Eğitim Bakanı Arberie Nagavci, bugün Meclisin Eğitim Komisyonunda 100 günlük çalışma raporunu sundu.
Eğitim Bakanı Nagavci’nin çalışma raporu kapsamında, Meclisin Eğitim Komisyonu Başkan Yardımcısı KDTP Milletvekili Enis Kervan, başta kitap sorunu olmak üzere, Türkçe eğitimde varolan sorunlar hakkında çözüm bulunmasını talep etti. Milletvekili Kervan, Bakan Nagavci’ye yeni müfredata göre 0, 1, 2, 6, 7, 10 ve 11. sınıflar için Arnavutça basılan kitapların bir tanesinin bile Türk çocuklar için yayımlanmadığını hatırlattı. Kervan, yeni müfredata göre, 2019 yılında Eğitim Bakanlığı’nın tebliğinde uygulanan ve değerlendirme komisyonlarına geçirilen 4 adet Türkçe kitabın ne yazık ki bugüne kadar yayımlanmadığını belirterek, bu konuda ne tür adımlar attığını sordu.
Bakan Nagavci, Bakanlık topluluklar çalışma grubu ile Kosova Eğitim Bakanlığı ve AGİT işbirliğinde 1-9 sınıflarn için Türkçe kitapların tercümesi için çalışmaların başladığını dile getirdi.
Milletvekili Kervan ayrıca, Türkçe eğitim görülen belediyelerde, eğitim Bakanlığı olarak özel ilgiyle muhtaç çocukların eğitimi konusunda belediyeler tarafından asistan alımı için açılacak iş ilanlarının sadece Arnavutça eğitimine değil, Türkçe egitimde var olan özel ilgiye muhtac cocuklar için de Türk asistan veya yardımcı öğretmenlerin alınması konusunda belediyelere uyarı yapılmasını önerdi.
Bakan Nagavci bu konuda ne gerekiyorsa yardımcı olmaya hazir olduğunu, Türkçe egitimin varolduğu belediyelerde, özel ilgiye muhtaç Türk öğrencilerine yönelik asistan alım iş ilanları açılmaz ise, Kervan’dan bu okulları tespit edip bakanlığa bilgi iletmesini ve derhal müdahele edeceklerini vurguladı.
Komisyon toplantısında, 2013 yılında ilk kez meslek okulları için Türkçe öğretim programları yayınlandığını ancak daha sonra meslek okulları için yayınlanmış bir ders kitabımın olmadığını ifade eden Kervan, “Prizren’de Türkçe meslek okulları kısıtlıdır, maalesef talep ve ihtiyaç olmasına rağmen Türkçe eğitim verilen Priştine, Gilan, Mamuşa’da mesleki program bulunmamaktadır. Bu bölgelerin ihtiyaçları doğrultusunda Türkçe yeni programların açılması için bir an önce çalışmalara başlanması gerekiyor” dedi. Kervan özellikle Eğitim Bakanlığının 2021 çalışma programında olan, Vıçıtırın, v.b bölgelerde öğrencilerin Tükçe dersini görebilmeleri için, “Ortam Diline ilişkin İdari Talimat” konusunda bir adım atıp adılmadığını da sordu.
Ancak Bakan Nagavci, bu konuyla ilfgili bugüne kadar bir adım atmadığını, ancak en kısa zamanda ilgileneceğini belirtti.
Milletvekili Kervan son olarak, Türk ve diğer topluluklara mensup çocuklarının Arnavutça dilini öğrenmesi adına, özel kitapların hazırlanıp basılması gereğine dikkat çekti.
KURTİ: ENERJİ SEKTÖRÜ EKONOMİNİN GELİŞMESİNDE HAYATİ ÖNEME SAHİPTİR
ARNAVUTLUK’TA AKRAN ŞİDDETİ PROTESTOSU
BALKANLAR’IN GELECEĞİ TİCARETLE ŞEKİLLENECEK
İSTANBUL EĞİTİM ZİRVESİ 2024 DÜZENLENİYOR
ÜSKÜP’TEKİ FESTİVALDE TÜRK ÇAYI TANITILDI