Kosovalı biyolog Halil İbrahimi Covid-19 salgını döneminde uygulanan karantina döneminde yeni bir böcek keşfedince, bu yeni endemik türün adını “Potamophylax Koronavirüs” koydu.
Pandemi döneminde insanların en çok şikayet ettiği konuların başında hiç tartışmasız evde kapalı kalmak ve dışarı rahatça çıkamamak oldu. Bu durum birçokları tarafından olumsuz bir durum gibi gözükse de salgının bazı kişi ve mesleklere birçok yararı oldu.
Priştine Üniversitesi Doğa Bilimleri Fakültesi’nde doçent doktor olarak görev yapan Biyolog Halil İbrahimi, Covid-19 salgınını avantaja çevirerek bilim dünyası adına önemli buluşlara imza attı.
Uzun yıllardır Kosova’da bulunan Balkanlara özgü evcikli böcekler (şayak sineği) konusunda araştırma yapan 44 yaşındaki İbrahimi, pandemi döneminde insanların sokağa çıkamamasını avantaja çevirerek ülkede bulunan en büyük ulusal parkta birçok araştırmada bulundu.
İbrahimi çalışmaları sonunda, deniz seviyesinden 2000 metre yükseklikte yaşayabilen küçük boyutta endemik bir böcek türü keşfetti. Kosovalı araştırma görevlisi keşfettiği bu böcek türüne Covid-19 pandemisi sebebiyle Potamophylax Koronavirüs adını verdi. İbrahimi’nin çalışmaları bazı akademik bilim dergilerinde yayımlandı.
İbrahimi ayrıca yeni böcek türünü bulduğu Deçan Nehri kıyısında çevre kirliliğine dair önemli izlere rastladı. Kosovalı biyolog ülkede artan küçük ölçekli hidroelekrik santrallerinin ve inşaat çalışmaları sebebiyle ortaya çıkan atık maddelerin nehirleri büyük oranda kirletiğini ortaya çıkardı.
İbrahimi konuyla ilgili olarak, “Koronavirüs insanlığı nasıl etkilediyse, inşaat çalışmaları dolayısıyla ortaya çıkan atıklar da böceklerin yaşamını benzer şekilde etkliyor. Böcekler doğal yaşamın bir parçası ve doğanın bu eşsiz döngüsünü korumamız gerek. İnsanlar artık böceklerin de doğanın ve hayatlarının bir parçası olduğunu, kabul etmeli.” diye konuştu.
Doğada kötü giden olayların ilk habercisinn böcekler olduğunu ifade eden İbrahimi, “Böcekler çevre kirliliği ile insanlar arasındaki ilk bariyeri oluşturuyor. Böcekler insan yaşamı için çok önemli varlıklar.” değerlendirmesinde bulundu.
Balkan ülkeleri çevre kirliliği konusunda kötü bir karneye sahip. Hava kalitesi izleme ağı AirVisual’ın verilerine göre, hava kalitesi endeksinin (AQI) en kötü olduğu ilk beş şehir arasında Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna, Kosova’nın başkenti Priştine ve Sırbistan’ın başkenti Belgrad gibi 3 farklı Balkan şehri yer alıyor./euronews/
TÜRK KIZILAY’DAN KOSOVALI İHTİYAÇ SAHİPLERİNE RAMAZAN YARDIMI
ARNAVUTLUK’TA AKRAN ŞİDDETİ PROTESTOSU
BALKANLAR’IN GELECEĞİ TİCARETLE ŞEKİLLENECEK
İSTANBUL EĞİTİM ZİRVESİ 2024 DÜZENLENİYOR
ÜSKÜP’TEKİ FESTİVALDE TÜRK ÇAYI TANITILDI