konusunda harekete geçmemesi, Kosovalılarda hayal kırıklığı yarattı. Kosovalılar, Avrupa yanlısı olmasına rağmen, Avrupa’ya olan güveni her geçen gün daha da azılıyor.
Kosova vatandaşlarına Schengen bölgesine vizesiz seyahat hakkının tanınması gerçeği, Kosovalıların canını acıtıyor. AB ise vaatlerini yerine getirmekte zorlanıyor.
İçinde bulunduğumuz 2022 yılında da eğer bir mucize olmazsa vize muafiyeti konusunda önemli bir gelişme olmasının beklenmediği, Kosova vatandaşlarının da sabrının tükenmeye başladığını söylemek gerekir.
AB sözlerini tutmazsa bir daha nasıl güvenilir. Kriterlerin karşılanmasına rağmen, vize muafiyetinden yoksun kalan Kosovalılar ne kadar daha izolasyonda tutulabilir? Bu, AB tarafından Kosova’ya yapılan büyük bir haksızlık değil mi?
Hani AB prensipiyeldir, dürüsttür, şeffaftır, sözü sözdür, hukuka saygılı, etik sahibidir?
Ercan Kasap
31.01.2022
YAPILSAYDI…
TİKA’DAN BOSNA HERSEK’TEKİ SAĞLIK SİSTEMİNE DESTEK
TÜRKİYE DIŞİŞLERİ BAKANI HAKAN FİDAN YUNANİSTAN’DA
SOFYA’DA ULUSLARARASI ETNOGRAFİK FİLM FESTİVALİ DÜZENLENECEK
BATI BALKAN ÜLKELERİ BU YIL TURİSTLERİN UĞRAK YERİ OLDU