a

OSMANİ VE MİLANOVİÇ’İN ORTAK BASIN TOPLANTISI

Cumhurbaşkanlığı Ofisi’nde yapılan görüşmrnin ardından Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani ile konuk Hırvatistan Cumhurbaşkanı Zoran milanoviç ortak basin toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Osmani,  Berlin Süreci’nin bölgesel işbirliği açısından Kosova için kilit önem taşımaya devam ettiğini belirterek,  Açık Balkan girişiminin  kapsayıcılık ve eşitlik ilkesini ihlal ettiğini söyledi.

“Mini Shengen olarak adlandırılan ve Novi Sad’da başlayan bu girişim, aslında Batı Balkanlar’ın tüm ülkelerini kapsamadığı için kapsayıcılık ve eşit muamele ilkesi olmak üzere iki ilkeyi ihlal etti. Almanya’nın başını çektiği ve ülkelerimizi Avrupa Birliği’ne (AB) doğru itmeyi amaçlayan Berlin Süreci çerçevesinde bölgesel işbirliğinin devam etmesi konusunda ısrar ediyoruz.” Ifadelerini kullanan Osmani, Kosova’nın  tek alternatifinin , içerik  ve eşitlik ilkesinin geçerliliğini koruduğu  Berlin Süreci olduğunu belirtti.

Osmani,  Sırbistan’ın  “Açık Balkan” girişimine öncülük ettiği ve Kosova’yı tanımadığı sürece Vuçiç’in iyi niyetli olmasının beklenemeyeceğini söyledi.

MİLANOVİÇ: KOSOVA’NIN TANINMASINA DESTEĞİMİZ DEVAM EDECEK

Ortak basin toplantısında konuşan Hırvatistan  Cumhurbaşkanı Zoran Milanoviç, Kosova’nın  tanınması desteğini teyit ederek, Kosova’nın çoğu Balkan ülkesi gibi istikrarlı ve barışçıl bir devlet olduğunu söyledi. “Hırvatistan’ın Avrupa Birliği’ne üye bir ülke olduğunu göz önünde bulundurarak, bizleri doğrudan etkilemediği için yüzeysel yorum yapacağım. Cumhurbaşkanı Osmani’nin dediği gibi bütün devletlere aynı muamele yapılmalı” şeklinde konuşan milanoviç, aksi takdirde   nedenlerinin  ne olduğunun  sorulması gerektiğini söyledi.

Açık Balkan” girişimine de değinen Milanoviç, bu girişimin  Kosova’yı eşit olarak kapsamaması durumunda bu girişimin   alakasız olduğunu belirtebileceklerini kaydetti.

“ Kosova dışlanmamalı, bu olamaz. Sebepler konusunda net olmalıyız” ifadelerini kullanan Hırvat Devlet Başkanı Milanoviç,  Kosova’nın tanınması için güçlü desteğe devam edileceğini vurgulayarak, tanımayı   yapmayan ülkeleri anlamadığını,  hatta Sırbistan’ın Kosova’yı olabildiğince hızlı kabul etmesi gerektiğine işaret etti.

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

ARNAVUTLUK’TA 2 KİŞİDE OMİCRON VARYANTI TESPİT EDİLDİ

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJOJOBETbahsegel