a
b
b

YUNUS EMRE, TİRAN’DA ANILDI

Tiran Yunus Emre Enstitüsü, Türkiye Maarif Vakfı-New York Tiran Üniversitesi Balkan Araştırmaları Merkezi’nin ortaklaşa düzenledikleri panel, Tiran’da üniversitenin toplantı salonunda yapıldı.

Panele Arnavutluk’taki Türkiye kurum ve kuruluş temsilcileriyle, Arnavutluk,Kosova ve Kuzey Makedonya’dan bilim insanları, araştırmacı,şair ve yazar katıldı. Tiran kültür ve sanat çevrelerinde yankı uyandıran toplantıyı salonu dolduran kalabalık bir katılımcı da ilgiyle izledi.Toplantıda yapılan konuşmaların Arnavutça ve Türkçe çevirileri salona yansıtılan ekran aracılığıyla katılımcılara sunuldu.

Balkan Araştırmaları Merkezi müdürü Lindita Xhanari Latifi’ nin yönettiği panelin ilk konuşmasını T.C Tiran büyükelçisi sayın Murat Ahmet Yörük yaptı.Yunus’un kişiliği ve insanlığa sunduğu mesajın üzerinde ayrıntılarıyla durarak, Avrupa’ da rönesansla başlayan hümanizm düşüncesinin temellerini Yunus Emre’ nin 8 asır önceden Anadolu’da attığının altını çizerek Yunus Emre hümanizminin evrensel değerleri üzerinde örnekleriyle durarak bunun günümüz dünyasında ki anlam ve önemini vurguladı.

Yunus Emre Enstitüsü müdürü sayın Ömer Demirbaş yaptığı konuşmada, toplantıyı düzenleme amaçları üzerinde bilgiler vererek konuşmasını Yunus Emre’nin insalığın gönlüne seslenen bir “Gönül doktoru” olduğu tanımlamasıyla bitirdi.

Türkiye Maarif Vakfı Arnavutluk müdürü Mesut Özbaysar da, Yunus’un insanlığın ortak bir değeri olduğunu ve dünya durdukça yaşayacağını belirtti.

Tiran New York Ünv.rektörü Nertila Gjini, düzenlenen etkinliği, kültürler arasında köprüler kurmayı amaçlayan, bilimsel bir çalışma örneği olarak nitelendirdi.

Kuzey Makedonya Kültür Bakanlığı müsteşarı, sanat tarihçisi, Osmanlı eserleri ve kültürü uzmanı Behüciddin Şehapi, Yunus Emre’nin Makedonya’da geçmişten, günümüze kadar yaşatıldığını, pek çok din aliminin Yunus’un kardeşliğe ve barışa yaptığı çağrıyı anlatımlarında işlediğini vurguladı.

Toplantıyı yöneten Prof.Asos.Dr.Lindita Latifi’de yaptığı konuşmada, Yunus Emre’nin kardeşlik ve barış mesajlarının UNESCO’ nun kararında etkili olduğunu ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da, 2021 yılını “Yunus Emre’yi anma ve Türkçe yılı” olarak ilan ettiğinin anlam ve önemine dikkati çekerek, Arnavut kültür insanları ve aydınları üzerinde Yunus’un etkisini de örneklerle dile getirdi.

Toplantıya Kosova’dan katılan Prizrenli şair, ressam, gazeteci Zeynel Beksaç, Yunus’un kendi yaşamı ve sanatına yaptığı etkiden ayrıntılarıyla sözederek,Yunus’a adadığı şiirlerle bezediği duygu yüklü konuşmasında “Dilim Yunus, usum Yunus” diyerek sözlerini şöyle tamamladı;

“Yunus’u okumak, bir bakıma evrensel barışın duraklarına demir atmak demektir. Yunus’u anlamak; kardeşliğe, huzura, dostluğa, hoşgörüye dümen kırmaktır…Yunus bir deryadır..”

Toplantı katılımcıların fotoğraf çekimiyle sona erdi.

/A.Serbest/

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

ESNAF DERNEĞİNDEN MATTO’YA ZİYARET

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
jojobetCasibom GirişJojobet Giriş YapcasibomMeritking Girişholiganbet girişbaywincasibom güncelcasibom girişdeneme bonusuCASİBOM GÜNCEL