Kosovalı Müslümanlar kar kış demeden Cuma namazını kılmak için camilerde yer bulamayınca, cami avlularında kılmak zorunda kalıyor. Osmanlı’dan kalma Priştine ve Kosova’nın en büyük ve en eski camilerinden Fatih Sultan Mehmet camisinin avlusu bu Cuma gününde de tıklımdı. Türk İşbirliği ve Kalkınma Ajansı (TİKA) tarafından 1,5 yıl önce restore edilen ve Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından açılışı yapılan caminin avlusunda Kosovalı müminler kar üzerinde namazlarını kılıyor. Dışarıda hava sıcaklığı eksi 20 derece. Huşu halinde namaz kılan 7’den 77’ye kadar Kosovalı müslimanı , karlı ve soğuk hava, dini vecibelerini yerine getirmekte engelemiyor. Seccadelerini kar üzerine seren müminler, aşırı soğun kemiklerine bile işlemesine rağmen, namazlarını huzur içinde şükrederek kılıyor.
Bu durumdan da şikayetçi değiller. Şikayet ettikleri mesele, bu durumun yıllardır sürmesi.Özgürlüğüne 13 yıl, bağımsızlığına da 4 yıl önce kavuşan dünyanın en genç ülkelerinden Kosova’da cami sayısının yetersizliği yüzünden yaz kış demeden zorlu şartların düzelmemesi, Kosovalı müslümanları rahatsız ediyor.
Cuma namazını kılan mümünler, cami sayısını artırması için devlet tarafından arsa tahsis edilmesinin ve cami alanlarının artmasının gerekli olduğunu, bu doğrultuda devletin destek vermesinin şart olduğunu savunuyor. İster aşırı sıcak olsun ister aşırı soğuk olsun dini görevlerini yerine getirmekle mükelef olduklarını belirten müslümanlar “ bu şartları görmezlikten gelen devlet utansın” ifadesini kullandı.
10 yıldan bu yana Priştine’nin büyük bir camiye ihtiyacı olduğunu, var olan camilerin kapasitesinin, müslümanların ibadet ihtiyaçlarını asgari ölçüde bile karşılayamadığına dikkat çeken müminler, “yeni bir caminin yapılması talebine devlet organları kulak vermiyor. Bu gördüğünüz durum Kosova’da müslümanlara ayrımcılık yapıldığının ispatıdır. Biz Kosova’da müslümanlar ayrımcılığa tabi tutuluyoruz” şeklinde şikayatelerini dile getirdi.
Fatih Sultan Mehmet Camii İmamı Shefqet Krasniqi, Priştine’de müslümanların yıllardır, cami avlularında karda, soğukta namaz kıldığını, katedral yapımı için okul yıkılan bu şehirde maalesef yeni bir cami için devlet büyüklerinin sessiz kaldığını anımsattı. “ Kosova’da nüfusun yüzde 96’sı , Priştine’de ise yüzde yüzü Müslümandır. Ama yeni bir cami için yapılan talepler karşısında kulaklarını tıkamaktalar. Yöneticilerin İslam’a ve müslümanlara olan saygısı bu işte” diyor. İmam Krasnqi, bu durumun daha uzun süreceğini, sorunun ise içten ve dıştan gelecek baskılar ya da Türkiye’de gibi halkçı bir iktidarın gelmesiyle çözülebileceğini belirtti.
Kosova’da , özellikle de başkent Priştine’de cami sayısı az, ibadet edenlerin sayısı ise her geçen gün artıyor. Osmanlı’dan kalan tarihi camilerden bazılarında restorasyon çalışmalarının gerçekleştirilmesi, namaz kılınması açısından durumu daha da vahim hale getiriyor. Şehrin merkezindeki Sultan Murat cammi ile TİKA tarafından restore edilen Yaşar Paşa camiinin iki yıla sonra tekrar ibadete açılması bekleniyor.
Priştine Belediye yetkilileri ise, şehirde müslümanların ibadet ihtiyaçlarını karşılyacak büyük bir caminin yapımı için uygun bir yerde arsa tahsis etmesi konusunda suskunluğunu bozmuyor. /kosovaport/
YENİ KAR GELİYOR
ARNAVUTLUK’TA AKRAN ŞİDDETİ PROTESTOSU
BALKANLAR’IN GELECEĞİ TİCARETLE ŞEKİLLENECEK
İSTANBUL EĞİTİM ZİRVESİ 2024 DÜZENLENİYOR
ÜSKÜP’TEKİ FESTİVALDE TÜRK ÇAYI TANITILDI
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.