Kosova Cumhurbaşkanlığı tarafından geçenlerde Sivil Toplum Kuruluşları (STK) ve gerçek kişilere yönelik yaklaşık 200 bin Euro tutarında ödenek ayrıldı.
Cumhurbaşkanlığı, bu tutarı, STK’ların çalışmalarını düzenli sürdürebilmeleri ve hazırladıkları projeleri gerçekleştirmeleri için sağladı.
Ayrılan fondan yararlanılması için bu yılın Eylül ayında resmi dil olduğu itibarıyla yalnızca Arnavutça, Arnavut medyası ve Cumhurbaşkanlığı resmi internet sitesinde duyuru yayımlamış. Cumhurbaşkanlığının sağladığı fondan yararlanan STK ve gerçek kişilerin listesi geçen gün yayınlandı.
En düşük bin Euro’dan, en yüksek 28 bin Euro arasında değişen desteği 51 STK ve gerçek kişi kazandı. Kazanan STK ve gerçek kişiler arasında tek bir Türk STK’sı yada gerçek kişi yok.
2021 yılında Kosova Cumhurbaşkanlığı tarafından tahsis edilen desteklerden, Arnavut, Boşnak, Goralı, Roman, Mısırlı ve Aşkali olmak üzere toplam 51 STK ve gerçek kişi yararlandı. Bir tek Türk STK’ları yararlanamadı. Dolayısıyla Kosova’da yaşayan çoğunluk Arnavut ve azınlıktaki topluluk STK’ları fon yardımıyla faaliyetlerine devam edecek, sadece Türk STK’ları bu fonun faydalarını göremeyecek.
Kosova’da 80’in üzerinde Türk STK’sı var. Eğitim, kültür, sanat, bilim, araştırma , medya , sosyal yardım gibi alanlarda önemli rol üstlenen bu STK’lar, Cumhurbaşkanlığı tarafından tahsis edilen 200 bin Euro’dan 1 Sent bile maalesef yararlanamadı.
Nedenleri çok basit.
-Cumhurbaşkanlığı Ofisinin, STK’lara yönelik mali destekle ilgili duyuruyu yalnızca Arnavutça yayımlaması, duyurunun Türkçe medyalarda yayınlanmasını gerek duymaması…
-Duyuru hakkında Cumhurbaşkanlığı nezdinde Topluluklar Danışma Konseyi’ndeki (TDK) Türk temsilcilerine bilgi verilmemesi…
– TDK’nın Türk olan genel sekreterinin duyuru konusunda haberdar edilmemesi…
TDK’nın son toplantısında skandal olarak nitelendirilebilecek bu uygulama konusunda konuşan TDK’daki Türk üyeler, Türk STK’ların fondan yararlanmaktan mahrum kalmasına neden olan Türkçe duyurunun yapılmadığı sorusuna, Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani’nin, “resmi dil olan Arnavutça duyuruyu yayımladık, Türk STK’ları neden okumamış” şeklinde yanıt vermesi, şaşırtıcı doğrusu.
Çünkü, Cumhurbaşkanı Osmani’nin aynı toplantıda, “toplulukların haklarının geliştirilmesi ve korunması ortak hedefler olmalıdır. Sizi toplulukların çıkarlarını korumak için devlet kurumlarıyla işbirliği yapmaya davet ediyorum. Toplulukların haklarını desteklemek ortak hedefimizdir. Azınlıktaki toplulukların sorunlarını çözmek için çalışacağız ve özellikle ülkedeki kadınların güçlendirilmesi başta olmak üzere marjinal gruplar için çalışacağız.” sözlerini sarfetmesinin ardından, Türk STK’lara yönelik duyuru ile ilgili kayıtsız kalmasına anlam vermek oldukça zor.
Bu cevaptan anlaşıldığı üzere cumhurbaşkanının, Türk STK’larının fondan yararlanması ya da yararlanmamasının umrunda olmadığı anlaşıldı.
Doğum yeri Mitroviça’daki STK’ları önemsemesi nedeniyle Arnavut medyası tarafından eleştirilen cumhurbaşkanının, Türk STK’ları konusunda duyarsız davranması hem üzücü hem düşündürücü.
Türk STK’larının da katılımını sağlamak için Türkçe medyalarda duyurunun Türkçe yayımlanması, yasalara aykırı olmadığına göre, neden böyle bir karar alınmadı?
Türk STK’larını yok saymak, Türk topluğunun demokrasi kuralları içinde gelişmesine katkıda bulunan çok önemli bir unsuru yok saymak demektir.
Türk topluğunun önemli bir parçası olan STK’lar günümüzde, pandemi nedeniyle faaliyetlerini aksatacak şekilde de bir çok sıkıntıyla karşılaşmakta , ilk sırada da maddi imkansızlıklarla boğuşmakta. Devlet tarafından sağlanan bu desteğe erişememesi belki de bir çok projenin hayata geçirilmesine engel oldu.
Özellikle Kosova’da Türklerin resmi varlığının 70’inci yılının kutlandığı bu dönemde, devletin sağladığı sübvansiyon ile bir çok STK, bu yıldönümü farklı etkinkliklerle kutlayacaktı, ancak olmadı.
Üstelik maddi sıkıntılar bir çok Türk STK’sını tabela STK’sı konumuna düşürdü.
Çağdaş devletlerde toplumları yönlendiren, toplumları harekete geçiren temel etmen olarak görülen STK’ların, Kosova’da Türk topluluğunun sağlıklı temeller üzerinde her alanda ilerlemesini temin eden unsur olduğu unutulmamalı.
Güçsüz finansal yapıya sahip Türk STK’ları teşvike ihtiyaç duymaktalar, azınlık topluluklarının hak ve özgürlüklerinin korunması adına devletten zaman zaman mali destek görmeleri gerekmektedir.
Bu nedenle devlet organlarındaki Türk temsilciler, gözden kaçan duyurular konusunda Türkçe medyalar aracılığıyla gerektiğinde Türk STK’larına bilgi vermeleri zahmetinde bulunmalı, Türk STK’larına daha fazla yardım yapılmasını teşvik etmeli, Arnavutça proje hazırlamakta büyük güçlük çeken Türk STK’larına yardım etmeli, basit bir deyişle STK’lara sahip çıkmalılar ki, STK’lar toplumda üstlendikleri sorumluluklarını yerine getirebilsin.
Türk STK’larına haksızlık yapılmasına izin vermeyelim.
Ercan Kasap
14.12.2021
70. YIL…
BALKANLAR’DA TÜRKÇE ÖĞRETİMİ VE TÜRKOLOJİ SEMPOZYUMU SARAYBOSNA’DA BAŞLADI
TÜRKLER EN ÇOK BU MİLLETE BENZİYORMUŞ!
MODERN ZAMANLARIN KARMAŞASI ARASINDA KAYBOLAN KOCA MEHMET BEY CAMİİ
ANITKABİR VE DOLMABAHÇE’DE HÜZÜN: 7’DEN 70’E HERKES ATA’SINA KOŞTU